Vezetékes átviteli közegek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógép-hálózatok
Advertisements

A kábelek jellemzői.
LAN hálózatok Ethernet, ATM.
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Optikai kábel.
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
A fizikai réteg Kajdocsi László A602 rs1.sze.hu/~kajdla.
Készítette: Bátori Béla 12.k
A hálózat hardveroldalról
Hálózatok.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Információ átvitel problémái Kábelismereti alapok
Számítógép hálózatok.
Átviteli Közegek.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Remembering The OSI Layers Various mnemonics have been created over the years to help remember the order of the OSI layers. Often cited are the following:
Optoelektronikai kommunikáció
Hálózatok kábelei Takács Béla
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Bevezetés az informatikába Farkas János, Barna Róbert
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
 A DEC, Intel és Xerox cégek (együtt: DIX) által kidolgozott alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikáció.  Az Ethernet hálózatok az ütközések feloldására.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Készítette: Tömördi Péter
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
A Hálózatok csoportosítása…
Készítette: Heinczinger Zorán 14/B
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Vezeték nélküli Interfészek
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Számítógépes hálózatok
Ethernet – bevezetés.
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
10BASE5. A 10BASE5 10 Mbit/s sebességű átvitelre volt képes egyetlen vastag koaxiális kábeles buszon keresztül. A 10BASE5 azért fontos, mert ez volt az.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
PC Hálózatok.
Csapszegkötés, kúpos kötés
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Hálózat továbbítás közege
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kollárné Hunek Klára, Stefler Sándor, Török János, Viczián Gergely
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
Adatátvitel elméleti alapjai
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Kötésfajták és megvalósításai
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
9. tétel Horváth Imre 14. b.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Hálózatok.
Vezetékes átviteli közegek
Rézkábelek 12. tétel.
Adatátvitel Csatlakozók, vezetékek. VGA – IBM fejlesztette ki. Eredetileg 640x480-as grafikus képfelbontásra képes, 16 szín megjelenítésével. – A monitort.
A számítógépes hálózatok
Vezetékes átviteli közegek
Vezetékes átviteli közegek
UTP (Unshielded Twisted Pair)
Számítógépes hálózatok
18. Szóbeli tétel Kelemen Ákos 14.b.
Hálózati alapismeretek
2. Fizikai réteg Feladata a bitek továbbítása a kommunikációs csatornán olyan módon, hogy az adó oldali bitet a vevő is helyesen értelmezze (a 0-át 0-nak,
Előadás másolata:

Vezetékes átviteli közegek Koaxiális kábelek Optikai kábelek Multimódusú kábel Monomódusú kábel Készítette: Veréb László, PTI I. évf.

Koaxiális kábel felépítése Külső burkolat Árnyékolás Szigetelés Belső vezeték

Koaxiális kábelek Két fajtáját alkalmazzák: Az egyik az alapsávú koaxiális kábel, amelyeket digitális jelátvitelre alkalmaznak, a másik az ún. szélessávú koaxiális kábel amelyet analóg átvitelre használnak. Három lényeges jellemzője van: hullámimpedancia késleltetési idő csillapítás

A leggyakrabban 50 Ω és 75 Ω hullámellenállású kábelt használnak: az 50 Ω–ost alapsávú, a 75 Ω–ost szélessávú hálózatokban. A késleltetési idő a kábel szigetelésének permittivitásától ( dielektromos állandó) függ. Minél kisebb permittivitású szigetelőanyagot alkalmaznak ill. az anyag szerkezetének lyukacsossá tételével csökkentik a késleltetési időt. A tömör központi huzallal készülő kábel késleltetése és csillapítása kisebb, mint a több összesodrott fémszálat alkalmazóé.

Alapsávú koaxiális kábel Az alapsávú koaxiális kábeleket leggyakrabban helyi számítógép- hálózatok kialakítására alkalmazzák. Maximális átviteli sebessége 100 Mbit/s 1 Km-es szakaszon. A sebesség az függ a távolságtól. A digitális átviteltechnikában vékony koaxiális kábeleket Ethernet helyi hálózatok kialakításánál használják. Csatlakozásra BNC dugókat és aljzatokat használnak.

Az így kiépített hálózatokban a számítógépek csatlakoztatása kétféleképpen oldható meg. Az első módszer a T-dugó behelyezésével, amely a kettévágott kábel két végét kapcsolja össze, és egy harmadik vezetékkel a számítógép csatlakozását is megoldja. A másik módszert a vámpír-csatlakozást a vastag koaxiális kábeleket alkalmazott Ethernet hálózatok kialakításánál alkalmazzák. A vastag kábel előnye, hogy lényegesen kisebb a csillapítása, mint a vékony változatnak, ezért nagyobb távolságok hidalhatók át vele. A vámpírcsatlakozó egy nagyon pontos kábelbe fúrt lyuk, amelynek a rézmagban kell végződnie.

A T-dugó előnye, hogy egyszerű csatlakoztatást biztosít. Hátrányai: mivel a beszerelése a kábel kettévágását igényli, elkerülhetetlen a hálózat néhány percre való leállítása, és ez bizonyos rendszerek esetén nagy kárral járhat. Továbbá, minél több ilyen csatoló van egy hálózatban, annál nagyobb a valószínűsége a rossz összeillesztés miatt keletkező érintkezési hiba jelentkezésének.

A vámpír-csatlakozás esetén sokkal megbízhatóbb a létrehozott kapcsolat, de nagyon nehézkes az egyes újabb gépek hálózatba helyezése. Ugyanis, ha a lyukat túl mélyre fúrják, akkor előfordulhat, hogy a rézmag két egymással nem érintkező darabra válik szét. Ha viszont nem elég mély, akkor az érintkezési hibára emlékeztető jelenséget produkálhat. És ehhez a csatlakozáshoz használt kábelek sokkal vastagabbak és drágábbak, mint a T-dugó esetében.

A vastag koaxiális kábel: előnye, hogy lényegesen kisebb a csillapítása, mint a vékony változatnak, ezért nagyobb távolságok hidalhatók át vele. Mivel ezek a szélessávú hálózatok a szabványos kábeltelevíziós technikát használják, ezért az analóg jelátvitelnek megfelelően a kábelek közel 100 km-es távolságig 300 MHz-es jelek átvitelére alkalmasak. A kábel vastagságánál fogva merev, ezért nehezen szerelhető.

Optikai kábel felépítése Szilárd burkolat Lágy burkolat Köpeny Mag

Optikai kábel Korszerű vezetékes adatátviteli módszer, az üvegszálas technológia alkalmazása. Az információ fényimpulzusok formájában terjed egy fényvezető közegben, egy üvegszálon. Az átvitel három elem segítségével valósul meg: fényforrás átviteli közeg fényérzékelő

Az üvegszálas kábelek két alapvető típusa: egymódusú üvegszál: a fénysugár visszaverődés nélkül jut el az adótól a vevőig.

többmódusú üvegszál: az üvegszálban az adóból kibocsátott számos fénysugár ide-oda verődve jut el a vevőig.

Köszönöm a figyelmet!