„vissza a természethez!”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alkotmány – alkotmányosság – alkotmányvédelem 1. Az alkotmány 2
Advertisements

EMBERI JOGOK.
Az alkotmányos rendszer megszilárdításának kísérlete Franciaországban
„Meghiúsult reformok és forradalom Franciaországban”
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elemzése.
A világ képe a XVIII. században
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Politikai irányzatok.
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
A francia forradalom és a francia alkotmányok
Demokrácia és diktatúra
A FRANCIA FORRADALOM.
A FRANCIA FORRADALOM ÉS A NAPÓLEONI HÁBORÚK HATÁSA MAGYARORSZÁGON
A felvilágosult abszolutizmus
Jakobinus diktatúra.
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Felvilágosodás Bevezető óra.
EGYETEMES TÖRTÉNELEM A 18. SZÁZAD ELEJÉTŐL 1849-IG
A Nagy Francia Forradalom
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Alkotmány – alkotmányosság – alkotmányvédelem 1. Az alkotmány 2. Alkotmányosság – jogállamiság 3. Alkotmányvédelem.
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
alkotmány – állam- és kormányformák
A francia forradalom és Napóleon
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
A köztársasági Róma.
Az emberi jogok általános kérdései
Történelem – középszintű témakörök
A francia forradalom.
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
„Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre.” (Iz 32, 17)
Az ész kora: a felvilágosodás
FRANCIA FORRADALOM
Állampolgári jogok és kötelességek
FŰGGETLENSÉG NAPJA Julius 4. Katt..
Politológiai alapismeretek
A felvilágosodás legjelentősebb gondolatai és főbb képviselői -források alapján -tudományos világkép kialakulása a kora újkorban ( kopernikuszi fordulat,
A FRANCIA FORRADALOM.
A nagy francia forradalom - áttekintő vázlat -
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Mezey Barna Egyetemi tanár
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A francia forradalom és a napóleoni háborúk kora Egyetemes és európai történelem I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2016/2017. őszi félév.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
A köztársasági Róma.
A francia forradalom.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A rendi monarchiák kialakulása
Magyarország szovjetizálása
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A „népek tavasza” Forradalmak ben
II. József uralkodása A kalapos király
Az alkotmányos monarchia
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
A kormányzati rendszerek
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A felvilágosodás elterjedése
A felvilágosodás kora.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

„vissza a természethez!” Felvilágosodás Montesquieu Hatalmi ágak szétválasztása: törvényhozás, végrehajtás, bíráskodás John Locke Jog az élethez, szabadsághoz, tulajdonhoz Voltaire Királyok hatalma a néptől ered, leválthatók Rousseau „vissza a természethez!” Diderot

Franciaország a forradalom előtt Király Parasztok, jobbágyok Nemesek (2. rend) Kisiparosok, kiskereskedők Gazdag polgárság Papság (1. rend) Városi munkásság A hatalomból kirekesztettek Csak adóznak, de az ügyekbe nem, vagy alig van beleszólásuk Beleszólhatnak az ország vezetésébe A hatalom haszonélvezői

1. Az emberek szabadnak, jogilag egyenlőnek születnek, és azok is maradnak. A társadalmi megkülönböztetések csak a társadalmi hasznosságon alapulhatnak. 2. Minden politikai egyesülés célja az ember természetes és elévülhetetlen jogainak megőrzése. Ezek a jogok a szabadság, a tulajdon, a biztonság és az elnyomásnak való ellenállás. 3. Minden szuverenitás alapelve lényegileg a nemzettől származik. Semmilyen testület, semmilyen egyén sem gyakorolhat olyan hatalmat, amely nem kifejezetten ebből ered. […] 4. A szabadság azt jelenti, hogy minden megtehető, ami másnak nem árt (…) 6. A törvény a közakarat kifejeződése. Valamennyi állampolgárnak jogában áll személyesen vagy képviselőin keresztül részt venni a megalkotásában. A törvénynek azonosnak kell lennie mindenki számára, akár védelmez, akár büntet. 10. Senkit sem szabad meggyőződései miatt zaklatni, legyenek ezek akár vallásiak, feltéve, hogy ezek megnyilvánulása nem zavarja a törvényes rendet. 11. A gondolatok és vélemények szabad cseréje az ember egyik legértékesebb joga, tehát minden állampolgár szabadon beszélhet, írhat, nyomtathat, de a törvény által meghatározott esetben felelnie kell e szabadsággal való visszaélésekért.” (________________________________________)

Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. (…) Oly fejedelem, kinek jellemét a zsarnokság összes cselekedetei megbélyegzik, nem lehet egy szabad nép uralkodója.  (_______________________)

ALKOTMÁNY LABDAHÁZI ESKÜ ALKOTMÁNYOS KIRÁLYSÁG BASTILLE OSTROMA RENDI GYŰLÉS ÖSSZEHÍVÁSA EMBERI ÉS POLGÁRI JOGOK NYILATKOZATA ABSZOLÚT KIRÁLYSÁG KÖZTÁRSASÁG HÁBORÚ AUSZTRIÁVAL ÉS POROSZORSZÁGGAL VALMY GYŐZELEM A KIRÁLY LETARTÓZTATÁSA

Győzelem! Köztársaság! 1792. SZEPTEMBER 20-21.

JAKOBINUS DIKTATÚRA Robespierre „A forradalom felfalja saját gyermekeit”