Energia gazdálkodás Megújuló energiaforrások -Szélturbinák-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Szélerőművek elhelyezésének természetvédelmi problémái a Kisalföldön
Alternatív energiaforrások
Lendkerekes energiatárolás szupravezetős csapággyal
Energiaköltségek optimalizálása
A megújuló energiaforrások
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
Energia a középpontban
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Energiatakarékos otthon
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Energiaellátás: Tárolás
Szélerőművek Zsombok Anetta
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
NC - CNC.
Járművillamosság-elektronika
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Csík Zoltán Elektrikus T
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Megújuló Energiaforrások
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
Készítette: Pintér Sándor 12. C
A szélenergia Szélenergia-hasznosítás: energiahasznosítási módszer, amely folyamatosan erős széljárású területeken, közvetlen munkavégzésre vagy elektromos.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energia A szél Palásthy Dávid 11.A. A Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává.
A villamos jel analízis módszer alkalmazása forgó gépek energetikai és diagnosztikai vizsgálata céljából Gyökér Gyula okl. vill. mérnök.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Készítette: Fehér Péter 2/14E
A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása
S Z É L E N E R G I A.
Aszinkron gépek.
Villamos energetika I. Dr
HÁLÓZATRA VISSZATÁPLÁLÓ NAPELEMES RENDSZEREK MAGYARORSZÁGON
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Az alternatív energia felhasználása
VILLAMOS ENERGIA PIAC SZÉLERŐMŰVEK, SZÉLERŐMŰ PARKOK FELÉPÍTÉS, ÜZEMBE HELYEZÉS, GAZDASÁGI KÖLCSÖNHATÁSOK 1.
Szélenergia.
Város energetikai ellátásának elemzése
A napelem A napelemek villamosenergiává alakítják a nap sugárzását félvezetők segítségével – általában szilíciummal. Egy családi ház egész éves áramszükségletét.
A NAPELEMEK HATÁSA A FOGYASZTÓI KARAKTERISZTIKÁRA Herbert Ferenc november 25.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Előadás másolata:

Energia gazdálkodás Megújuló energiaforrások -Szélturbinák- Készítette: Tóbis Péter

Egy szélerőmű felépítése A szélerőművek fő részei az állvány, a generátor, a sebességváltó rendszer, a vezérlőegység és esetleg a fék.  Teljesítményük általában 10-500kW között van de létezne ennél nagyobb teljesítményű turbinák is . Elhelyezésük csak szélfúvásos helyre érdemes, de mivel a szélfúvás nem állandó, így a turbinák sem szolgáltatnak egyenletesen áramot.  Ezen ugyan lehet segíteni akkumulátorokkal, de sokkal jobb megoldás a szélturbinák elektromos hálózathoz csatlakoztatása Az aszinkron generátoros motorok a hálózattal párhuzamosan és frekvenciában ill. feszültségben attól szabályozva működnek. Így a generátor és a hálózat is védve van az esetleges hibák által okozott károsodástól. Az aszinkron generátorok ezenkívül egyszerű szerkezetűek, tartósak, kevés karbantartást igényelnek és kedvező a teljesítmény/ár viszonyuk is.

Működésének elve  A korszerű szélturbinák rotorjai az emelés elvén működnek: a szél a lapát mentén emelőerőt hoz létre és hiba mentes működése közben további felhajtóerőt biztosít a forgó lapátkeréknek. A lapátok a végük felé elvékonyodnak és meg is csavarodnak, így felületük mentén kicsi az ellenáram képződés. A vezérlőegység érzékelői több lényeges paramétert (terhelés, túláram, vibráció, túlsebesség, feszültség, csapágy- és kenőanyag hőmérséklet) mérnek. Amikor a szél sebessége eléri az indításhoz szükséges értéket, kiengedik a féket, túlsebességnél működésbe hozzák.

Nyomatékváltós berendezés

A nyomatékváltós berendezés működése A hagyományos dán típusú, 4-6 pólusú aszinkron generátorral szerelt berendezés működéséhez 1500-1000 percenkénti fordulatszámra van szükség. Ezeknél a berendezéseknél a 30-40 fordulatos lapátkerék-mozgást nyomatékváltóval gyorsítják a kívánt kb. négyszeres mértékre. A nagy sebességgel forgó alkatrészeknek speciális hűtésre és kenésre van szükségük. A hűtő és kenő folyadékok zárt rendszerűek, szabadba jutásuk kizárt.

Nyomatékváltó nélküli berendezés Külső megjelenésre nagyon hasonlít előző társához mégis működését és mechanikáját tekintve eltér attól. Ez a sokpólusú (több száz) gyűrűs szinkrongenerátorral szerelt berendezés, ahol nincs szükség nyomatékváltóra, mert a generátor a lapátkerék közvetlen hajtásával (percenkénti maximum 40 fordulat) képes a maximális villamos teljesítmény elérésére. A szélerőmű tetején, a gépházban termelt energiát egyenirányítás után, kábeleken keresztül juttatják a tartótorony aljában található elektronikus átalakító berendezésbe (INVERTER), amely az elektromos hálózatnak megfelelő, váltakozó feszültségű villamos áramot állít elő.

Szélerőmű felhasználásának fajtái A különböző villamos szélerő-gépek felhasználása üzemmód szerint kétféle lehet: sziget üzem, helyi energiafelhasználással vagy hálózati üzem, a megtermelt villamos energia elektromos hálózatra történő táplálásával. A leggyakrabban alkalmazott felhasználás a villamos áram közcélú elosztóhálózatra való rátáplálása. A szigetüzem a kisfogyasztók lehetősége. Az ipari méretű villamosenergia-termelés szélenergiából azt jelenti, hogy a megtermelt energiát rátápláljuk a közcélú elosztó hálózatra, így a szélerőmű szerves része lesz a hálózatot tápláló erőműrendszernek. A hálózati üzem minden előírt feltételét gazdaságosan csak a nagyteljesítményű szélerőművekkel lehet teljesíteni.

A szélerőművek előnyei A szélenergia nem hoz létre semmiféle veszélyes hulladékot. A lakosság egyetlen tagja sem sérül a szélenergia létesítményektől, és nulla kockázata van a szélturbinák okozta nagy katasztrófa baleseteknek. A bizonyítékok túlnyomó többsége, amelyek hiteles hírmagyarázók széles köréből származnak, azt mutatják, hogy a szélenergia jelentősen felülmúlja költségeit. Olyan esetekben, ahol kvantitatív összehasonlítások tehetők, az előnyök jellemzően legalább egy nagyságrenddel túlhaladják a költségeket. A környezetvédelmi szempontok túlnyomó többsége a szélenergia mellett szól. A szélenergiának számos környezeti előnye van. A tiszta, megújuló és fenntartható áramtermelés egy új eszköze.

A szélerőművek hátrányai A szélerőművek hátrányai között a drágaság mellett zajosságukat, tájképrontó és madárpusztító hatásukat szokták említeni. A rotorlapátok forgása által keltett zaj a szél erősödésével valóban fokozódik és nem mindenki tűri egyformán. Azonban a zaj a lapátok anyagának változtatásával, halkabban működő sebességváltóval, a torony vibrációjának csökkentésével és zajszigeteléssel csökkenthető. A tájképet zavaró hatáson is lehet segíteni egyrészt a turbinák megválogatott, ökológiailag és látványilag legelőnyösebb elhelyezésével, más részt a hosszú soros helyett a csoportos telepítéssel. A sok kisebb szélmotor is jobban rontja a látképet, mint néhány nagyobb. A madarak rotorlapátok általi elpusztítása jórészt elkerülhető, ha a szélfarmok létesítésekor figyelembe veszik a madárvonulások útvonalát.

Gazdaságosság A szélerőmüvekbe befektetett költséget és az ebből származó haszon aránya 1:5. Az USA-ban 1 kWh elektromos energiát 6 centért állítanak elő. Ez kb. kétszerese a széntüzelésű erőművek által termelt áram költségének, de megközelítőleg azonos az atomreaktorok által termeltével. A viszonylag kedvező árat az elektromos hálózatba csatlakoztatás is lehetővé teszi, mert ezáltal nemcsak szélcsendes időben nem akad el az áramellátás, hanem túltermeléskor a fölös energia visszatáplálható a hálózatba. Mindezeket figyelembe véve kijelenthetjük, hogy ha a környezeti tényezők is megfelelnek szélerőművek telepítésére úgy a legtisztább és leg gazdaságosabb zöld energiát állíthatjuk elő. Minimális a nagy katasztrófával járó üzemi baleset lehetősége illetve a karbantartása se jár olyan költségekkel, mint egy más típusú erőműnél. Leszámítva a zajszennyezést, amit fejlesztésekkel és innovatív megoldásokkal még elenyészőbbre csökkenthetünk, költséghatékony, tiszta és megújuló energia előállítási mód, ami biztos és élhető jövőt nyújt az eljövő nemzedékeknek.