Többszörösen összetett mondatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alárendelő összetett mondatok II.
Advertisements

1848 Március 15.
„Szeretettel élni és szenvedni”
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
Mondattan: Összetett mondatok I.
Az alárendelő összetett mondat
A mondatok csoportosítása
Az összetett mondat.
Halottak napjára….
Jó reggelt- Isten hozott !.
Szabó Lőrinc.
Szerelmes idézetek Sohasem beszéltek arról, hogy szeretik egymást. Úgy nőttek fel egymás mellett, mint két fa, amelynek gyökérzete közös talajban, ágazata.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
Mellérendelő összetett mondatok
Arany János A legszebb virág A legszebb virág.
Zene: Charlie - Ha messze mész
„VIRÁGOK KÖZT VELED LENNI, TUDOM SZÉP VOLNA KEDVESEM” (BRÓDY JÁNOS)
dalát csöndjét, És lásd a világod
A Nyugat
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
Névnapodra Szeretettel
Bibliatábor nyár Püspökladány.
Ady Endre Karácsony előadja Szabó Gyula.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
Jó reggelt!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
Folyamodjatok az Úrhoz,
Jártunk lehajtott fejjel,
Sokszor úgy érzem, Összeroskadok, Többé nem lesznek jó és szép napok,
Mit árt ember nekem, hisz te vagy Istenem
Kenyered és Borod táplál engem, Te gyógyítod Szívem, hogyha fáj.
Itt van az Úr, énekeljünk örömmel, örömmel, örömmel,
BETLEHEM.
Ő az Úr, Ő az Úr! Meghalt értem a kereszten, Ő az Úr!
Lesz még öröm és könny.... Lesz még öröm és könny... Lesz még öröm és könny... Lesz még öröm és könny...
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Az idézés.
Szerkesztette: Ballán Attila
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Kész az én szívem, Istenem, vedd Uram áldó énekem
JÓ REGGELT !.
A mondattan Általános kérdések
Áldjad én lelkem a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Hárfa és lant, mennyei angyali hang, mind az Ő szent nevét áldják.
zsu Tudom, hogy szükségem van rád! Te légy a párnám, ha fáradt vagyok !
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Szent bizonyosság: Jézus enyém. Földi utamra sugárzik e fény
Jöjj lelkünk drága fénye, Szívünk édes reménye!
Mondattípusok 9..
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
A földön túl a boldog drága hon vár, Hol annyi szent az üdvös körben él; Hol széráf, kérub áldást zeng a trónnál, Himnusz és Sanctus nem szűnve kél; A.
Négy gyertya égett szép csendben.
Már keresztem vállra vettem, S érted mindent elhagyok.
A többszörösen összetett mondatok
SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú
235.
Imádság Szentlélekért
a hét verse Arany János: A lepke bozóki gabriella ajánlja
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
I-064.
a hét verse Dzsida Jenő: Arany és kék szavakkal korándi józsef 
Útravaló verseimmel Szeretném ha mások is felfedeznék ami bennük lakozik, hisz költészetünk csak ahhoz ér el kiknek szívében már szunnyadoz. Új versemmel.
Előadás másolata:

Többszörösen összetett mondatok

A többszörösen összetett mondat elemzésekor meghatározandó A tagmondatok száma és sorrendje. A tagmondatok nyelvtani értéke: főmondat; mellékmondat. A mondat szerkezete, azaz a tagmondatok közötti viszony: mellérendelő: főmondatok között; mellékmondatok között; alárendelő: főmondat és mellékmondata között; a tagmondatok összetartozását jelölő nyelvi eszközök: kitett vagy odaértett utalószó; kitett vagy hiányzó kötőszó; az egyes mellékmondatok faja. A mondat szerkezeti ábrája.

Három tagmondatból álló összetett mondat Október ága vállaimra palástot levélből borít, harangok zúgnak álmaimban, nyelvükkel szívemet verik. (Nagy László) Összedúlt párnámon kínosan forgódom: nem tudok aludni, pedig volna módom. (Arany János)

Három tagmondatból álló összetett mondat 1. Október ága vállaimra palástot levélből borít, | 2. harangok zúgnak álmaimban, | 3. nyelvükkel szívemet verik. (Nagy László) 1. Összedúlt párnámon kínosan forgódom: | 2. (hiszen) nem tudok aludni, | 3. pedig volna módom. (Arany János) 1 2 3 1 2 3

Ősz volt már akkor, vagy csak szíveinkből hullatta levelét a megpörkölt remény, amikor elvesztett ütközet után ő meghalt. (Illyés Gyula) Mint lanyha nyári eső, szeméből folyt a könny aláperegve tisztes szakállán, mint a gyöngy. (Arany)

1. Ősz volt már akkor, |2. vagy csak szíveinkből hullatta levelét a megpörkölt remény (akkor), |3. amikor elvesztett ütközet után ő meghalt. (Illyés Gyula) Hi 1 2 3

1. Mint lanyha nyári eső, |2. szeméből (úgy) folyt a könny aláperegve tisztes szakállán, |3. (és) mint a gyöngy. (Arany) Hmód + has Hmód + has 2 1 3

Négy tagmondatból álló összetett mondat Csak az szóljon, ki érzi azt, ha néma marad, valami nagy és szent dolgot elmulaszt. (Váci Mihály)

Négy tagmondatból álló összetett mondat 1. Csak az szóljon, |2. ki érzi azt, |3. ha néma marad, |4. (hogy) valami nagy és szent dolgot elmulaszt (akkor). (Váci Mihály) A T Hi 1 2 4 3

Öt tagmondatból álló összetett mondat Hogyha le tudnám írni szép szemed s volna bájod zengni friss erőm, hazugság, mondanák az emberek, földi arcot nem fest íly égi fény. (Shakespeare – Szabó Lőrinc)

Öt tagmondatból álló összetett mondat 1. Hogyha le tudnám írni szép szemed |2. s (ha) volna bájod zengni friss erőm, |3. (hogy) hazugság, |4. (azt) mondanák az emberek (akkor), |5. (hiszen) (hogy) földi arcot nem fest íly égi fény. (Shakespeare – Szabó Lőrinc) Hi Hi T T 4 1 2 3 5

Hat tagmondatból álló összetett mondat És lettem fáradt, fás lélek, akit ha elé teszik, se hat meg virág három napig, akkor meg hirtelen másik végletbe vág, és zokog egy felhorzsolt illaton, mert vesztett édent éreztet vele az egyszerű parasztbazsalikom semmi kis levele. (Tóth Árpád)

Hat tagmondatból álló összetett mondat 1. És lettem fáradt, fás lélek, (olyan) |2. akit |3. ha elé teszik, |2. (akkor) se hat meg virág három napig, |4. (aki) akkor meg hirtelen másik végletbe vág, |5. és (aki) zokog egy felhorzsolt illaton (azért), |6. mert vesztett édent éreztet vele az egyszerű parasztbazsalikom semmi kis levele. (Tóth Árpád) Jért Jért Jért 1 2 4 5 3 6