Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Advertisements

2013. MÁJUS 29. VDSZ-BALATONSZEMES LEÉRTÉKELT ÉS ELÁRULT NŐK „JÖVÜNK ! A LELKÜNK IZZÓ LÁVA, S A VAD HARAG KORBÁCSOLJA A VÉRÜNK, MINT KÖLKÉT FÉLTŐ VAD PÁRDUCANYÁK,
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Magyarország 2015 TÁRSADALMI KOHÉZIÓ: JÖVŐKÉP ÉS TENNIVALÓK.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Család.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Mire jók a férfiak?.
A Bizottság közleménye A Szociálpolitikai Menetrendről Készítette: Tőgyi Ildikó, Szociálpolitika, IV. évfolyam.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
Segélyezési rendszer átalakítása
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest,
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Előnyt a gazdaságnak, a munkának, a legális foglalkoztatás növelésének Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Megváltozott Munkaképességűek Tematikus Innovációs Hálózatának bemutatása Equal zárókonferencia Szombathely június 5.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Sáfrány Réka Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Amandine Bach, EWL EURÓPAI POLITIKAI MENTORHÁLÓZAT MENTORPROGRAM A VÁLTOZÁSÉRT A 2014-ES EURÓPAI PARLAMENTI.
SZMM – KONSZENZUS BUDAPEST EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NŐI ÉRDEK KORMÁNYZATI SZINTŰ GENDER MAINSTREAMING KÉPZÉS A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Miniszterelnöki.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kétgenerációs módszer a kisgyermekkori segítőprogramokban
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
HÁZASSÁG – CSALÁD - ÉLET Mégis élni akar Európa?
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
Megbecsülés az idős embereknek
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála

 Tagok : nemzeti koordinációk (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség) + Európai szintű szervezetek (pl. ETUC, CESI) + társult szervezetek  Elnökség (40 tag) + felsővezetés + Elnök (Viviane Teitelbaum)  Titkárság Brüsszelben + Titkár (Cécile Gréboval)  Nők Elleni Erőszak Megfigyelő Központ (EWL Observatory on Violence)  EWL barátai

 „Az EWL célja, hogy valós és hatékony társadalmi egyenlőséget teremtsen nők és férfiak között, a közélet és magánélet minden területén az EU-ban. A célhoz vezető út egy békés, demokratikus EU elképzelésén alapul, amely az emberi jogok, az egyenlőség, a béke és szolidaritás alapelveire épül.”  Kiemelt témák: 50/50 kampányok, Eu gyes, prostitúció nélküli Európáért, migráns nők, roma nők

 EY2012. Európai tematikus év, EWL partner  Mi az a nemek társadalmi egyenlősége szempont? (gender szempont) –kinek az igénye? Kire milyen hatással van egy intézkedés?  Életciklus alapú szemlélet –kinek mikor az igénye?  Gondozás (gyermek, beteg, idős)  Nők gazdasági függetlensége  Hogyan adható át a fiatal nőnemzedéknek a nő jogok területén összegyűjtött tudás

 Bérszakadék a nemek között  Nyugdíj szakadék a nemek között  Új közgazdasági megközelítés: gender- érzékeny költségvetés (gender budgeting) + a gondozás közgazdaságtana (care economy)  Fenntartható, szolidáris megközelítés  Válság – „bölcs, fenntartható, befogadó növekedés”  A nemek egyenlősége sok pénzbe kerül? Fordított szemlélet: „Nemek egyenlőtlensége drága mulatság, a nők és férfiak közötti egyenlőségbe invesztálni megéri”.

 EU2020 nemek egyenlősége (Éves növekedési mutató, NFT, stabilitási programok, országajánlások, jelentések, stb.)  Erőszak mentes élet  Női kvóta a politikában és gazdasági vezetésben  Alternatív, fenntartható gazdasági modellek: a gondozást értékelő szemlélet (fizetett VAGY fizetetlen). A gondozás közös társadalmi felelősség.

 Eu2020 Gondozás legyen annyira fontos, mint IT és Zöld Gazdaság  Szülési szabadság az anyának(teljes fizetés!), apaszabadság, szülői szabadság, gondozási szabadság, tanulmányi szabadság mindkét nemnek  Nők 50 felett  Flexicurity? Mit jelent ez a nőknek?  Barcelonai célok kiterjesztve az idősgondozásra is

 Az érme két oldala: bér-és nyugdíj szakadék  Zeró tolerancia (évi 5%-os csökkentés tagállamokként)  Állítsanak fel egy EU nemek közötti bérszakadék és nyugdíj szakadék indikátort

 A nők nem „hozzátartozók”, „másodlagos keresők”  Jogok egyéni alapon (szociális háló, adózás)  Bérszakadék megszüntetés legyen makro- ökonómiai prioritás  Családfelfogás kövesse a változásokat (család ma már nem a férfi kenyérkeresőre épülő nukleáris család)  Szegénység nőarcú (egyedülálló szülő, élettárs, stb.)  Nemekre bontott adatok mindenhol!

Juhász Borbála