1 Hálózati technológiák és alkalmazások Vida Rolland 2008.03.18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Advertisements

FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
1 Számítógépek felépítése 9. előadás I/O rendszerek.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
Számítógépes hálózatok
A kommunikáció.
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
ProFM Helpdesk hatékony web alapú hibakezelő rendszer
1 Hálózati technológiák és alkalmazások Vida Rolland
A kábeltelevízió jövője,
HelpforYou Vedd a kezedbe a pénzügyeidet! Egy realizálható vízió, az álmaid Megvalósítására! Minden jog fenntartva: HELP FOR-ROH LTD.
Az Ethernet és az OSI modell
Számítógépes hálózatok GY
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Hálózat fejlesztés.
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Ethernet – bevezetés.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Operációs Rendszerek II.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.

Hálózati architektúrák
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Hálózati technológiák és alkalmazások
Hálózati technológiák és alkalmazások
Hálózati technológiák és alkalmazások
Juniper WiFi megoldások a Trapeze Networks továbbélése Kocsis Péter Sedlák Gábor.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Értékesítés a gyakorlatban, avagy hogyan legyünk sikeresek.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
2. Gyakorlat Zalatnai Csongor
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kapcsolatok ellenőrzése
Távközlő Hálózatok 13. előadás IP szélessávú hozzáférési technikák
Számítógép hálózatok.
AAA AAA Ki, mikor, mivel, hogyan? Mit csinált, mit csinálhat, (mit fog csinálni)? Ki mihez hogyan férhet hozzá? Authentication Authorization Accounting/Audit.
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Az IPv4 alhálózati maszk
A z o n l i n e m a r k e t i n g l e h e t ő s é g e i SZAKDOLGOZAT.
Wireless Home Gateway Handover, roaming, keletkező veszteségek Készítette: Tóth Balázs Viktor.
ETTH, mint a triple play egyik platformja Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás ON DEMAND BUSINESS Körmöczi Béla Opticon.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Rendelkezésre álló sávszélesség mérések alkalmazása az OTP-ben vitaindító előadás Hága Péter és a többiek az ELTE- ről HeHOK meeting ápr.13.
WireShark - Forgalom elemzés
Multi-play szolgáltatások
Hálózati architektúrák és Protokollok GI – 10 Kocsis Gergely
4G A NEGYEDIK GENERÁCIÓS VEZETÉK NÉLKÜLI SZOLGÁLTATÁSOK December Óbudai Egyetem, NIK Hidvégi Péter / 12.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
HTE előadás BME TMIT I. 210 Az internet szolgáltatás mérése az NMHH gyakorlatában – a szolgáltatásminőség EU-s dimenziója Előadók: Torma Zsolt (NMHH)
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
XDSL hálózatok tervezése 9. Előadás
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Előadás másolata:

1 Hálózati technológiák és alkalmazások Vida Rolland

Hálózati technológiák és alkalmazások Versenyhelyzetes feltöltés A modem megméri milyen távol van a fejállomás  Távolságbecslés (ranging) – mint a ping  Szükség van rá az időzítések miatt A feltöltési csatornát az időben miniszeletekre osztják (minislot)  Minden felfele haladó csomag egy vagy több minislot-ban A minislot-ok hossza hálózatonként más és más Tipikusan 8 byte felhasználói adat egy minislot-ban

Hálózati technológiák és alkalmazások Versenyhelyzetes feltöltés A fejállomás rendszeresen bejelenti mikor új minislot-csoport kezdődik  A kábelen való terjedés miatt nem egyszerre hallják meg a modemek Mindenki ki tudja számítani mikor volt az első minislot kezdete  Minden modemhez hozzárendelve egy speciális minislot melyben feltöltési sávszélességet igényelhet Több modem ugyanazon a minislot-on Ha a modem csomagot akar küldeni, szükséges számú minislot-ot igényel  Ha a fejállomás elfogadja, a nyugtában megmondja mely minislot-okat jelölte ki Ha további csomagokat akar küldeni, a fejlécben új minislot-okat kérhet  Ha az igényléskor ütközés, nincs nyugta Vár egy véletlen ideig és újra próbálkozik Minden egymás utáni kudarc után a max. idő duplázódik

Hálózati technológiák és alkalmazások Versenymentes letöltés Letöltésnél csak egy küldő, a fejállomás  Nincs versenyhelyzet, nincs szükség minislot-okra  Nagyméretű forgalom lefelé Nagyobb, 204 byte-os rögzített csomagméret  Ebben Reed-Solomon hibajavító kód  184 byte a felhasználói adatoknak

Hálózati technológiák és alkalmazások Le- és feltöltés a kábelen

Hálózati technológiák és alkalmazások DOCSIS DOCSIS 1.0 (1997)  Nagysebességű internetelérés  RF Return Kétirányú kommunikáció biztosítása  Telco Return Dial-up kapcsolat az upstream forgalomra Nem kell módosítani az infrastruktúrát, egyirányú kommunikáció a kábelen  A modemárak 300$-ról (1998) <30$-ra estek DOCSIS 1.1 (1999)  VoIP, gaming, streaming  Kompatibilis a DOCSIS 1.0-val  QoS, CM authentikáció  Ma ez van elterjedve

Hálózati technológiák és alkalmazások DOCSIS A DOCSIS 1.0-ban minden szolgáltatás „best effort” alapon versenyez a feltöltési sávszélért A DOCSIS 1.1-ben minden szolgáltatáshoz QoS garanciákat lehet rendelni DOCSIS 1.0DOCSIS 1.1

Hálózati technológiák és alkalmazások DOCSIS DOCSIS 2.0 (2002)  Kapacitás szimetrikus szolgáltatásokhoz Nagyobb upstream kapacitás mint a DOCSIS 1.0-ban (x6) és a DOCSIS 1.1-ben (x3) QPSK helyett 32-QAM, 64-QAM vagy 128-QAM az upstream részen is TDMA helyett TDMA és S-CDMA a MAC rétegben  Már elérhető technológia DOCSIS 3.0 (2006)  160 Mbps downstream, 120 Mbps upstream  Channel bonding Több csatornát párhuzamosan használhat egy felhasználó

Hálózati technológiák és alkalmazások Biztonságos kommunikáció A kábel egy osztott közeg  Bárki elolvashatja a mellette elhaladó forgalmat Hogy a szomszédot ne hallgathasd le, a forgalom kódolva mindkét irányban  Meg kell egyezni a modem és a fej között egy közös titkosítási kulcsban Két „idegen” között, egy osztott, lehallgatható közegen  Diffie-Hellman algoritmus Aliz és Bob megegyezik két nagy prímszámban: n és g  Bizonyos feltételeket teljesíteniük kell  Nyílvánosak, mondjuk Bob választ és elküldi nyíltan Aliznak Aliz kisorsol egy nagy (512 bites) számot: x Bob kisorsol egy hasonlót: y Aliz elkezdi a kulcscserét: elküldi Bobnak az (n, g, g x mod n) hármast Bob visszaküldi a g y mod n értéket Mindketten kiszámolják a közös kulcsot:  (g x mod n) y = (g xy mod n) = (g yx mod n) = (g y mod n) x Cecil ismeri g-t és n-t, de nem tudja visszafejteni x-et és y-t  Túl sok időt venne igénybe, még egy szuperszámítógéppel is

Hálózati technológiák és alkalmazások MITM támadás A Diffie-Hellman algoritmus nem véd a MITM támadás ellen  Man-In-the-Middle  Honnan tudom hogy Alíz tényleg Alíz-e? Cecil kisorsol egy saját számot: z Elfogja Aliz (n, g, g x mod n) hármasát és saját (n, g, g z mod n) hármasát küldi tovább Bobnak Elfogja Bob g y mod n válaszát és a saját g z mod n választát küldi tovább Aliznak Megegyezik Alizzal a (g xz mod n) és Bobbal a (g yz mod n) közös kulcsban Aliz és Bob azt hiszik egymással beszélnek, pedig Cecil közöttük van Szükséges valamilyen authentikációs megoldás  Digitális aláírás Publikus/privát kulcspár  Aliz ismeri Bob publikus kulcsát Biztos hogy ez tényleg Bob publikus kulcsa? Certificate authority – trusted third party (megbízható harmadik fél)  Bob egy digitális aláírást csatol a csomagjához, a privát kulcsot használva  Aliz ellenőrizni tudja Bob publikus kulcsával hogy a csomag tényleg Bobtól származik  Jelszó, hangfelismerés, biometrikus ellenőrzés

Hálózati technológiák és alkalmazások Szélessávú előfizetők

Hálózati technológiák és alkalmazások DSL vs. más technológiák A DSL a legelterjettebb szélessávú technológia  Megelőzi a kábel modemet, FTTH-t és más technológiákat  Itt a DSL megnevezés az összes létező DSL változatot magába foglalja

Hálózati technológiák és alkalmazások Új szélessávú előfizetők OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet  30 ország: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Egyesült Királyság, Kanada, USA, Mexikó, Japán, Dél Korea, Ausztrália, Új Zéland

Hálózati technológiák és alkalmazások főre jutó előfizetések

Hálózati technológiák és alkalmazások főre jutó szélessávú hozzáférés(Q3-2005)

Hálózati technológiák és alkalmazások Növekedés ben

Hálózati technológiák és alkalmazások Növekedés az utóbbi 6 évben

Hálózati technológiák és alkalmazások Országonkénti eloszlás

Hálózati technológiák és alkalmazások DSL letöltési sebességek  Mbps, 2006 május

Hálózati technológiák és alkalmazások DSL feltöltési sebességek  Mbps, 2006 május

Hálózati technológiák és alkalmazások DSL lefedettség Egy adott ország területének hány százalékán érhető el DSL szolgáltatás?  A vezetékes telefonvonalak hány százaléka képes DSL szolgáltatásra Ha túl messze a központ, a telefon OK de a DSL nem  Villágviszonylatban elég nagy lefedettség, de (sok helyen) messze még a 100% Két fontos korlátozó tényező  Távolság Nagyon gyéren lakott területeken, elszigetelt helyeken vagy nem gazdaságos, vagy nem megoldható technikailag  Nagy sávszélességet igénylő alkalmazások A nagysebességű hagyományos internetezés (web, ) továbbra is fontos Egyre jobban elterjednek a nagy sebességet igénylő alkalmazások (video, triple play) Ezeknek a támogatása nagysebességű DSL technológiákkal fontosabb lehet mint a hagyományos „lassú” DSL megoldások terjesztése

Hálózati technológiák és alkalmazások Szélessáv vs. népsűrűség

Hálózati technológiák és alkalmazások DSL lefedettség vs. népsűrűség

Hálózati technológiák és alkalmazások A keskenysáv fokozatosan visszaszorul

Hálózati technológiák és alkalmazások IKT eszözzel rendelkező háztartások aránya Magyarországon (KSH – 2007)

Hálózati technológiák és alkalmazások DSL Magyarországon Magyarországon 2002-ben ADSL, illetve kábel modemes szélessávú előfizető  100 főre lebontva 0.6 %-os elterjedés  37. hely a világban 2003 decemberében a Matáv bejelentette a 100 ezredik ADSL előfizetőt  több mint 200%-os évi növekedés  2004 decemberében előfizető  2005 áprilisában előfizető  2006 szeptemberében ~ előfizető  2007 január – 1 millió előfizető (?)

Hálózati technológiák és alkalmazások Internetelérés eloszlása Magyarországon ( KSH)

Hálózati technológiák és alkalmazások Mennyibe kerül? A szélessáv egyelőre „luxuscikk”  A viszonylag magas ár korlátozza az elterjedést is A magas ár legfontosabb oka a piaci verseny viszonylagos hiánya a szolgáltatók között (a) (b) (c) A vezetékes telefonvonalak (a), mobil előfizetések (b) és a DSL előfizetések (c) a Bruttó Nemzeti Jövedelem (Gross National Income - GNI) függvényében (2002 vége)  Az országok 4 csoportba osztva Alacsony GNI (745 USD alatt) – Kamerun, Nepál, Ukrajna Alsó közepes GNI (746 – 2975 USD) – Kína, Románia, Oroszország Felső közepes GNI (2976 – 9205 USD) – Magyarország, Argentína, Mexikó Magas GNI (9206 USD felett) – USA, Ausztria, Dél Korea  DSL majdnem kizárólag csak a „gazdag” országokban Az alsó közepes kategória 3.8%-a megtévesztő, ez majdnem mind kínai (2.2 millió)

Hálózati technológiák és alkalmazások A szélessáv luxuscikk..., de terjed

Hálózati technológiák és alkalmazások Mennyibe kerül? A magyarországi DSL szolgáltatás még költséges európai és világviszonylatban  Magyarország világviszonylatban a 35., Európában pedig a 23.  egy magyarországi ADSL felhasználó a jövedelmének közel tízszer nagyobb hányadát költi az előfizetésre, mint egy hasonló német vagy egy osztrák felhasználó Az adatok 2003 júliusára vonatkoznak. 100 kbit/s szélessávú hozzáférés ára, az átlagos havi jövedelem százalékaként

Hálózati technológiák és alkalmazások Mbit/s ára (2007)

Hálózati technológiák és alkalmazások Gyorsan csökkenő árak A szélessáv ára csökken a leggyorsabban

Hálózati technológiák és alkalmazások Kinél van szélessáv Magyarországon?

Hálózati technológiák és alkalmazások Nemzetközi szabályozás A világ számos országában a kormány beavatkozott a piaci viszonyokba, az elérhető árú szélessáv elterjesztése érdekében  Közvetlen részvétel a hálózatok kiépítésében és üzemeltetésében  Szabályozások egy egészséges konkurenciára épülő szélessávú szolgáltatáspiac megteremtésére Megszüntetni a monopolhelyzetben levő („incumbent”) szolgáltatók privilégiumait (pl. Matáv)

Hálózati technológiák és alkalmazások Nemzetközi szabályozás Egy új szolgáltató betörése egy tradicionálisan monopol- helyzetben lévő szolgáltató által dominált piacra nehéz  Korlátozott méretű piac  Viszonylag lassan megtérülő, nagyméretű befektetések A versenyhelyzet kialakításához meg kell könnyíteni ezt  A hosszú engedélyezési procedúrák egyszerüsitése  A külföldi befektetőkkel szembeni korlátozások feloldása  Adózási kedvezmények  Az új infrastruktúra kiépítését vállaló szolgáltatók támogatása kedvező megoldás a hosszútávú piaci versenyhelyzet kialakulására  Szabad hozzáférés biztosítása a hálózathoz

Hálózati technológiák és alkalmazások Local Loop Unboundling - LLU Az infrastruktúrával rendelkező szolgáltatókat kényszerítik, hogy biztosítsák más potenciális szolgáltatók részére a szabad hozzáférést a saját hálózatukhoz  legfőképpen a helyi előfizetői hurokhoz való hozzáférés  korrekt, non-diszkriminatív alapon és elérhető áron Többféle megoldás  a helyi hurok teljes átengedése a konkurrens szolgáltató teljes mértékben rendelkezik a vezetékkel, úgy a hangátvitelt mint az adatátvitelt tekintve  a helyi hurok megosztása a konkurrens szolgáltató vagy a helyi hurok hangátvitelt biztosító részével, vagy az adatátvitelt biztosító résszel rendelkezik  bitfolyam alapú hozzáférés az incumbent szolgáltató kiépít egy nagysebességű átvitelt biztosító vonalat a felhasználóhoz, és biztosítja a konkurrens szolgáltatók hozzáféréset ehhez a vonalhoz A vonal technikai karbantartása és a szolgáltatás üzemeltetése továbbra is az „incumbent” szolgáltató hatáskörébe tartozik

Hálózati technológiák és alkalmazások Local Loop Unboundling - LLU 2002-ig a világ 58 országában alkalmazták, változó sikerrel  Japánban NTT West és NTT East az incumbent operátor 97-ben bevezették az LLU-t, kevés sikerrel  Eredmény: 2000 végén még csak ADSL vonal 2000-ben megszigorítottak a szabályokat  Csökkentek az LLU-ra kiszabható árak  Csökkent az időrés melyen belül az „incumbent” szolgáltató köteles volt a hozzáférést lehetővé tenni  Eredmény: 2003 elején 6.5 millió ADSL vonal Az ADSL piac 70%-a a konkurrens cégeknél  Az EU-ban nem volt ilyen sikeres 80% továbbra is az incumbent szolgáltatóknál

Hálózati technológiák és alkalmazások Közös tulajdonú szolgáltatások A versenyhelyzet szabályozása nehéz ha ugyanannak a szolgáltatónak van egy DSL és egy kábel TV szolgáltatást biztosító infrastruktúrája  csak az egyik szolgáltatást üzemelteti elkerüli az esetleges versenyhelyzetet a szolgáltatások között negatív hatás az árakra, és a szolgáltatások elterjedésére Rossz példát mutattak a Skandináv országok  Sok vezetékes, mobil és kábel TV előfizető, de kevés broadband  Svédországban a Telia-nak van a legnagyobb vezetékes telefonhálózata, de a legnagyobb kábel TV szolgáltató is Eredmény: Svédországban a Telia kábel előfizetők csak 3.5%-a kapott internetet is a kábelen (2002)  Dániában a Telia egy konkurrens kábel TV és kábel modem szolgáltató Verseny az incumbent TDC-vel Eredmény: Dániában a Telia kábel előfizetők 32%-a kapott internetet is a kábelen (2002)

Hálózati technológiák és alkalmazások Közös tulajdonú szolgáltatások Új EU szabályozások  Külön könyvelésre, majd jogi különválásra kényszerítették a kábel és telco részlegeket  Deutsche Telekom beszüntette a kábel TV szolgáltatását  Magyar kiskapu: 1999-ben a Matáv eladta a MatávKábelTV kft. szavazati jogainak 75%-át a Hungária Biztosítónak Gyakorlatilag továbbra is a Matáv üzemeltette a szolgáltatást