GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 16. Ismertesse a legeltetési módokat!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Flavon max termékcsalád
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék
Takarmányismeret.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret Feltétlen takarmányok: Esetleges takarmányok:
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
Számítógépes alapismeretek, 1. beadandó
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Természeti viszonyok és gazdasági élet
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
TANÁR KIS EMESE. A mezei növények termesztése A növénytermesztés a mezőgazdaság egyik ága,amellyel az ember ősi idők óta foglalkozik.
Takarmányozástan.
Táplálékok , tápanyagok
Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
ÉLET A TUNDRÁN.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Magyar Szója Nonprofit Kft.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Gyepek állateltartó képessége
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
Mező élővilága.
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
A füves puszták élővilága
A gyepek termésének hasznosítása Legelőgazdálkodás.
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
GYEPTERMESZTÉS (-FENNTARTÁS) Teendők, eljárások, műveletek a megfelelő gyeptermés érdekében A termőhelyi viszonyok kedvezőbbé tétele Tartós, ill. többéves.
Ökológiai állattenyésztés
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
A kafferbivaly.
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 16. Ismertesse a legeltetési módokat! - A legelő jelentősége - Legeltetési módok (szabad, pányvás, adagolt) - A legelő berendezései - Az állatok előkészítése legeltetésre - A legelő hasznosítása kaszálással

Zöldtakarmányok Foszfortartalmuk kicsi (2-3g kg sz.a.) kalciumban viszont gazdagok (13-15 g/kg sz.a.) Mikroelem-tartalmuk a talajellátottság, a csapadék és a trágyázás függvényében változik Karotinban gazdagok, D-vitamin tartalmuk kicsi, E és K vitamin szintjük kielégítő A tiamin (B1) és a kobalamin (B12) kivételével a vízben oldódó vitaminokból megfelelő mennyiséget tartalmaznak

A legelő Gyep: Főként pázsitfűfélékkel, pillangósokkal, gyomnövényekkel benőtt területek, melyeket legelőként vagy kaszálóként hasznosíthatunk Hazánkban jelenleg 1 millió ha a gyepterület, ami az összes művelt mg-i terület 17%-a Gyepterületeink átlagos hozama kicsi (1,5t/ha) trágyázás hiánya csapadék hiány, öntözés hiánya Állandó legelő: az év egészében legeltetésre használjuk Alkalmi legelő: időszakosan vagy egy-egy alkalommal használjuk Természetes gyepek, ősgyepek – mesterséges gyepek

A legelők jelentősége A legtermészetesebb takarmányok Kedvező étrendi hatás, jó emészthetőség A változatos botanikai összetételű növények kiegészítik egymást A szabadban való mozgás kedvező az állatok egészsége, a csontozat fejlődése, az ivari működés szempontjából egyaránt A legolcsóbb szálastakarmány, nem terheli a betakarítás, szállítás költsége Az állatok energiaszükséglete ugyanakkor nő

Állandó legelők, természetes vagy ősgyepek Pázsitfüvek: csenkeszek, perjék, csomós ebír, magyar rozsnok, réti ecsetpázsit, réti komócsin, taréjos búzafű, tarackos tippan stb. Pillangósok: lucernafélék, vörös-, fehér-, korcshere, bükkönyök, szarvaskerep Gyomok: takarmányértékkel rendelkezők (pongyola pitypang, tyúkhúr stb.) előfordulásuk káros: mezei aszat, tövises iglice, cserjék stb.) Lehetnek síkvidéki, dombvidéki, hegyvidéki, havasi, lápi, sziki legelők

Mesterséges, telepített legelők Legelőnél a taposást jobban bíró aljfüvek, míg kaszálónál a szálfüvek dominálnak szálfű aljfű pillangós legelő 20% 60% kaszáló Alkalmi legelők gabona, kukorica, répa, borsó, lóbab, csillagfürt tarló (sertésekkel és juhokkal) Vasúti töltések, útszélek, árokpartok (kérődzők)

Állatfajok legelővel szembeni igényei Szarvasmarha: dús és puha levélzetű, 15-20 cm magas füvet kedveli ideális: 50-60 m2 -en 6-7 óra alatt 50-60 kg füvet tud lelegelni egy kifejlett marha a taposási veszteség a fű magasságának függvényében változik (20 cm- 15%; 50cm-45%) Ló: a füvet harapja, az alacsonyabb füveket is képes lelegelni a kemény szárú füveket kedveli (pl. csomós ebír) a pata és a csontozat fejlődése miatt a talaj kemény szerkezetű legyen bő hozamú legelőn egy kifejlett ló 50kg füvet képes lelegelni

Juh: Sertés: Lúd: ajkaival szinte „leborotválja” a legelőt optimális legelő magasság 10-15cm naponta 6-8 kg-ot képes lelegelni a vizenyős, mély fekvésű területek kerülendők (májmétely, tüdőférgesség) Sertés: a rostban szegény, puha szárú, dús levélzetű legelőt szereti 2-3 óra alatt a kifejlett sertés 4-5 kg füvet tud felvenni táplálóanyag igényét önmagában a legelő nem fedezi a sertéslegelőn más állatfaj ne szívesen legel Lúd: mélyen legel, károsítja a szártövet, nehezebben sarjad újra a fű Kifejlett ludak 500-600 g füvet legelnek

A növények vegetációs idejének előrehaladtával nő a cukor- és rosttartalmuk, csökken a fehérje, a zsír, és az ásványi anyagok mennyisége

A legelők hasznosítása A füvet legeltetni bimbózás kezdetén, szénának, szilázsnak lekaszálni a bimbózás és a virágzás közötti stádiumban célszerű Előkészületek a legeltetésre: az állatok fokozatos hozzászoktatása a szabadban való tartózkodáshoz (karám) körmözés, védőoltások a legeltetési időt fokozatosan növeljük legelőápolás (vakondtúrások, tisztító kaszálás, karámjavítás stb.)

Legeltetési módok Szabad legeltetés (ősi forma, az állatállomány az adott terülten szabadon legel) nagy a tiprási veszteség az állatok válogatnak a gyepterület hasznosulása alacsony Irányított legeltetés lábalóli legeltetés (felügyelet mellett legelnek az állatok) pányvás legeltetés szakaszos legeltetés (állandó kerítéssel elválasztott szakaszokra osztják a legelőt) lehet adagolt vagy sávosan adagolt (a legelő szakaszt is több adagban legeltetik) műveleti egységre alapozott szakaszos legeltetés (a szakaszokat nem stabil karámok, hanem mobil villanypásztorok határolják; a legelő gépekkel is művelhető)

Szakaszos legeltetés

Sávos szakaszos legeltetés

Sávos adagolt legeltetés

Legelő előkészítése belvizek megszüntetése legeltetést akadályozó tárgyak eltüntetése vakondtúrások elegyengetése mérgező növények kiirtása kutak vizét fertőtleníteni kell a nyári szállásokat, karámokat és sózó vályúkat ki kell javítani talaj parazitás fertőzöttség felmérés sérülést okozó tárgyakat eltávolítása cserjék, bokrok kivágása, vadvizek elvezetése, árkok megtisztítása, kövek és egyéb idegen tárgyak eltávolítása, árnyékos pihenőhelyek kialakítása

Állatok előkészítése a legeltetésre fokozatos szabad levegőhöz és mozgáshoz szoktatás körmözés fokozatos szoktatás az egész napos legelőn tartózkodáshoz kihajtás előtt állatorvosi vizsgálat További feladatok: bélsárvizsgálat, bőrvizsgálat féregtelenítés (legeltetési szezon elején és végén), vakcinázás, zöldtakarmányhoz szoktatás (1-2 héttel előbb)