2. pódiumbeszélgetés Bécs 2012. december 4. Dr. Leopold Stieger Active Ageing a Centrope-ban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VIRTUÁLIS VEZETŐ Vezetés a digitális korban Bőgel György szeptember 5.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Önsegítő Angol Nyelvi Tanulókör
A vállalati gyakorlatban Recom/Multilaterális Hálózati Találkozó
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Nyugdíj.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Döntéshozói fórum Aktív idősödés elősegítése: a CE-Ageing Platform projekt június 15. Türr István Képző és Kutató Intézet.
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
Hogyan és miért vállalkozzunk?
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Civil programok kommunikációja, a CSR-hez való kapcsolódás lehetséges módjai Dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület október 24.
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
ÚT A TARTÓZKODÁSI HELYÜNK VÁLTOZIK. A HOL VAGYUNK KÉRDÉST, KIEGÉSZÍTHETJÜK AZZAL A KÉRDÉSSEL, HOGY HONNAN HOVÁ JUTUNK? AMI A HONNAN ÉS A HOVA KÖZÖTT VAN.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A tételek eljuttatása az iskolákba
3. előadás.
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Adatmodellek A modellezés statisztikai alapjai. Statisztikai modell??? cél: feltárni, hogy bizonyos jelenségek között létezik-e az általunk feltételezett.
Ki is az elemző közgazdász?
Tanuló szervezet.
Leading Change A változás vezető szemmel. Hogyan lehet sikeresen levezetni egy változási folyamatot?
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
CIO’08, Siófok, április 17. Dr.Kornai Gábor AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. Gyümölcsöző változások az AAM-ben.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Információáramlás és kommunikáció 2010/2012. Ön szerint az információ-átadás mely formáját helyezi előtérbe az intézményvezető? (fő) (fő)
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
SCBK Üdvözlünk a klubban!. SCBK Ti miért vagytok olyan fontosak?
mint ami mások szerint szükséges!
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Közösségi marketing Egy új üzleti modell az Új Korszak Társaságával.
Alapszeminárium II. Tréning Jövő. Ezzel fogunk ma foglalkozni !
Josef HRADSKY, Kormánytanácsos Bemutatkozás (beleértve a magyar kórházi és egészségügyi kapcsolatokat is) Vezetési struktúrák az osztrák illetve a bécsi.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Paradigmaváltás a kommunikációban Lakatos Zsófia június 5.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Gyulafehérvári Caritas V. HARGITA MEGYEI CIVIL KONFERENCIA november 28. péntek „CIVIL KIHÍVÁSOK, ESÉLYEK AZ UNIÓBAN” Caritas - Európai kontextusban.
Az Anthropolis Egyesület
Dr. med habil. Imre Sándor geriáter szakorvos
Szükségünk van rasszistákra? A következő fotók egy nemrég a Londoni muzulmán közösség „Vallással a békéért: tüntetésén készültek. Hogy senki sem legyen.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Idősbarát Jó Gyakorlatok Önkormányzati Konferencia
Generációváltás az óvodában?
Szükségünk van rasszistákra?
Adatvezérelt employer branding
Előadás másolata:

2. pódiumbeszélgetés Bécs december 4. Dr. Leopold Stieger Active Ageing a Centrope-ban

Kérdések, amelyek fontosak egy mai vállalat számára (vagy a jövőben azok lesznek) Hogyan tudjuk munkatársainkat arra ösztönözni, hogy tovább maradjanak a munka világában, mint eddig? Hogyan érjük el, hogy a teljesítmény a nyugdíj előtti utolsó években se csökkenjen? Milyen modellek lehetségesek, hogy nyugdíjazás után (esetenként) igénybe vehessük nyugdíjasaink munkaerejét?

Rossz képünk van az időskorról Nagyszüleink elképzeléseit hordozzuk magunkban és magunkénak hisszük azt. Ha az emberek rádöbbennek, hogy nyugdíjba kerülésük után általában még 20 évig fittek és aktívak lehetnek, akkor sok mindent másképp látnak: - Nyugdíj előtti éveiket más módon tölthetik - Az átmeneti időszakot célzottan tervezhetik meg - Nyugdíjazás után korábbi tevékenységükben „más” feladatokat is elvégezhetnek Képzés ÚJ FÁZIS fff – fitt-friss-független Nyugdíj Ápolás Nyugdíj Ápolás Munka

Sokan folyamatosan arról beszélnek, mi az, ami időskorban csökken 1. tézis: Az idősebb emberek tudnak olyan dolgokat is, melyeket fiatalkorúként még nem tudtak. 2. tézis: Ha valakit – folyamatosan – a hiányosságára emlékeztetnek, végül saját maga is elhiszi azt. 3. tézis: Agykutatók szerint az agyunk dönti el, mennyi idősek vagyunk és mire vagyunk képesek. 4. tézis: A jövő azoké, akik a lehetőségekre összpontosítanak.

A munkaerő megtartása = Senior Retention 1.„Örömet okoz a munka a vállalatunknál“ 2.„Új képünk van az időskorról“ Már nem nagyszüleink elképzelését valljuk, hanem: létezik egy 3. Életszakasz (ÚJ) a 4. illetve utolsó fázis előtt. A mai lehetőségekkel mindenki tisztában van. Az emberek akkor dolgoznak tovább egy vállalatnál, ha a következő feltételek adottak:

Ha „örömet jelent a munka“ + „új képünk van az időskorról“ minden könnyen megy Ha még nem: A „valódi” személyzetfejlesztés területéből számtalan módszer közül választhatunk, melyek engedélyezik, sőt támogatják a munkatársak szellemi folyamatokban való részvételét. Change of mind (szemléletváltás) a vezetőség és a munkatársak esetében csak „valódi érintettekkel” és „a gondolkodás radikális szabadságával” érhető el.