Optimális szennyezés elérése alku segítségével

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Piaci tökéletlenségek
Joggazdaságtan levelező Szalai Ákos
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
EXTERNÁLIÁK.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Joggazdaságtan Szalai Ákos
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Tökéletes verseny és monopólium
Fogalma, összefüggések
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A kiegészítő támogatásról. Tények Oktatási miniszter- AME elnök megállapodása 1,4 md Ft Részletes alku a pályázatokra, szerződésekre Két fordulós pályázat,
5. Előadás Piaci kudarcok.
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
V. A készletezés logisztikája
Környezetgazdaságtan
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Elmélettörténet Új intézményi iskola. Irányzatok Az 1970-es években bontakozik ki Előfutár: Ronald Coase, 1937-es és as cikkeire támaszkodnak Irányzatok:
Környezetértékelési módszerek
Március órától út 114-ben (óra helyett)
Az optimális szennyezés elérése állami beavatkozás révén – norma
Tájékoztató LGB_km016_1. Tantárgy megnevezése, kódja Környezet-gazdaságtan NGB_AK012 Tantárgyprogramot készítő oktató Dr. Szigeti Cecília Oktatás
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Energetika hatásainak gazdasági értékelése
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Mediátor képzés Kártérítés.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Környezetgazdaságtan Fonyó György Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék U épület, ftp://vcst.bme.hu/kornygazdtan2003.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Externália Dr. Szigeti Cecília.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Mikroökonómia gyakorlat
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
KÖRNYEZETGAZDASÁGTANI BEVEZETŐ
Vállalkozásmenedzsment I.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Tájékoztató NGB_ak012.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Zh Október 13-án csoportbeosztás szerint óra ideje alatt (pontos beosztás Neptunos üzenetben) Zh megírása nem kötelező. Igazolvány, számológép, toll kell.
Vállalati fenntarthatóság
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Gazdasági rendszerek.
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Környezetgazdaságtan 5
Externáliák és közjavak
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

Optimális szennyezés elérése alku segítségével Dr. Szigeti Cecília

Cél Társadalmi optimum elérése Q gazdasági aktivitás haszon, költség Qmax MEC Q* A B C D Társadalmi optimum elérése

Eszközök Optimális szennyezés Piaci alkuval: Coase tétel és korlátai Állami beavatkozással: normák és bírságok Pigou-i adók

Forrás: Bela et al. Közvetlen szabályozás Közvetett szabályozás   Közvetlen szabályozás Közvetett szabályozás Önkéntes megállapodások Piaci önkéntes magatartás Célok kijelölése jogszabály, hatóság vállalat és a hatóság közösen a vállalat maga Vállalati mozgástér nincs van Ellenőrzés hatósági a piaci szereplők ( pl. tanúsító cégek, iparági szövetségek ) Milyen problémák esetén alkalmazható? Súlyos probléma vagy, ha a be nem avatkozás nagy kockázattal jár A probléma nem annyira súlyos, a bizonytalanság kockázata kicsi Példák norma, bírság adók, forgalmazható szennyezési jogok környezetvédelmi célok ISO 14000, EMAS; környezeti címkézés Forrás: Bela et al.

Szennyezési mátrix Szennyezés mennyiségét az állam szabja meg   Szennyezés mennyiségét az állam szabja meg Szennyezés mennyiségét a piac szabja meg Szennyezés árát az állam szabja meg Közvetlen szabályozó eszközök (norma, emissziókiegyenlítési rendszer, együttes szennyezéskibocsátás) Pigou (kibocsátási adó, letét-visszafizetés, elhárítási támogatás) Szennyezés árát a piac szabja meg Szennyezési jogok piaca (buborékpolitika, emissziós bankügylet) Coase (tulajdonjogok meghatározása, jogi felelősség) Forrás: Kocsis

Példa Kávéház a gazdasági tevékenység folytatásában érdekelt, abból üzleti hasznot szeretne elérni (nyári esték vendégforgalma a teraszon). Lakóközösség a gazdasági tevékenység korlátozásában megszüntetésében érdekelt, mert szenvednek a tevékenység externális költségeitől ( hangszigetelés, légkondicionálók beszerelése, üzemeltetése). A két szereplő nem ért egyet abban, hogy mi a jogi helyzet, vagyis melyikük kényszerítheti rá az akaratát a másikra.

„B” eset „A” eset asztalok száma haszon, költség Mkávéház Qmax MEClakók Q* Q2 f e d Q1 c b y a „B” eset 9 14 20 5 „A” eset

Feladat Egy konvencionális gazdálkodást folytató mezőgazdasági vállalkozó hasznait az Mπ=20−Q határprofit függvény jellemzi, ahol Q a megtermelt termény mennyisége (tonnában). A szomszédos földeken működő biotermesztő számára a gazda által használt vegyszerek költségnövekedést eredményeznek, mely externális költségeket az MEC= 3/ 2 Q függvény jellemzi. Ábrázolja a feladatban meghatározott függvényeket! Jelölje az ábrán a mezőgazdasági termelő egyéni optimumát, vagyis a profitmaximumhoz tartozó termelési mennyiséget (Qmax) és a társadalmilag optimális termelési mennyiséget (Q*)!

a b

A és B esetben ? Ki kezdeményezi az alkut? Milyen mennyiségről indul az alku? Mekkora mennyiségben állapodnak meg? Mekkora lesz a minimális kompenzáció? Mekkora lesz a maximális kompenzáció? A és B esetben ?

„A” eset Tiltják a környezetszennyezést Konvencionális termelő kezdeményez Alku 0t-ról indul Eredménye 8t lesz Minimális kompenzáció b terület:48e Ft Maximális kompenzáció: a+b= 80e+ 48e=128e

„B” eset Mindenkinek joga van szennyezni a környezetet. Alku Q=20t-ról indul Biotermesztő kezdeményezi Alku eredménye: 8t Felajánlott kompenzáció minimum: „C” 72e Ft Maximum C+D= 180e+72e=252e Ft

1991- ben Közgazdasági Nobel díjat kapott a tranzakciós költségeknek Ronald Coase 1991- ben Közgazdasági Nobel díjat kapott a tranzakciós költségeknek és a tulajdonjogoknak az intézményi rendszerrel, valamint a gazdaság működésével kapcsolatos szerepének felfedezéséért és tisztázásáért

Tranzakciós költségek Amennyiben a piacok jól működnek, miért születnek egyáltalán vállalatok? Miért nem pusztán szerződésekkel kötik össze a vállalkozók munkavállalókat, szállítókat és vevőket?

A piac használata nincsen ingyen, a piaci tranzakcióknak pénzben és időben kifejezhető költsége van (tranzakciós költség). A piac intézményének alternatívái lehetnek más intézmények is (például vállalatok, akár szövetkezetek is), amíg ezek hatékonyabban tudják megszervezni a termelést.

Társadalmi költség problémája Amennyiben az alku nem jár jelentős tranzakciós költségekkel, akkor a jól kijelölt magántulajdon megszünteti az externáliákat. Ezt a felfedezést George Stigler nevezte el Coase-tételnek. Példa: dohányzás Ha szabad dohányozni, akkor a nem dohányzó kezdeményezi az alkut. Ha tilos, akkor a dohányos. Coase szerint a szobában a füst mennyisége ugyanannyi lesz, akár szabad, akár tilos a dohányzás.

Tilosba tévedő, a szomszéd vetését pusztító marhák esete Coase

További példák Orvos és a cukrász Kókusz szőnyeg gyártása és az ammónium szulfátot gyártó üzem

Korlátai A természeti környezethez fűződő jogok pontos meghatározása és kikényszeríthetősége Az érintettek kis száma és azonosíthatósága Nincs jövedelmi hatás Zéró tranzakciós költségek Fenyegetettség hiánya

Köszönöm a figyelmet!