Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

A LEVEGŐ.
Készítette: Bráz Viktória
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Szervetlen kémia Hidrogén
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Izotóp-hidrogeokémia
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Az Oxigén.
Kémiai kötések.
A HIDROGÉN.
ATOMOK ELEKTRONSZERKEZETE
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Kémiai kötések Molekulák
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Az elemek periódusos rendszere
Szervetlen kémia Hidrogén
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere
Az atommag 7. Osztály Tk
Molekulák jelölése és csoportosítása
Az óncsoport 8.Osztály Tk
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Az elemek csoportosítása
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
A periódusos rendszer VII/A csoportja
Egyszerű ionok képződése
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
A kvantum rendszer.
Környezeti elemek védelmének alkalmazott kémiája (új)
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Elemek csoportosítása
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Korszerű anyagok és technológiák
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Ki tud többet kémiából?.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA SZERVETLEN KÉMIA Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA Készítette: Varga István

BEVEZETŐ

A szervetlen kémia tárgyköre A szervetlen kémia tárgykörébe tartoznak a periódusos rendszer elemei és azok vegyületei, kivéve a szerves vegyületeket. Az elemek és vegyületek egymás közötti kölcsönhatásainak felderítése. A kémiai elemek és vegyületeik tulajdonságainak megismerése. Új vegyületek előállítása és azok szerkezetének kivizsgálása. A kémiai elemek olyan tiszta anyagok, amelyek vagy azonos atomok halmazai (pl. hélium, vas), vagy azonos atomok összekapcsolódásából keletkezett azonos molekulák halmazai (pl. hidrogén, oxigén).

A szervetlen kémia szorosan kapcsolódik az: általános kémiához, fizikai kémiához, analitikai kémiához, szervetlen kémiai technológiához. A többi természettudománnyal: fizikával, biológiával, matematikával is szoros kapcsolatban áll, felhasználva fejlődéséhez az e területeken felderített törvényszerűségeket.

Az elemek csoportosítása és gyakorisága Az elemeket a következő szempontok alapján csoportosítjuk: Eredetük Halmazállapotuk Kémiai tulajdonságaik szerint.

Eredetük szerint az elemek lehetnek: természetesek (92 elem) és mesterségesek (eddig 25 elem). Halmazállapotukat figyelembe véve normál feltételek mellett a legtöbb elem szilárd, kettő cseppfolyós (bróm és a higany), 11 pedig gáz halmazállapotú (hidrogén, nitrogén, oxigén, fluor, klór, hélium, neon, argon, kripton, xenon és a radon). 0°C-on és 101,325 kPa nyomáson.

A fémek a földkéreg tömegének csak kb. 24%- át alkotják. Kémiai tulajdonságaik alapján: fémek (67 elem), nemfémek (17 elem) és félfémek vagy metalloidok (8 elem). A fémek a földkéreg tömegének csak kb. 24%- át alkotják.

A vegyértékhéj alapján megkülönböztetünk: s-elemeket (a periódusos rendszer 1. és 2. csoportjának elemei) ns1-2 p-elemeket (a 13.–18. csoportok elemei) ns2 np1-6 d-elemeket (a 3.–12. csoportok elemei) (n-1)d1-8 ns2 f-elemeket (lantanoidák és aktionidák) (n-2)f1-14 ns2 elektronszerkezettel.

Az elemek száma periódusonként:   1. periódus 2 elem 2. periódus 8 elem 3. periódus 8 elem 4. periódus 18 elem 5. periódus 18 elem 6. periódus 32 elem 7. periódus 18 elem (ez a periódus nem teljes!)

Az azonos periódusban levő elemek atomjainak átmérője az elsőtől a hetedikig csökken. Mert a rendszám növekedésével erősödik a Coulomb-féle vonzóerő a mag és az elektronok között.

Az elemek gyakorisága a Földön, figyelembe véve az atmoszférát, hidroszférát és a litoszféra kb. 20 km-es felső rétegét együttesen Elem Tömeg % Oxigén 49,4 Titán 0,58 Fluor 0,027 Szilícium 25,75 Klór 0,19 Cirkónium 0,023 Alumínium 7,51 Foszfor 0,12 Cink 0,02 Vas 4,7 Szén 0,087 Nikkel 0,018 Kalcium 3,39 Mangán 0,085 Stroncium 0,017 Nátrium 2,64 Kén 0,048 Vanádium 0,016 Kálium 2,4 Bárium 0,047 Réz 0,01 Magnézium 1,94 Króm 0,033 Hidrogén 0,88 Nitrogén 0,03 Összesen: 99,96%

Az elemek gyakorisága atomszázalékban kifejezve Oxigén 52,32 Vas 1,5 Szén 0,14 Hidrogén 16,95 Kalcium 1,48 Foszfor 0,04 Szilícium 16,67 Magnézium 1,39 Nitrogén 0,03 Alumínium 5,53 Kálium 1,08 Mangán Nátrium 1,95 Titán 0,22 Kén

Az s- és p-mező elemeinek jellemét és fontosabb tulajdonságai S Ű R Ű S É G Csökken Csökken 1 18 H Li Na K Rb Cs Fr 2 13 14 15 16 17 He Be B C N O F Ne Mg Al Si P S Cl Ar Ca Ga Ge As Se Br Kr Sr In Sn Sb Te I Xe Ba Tl Pb Bi Po At Rn Ra NEMFÉMES JELLEM CSÖKKEN FÉMES JELLEM CSÖKKEN FÉMES JELLEM CSÖKKEN

A főcsoportok elnevezése: 1. csoport (IA) alkálifémek 2. csoport (IIA) alkáliföldfémek 13. csoport (IIIA) földfémek 14. csoport (IVA) széncsoport 15. csoport (VA) nitrogéncsoport 16. csoport (VIA) oxigéncsoport 17. csoport (VIIA) halogének 18. csoport (VIIIA) nemesgázok

Az atomok elektronegativitása egy perióduson belül balról jobbra haladva növekszik, mert az atommag pozitív magtöltése egyre nagyobb lesz, míg egy csoporton belül fentről lefele haladva csökken, mert az atommag vonzó hatása a távolabbi elektronokra gyengébb. Elektronegativitás Az a szám, amely a kémiai kötésben levő atomok elektronvonzó képességét jellemzi. Jele: EN.  

Az azonos periódusban levő elemek atomjainak átmérője az elsőtől a hetedikig csökken. A rendszám növekedésével ugyanis erősödik a Coulomb-féle vonzóerő a mag és az elektronok között. Ennek az a következménye, hogy az azonos főkvantumszámú atompályák (atomorbitálok), a protonok számának növekedésével mindinkább összehúzódnak.