Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP-1.4.1-11/2-2012-0004.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
4) „Ötmuskétás” – Dél-pesti Térség Foglalkoztatási Paktum Cél: Olyan foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása, amelyben a dél-pesti térség kerületei.
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
"Új Látásmód" - érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TÁMOP / Németh Orsolya.
"Új látásmód" a szemléletformálás tere és szerepe a látássérült személyek munkaerő-piaci integrációjában Németh Orsolya Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
E-learning alapú komplex képzések
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
MUNKÁLTATÓI FÓRUM Ösvény Esélynövelő Alapítvány /Füzesgyarmat/ Békéscsaba, június 06.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Konzorciumi együttműködés
Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok szociális és munkaerő-piaci (re)- integrációjának támogatása.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
Társadalmi tudatformálás
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
„Út a munkához”program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /

Előzmények Hat kistérségi egyesületet létrehozása (KMR): Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Budaörs) Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete Dabas és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete Látássérültek Pilisvölgye Egyesülete (Pilisvörösvár) Dunakanyari Látássérültek Egyesülete (Vác)

Előzmények (folyt) A kistérségi egyesületek jó kapcsolatot alakítottak ki a látássérült emberek helyi közösségével, az önkormányzatokkal és a helyi civilekkel is. A kistérségi irodák a látássérült emberek számára lehetővé tették a lakóhelyhez közeli ügyintézést és információszerzést. A helyi sorstársi közösség elősegíti a látássérültséggel való pszichés megküzdést, a hasonló helyzetben élő emberekkel való kapcsolatteremtést. A kistérségi egyesületeken keresztül lehetőség nyílt a vak és gyengénlátó emberek helyi szintű érdekképviseletére és a helyi közösség szemléletformálására. Budapesten és más kistérségekben is igény van a közösségi életre, helyi szintű érdekképviseletre.

A projekt indokoltsága A vak és gyengénlátó emberek lakóközösségükben gyakran elszigetelten élnek. Információszerzésük, mobilitásuk, ezáltal pedig társas kapcsolatteremtésük is korlátozott. A helyi civil társadalom általában nyitott és befogadó a fogyatékos emberek iránt, de kevés információval rendelkeznek igényeikről, speciális szükségleteikről, képességeikről. Az önkormányzatok és intézményeik kevés adattal és tudással rendelkeznek a működési területükön élő fogyatékos emberek helyzetéről, problémáiról, igényeiről. A látássérült és más hátrányos helyzetű emberek között sokan vannak, akik szívesen építenének közösséget, képviselnék sorstársaikat.

Célcsoport vak és gyengénlátó személyek más fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű személyek tartósan munkanélküli személyek 50 év felettiek 25 év alatti, pályakezdő fiatalok rehabilitációs ellátásban részesülők GYES-ről, GYED-ről visszatérő anyukák

"A közösség lámpásai" projekt: "A közösség lámpásai" - Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása Azonosító: TÁMOP / Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Megvalósító: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Helyszín: Közép-magyarországi régió Időtartam: október 1. – március 31. Keretösszeg: Forint

Mi történik a projekt során? október január: a Látássérültek közösségi mentora című képzés kialakítása, megszervezése a projektrésztvevők toborzása, kiválasztása, tudás- és állapotfelmérése, 30 fő bevonása a képzésbe és mentori szolgáltatásba január-május: a Látássérültek közösségi mentora című képzés megvalósítása a Tranzit F&S Fókuszolási és Szupervíziós Felnőttképzési Központ Kft segítségével a résztvevők folyamatos mentori támogatása, a lemorzsolódás megakadályozása június-november: 18 fő projektrésztvevő támogatott foglalkoztatása közösségi mentorként az együttműködő budapesti és pest megyei önkormányzatok működési területén a projektrésztvevők folyamatos mentori kísérése és szupervíziós támogatása decembertől: a közösségi mentorok továbbfoglalkoztatása, a látássérült emberek helyi közösségeinek megerősítése

Együttműködő partnereink Budapesti kerületi önkormányzatok I. kerület III. kerület IV. kerület XII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XVII. kerület XIX. kerület Pest megyei önkormányzatok Budaörs Cegléd Dabas Gödöllő Pilisvörösvár Ráckeve Szentendre Vác Veresegyház

Jövőkép A látássérült emberek számára új helyi közösségek jönnek létre az együttműködő budapesti és pest megyei önkormányzatok működési területén. Ezeken a területeken megvalósul a vak és gyengénlátó személyek helyi szintű érdekvédelme, képességeik, igényeik és szükségleteik kommunikációja. Közös nyelv és nyílt kommunikáció jön létre a látássérült emberek helyi közössége, illetve az önkormányzatok és intézményeik képviselői között. A helyi civil szféra még inkább befogadja a fogyatékos embereket, és együttműködést alakít ki a látássérültek helyi közösségeivel. Szorosabb emberi kapcsolatok, stabilabb segítő háló, befogadó közösségi szemlélet támogatja a fogyatékos és más ok miatt hátrányos helyzetű emberek társadalmi reintegrációját.

Köszönjük a figyelmet!