A szuverenitás mítoszáról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Advertisements

KI A SZUVERÉN? (És hol is vannak az ő határai?) Nagy Boldizsár előadása az „És mi lesz az alkotmánnyal” című, az Eötvös Károly Intézet szervezte konferencián.
SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
A Barátság.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Albert Einstein idézetek.
Isten misztériumának előzetes kérdése
Az államhatalom terjedelme és korlátai
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A délszláv válság.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
1 1 1.
Csillagok, határok, magyarok Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék Témavezető: Dr. Löffler Tibor tudományos munkatárs.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
Nagy Boldizsár előadása az „Európa: kisebbségek, identitás ” című
A FÜGGÉS HATÁRAI Nagy Boldizsár hozzászólása az ”Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot” című előadás-sorozat „Egy független ország” c. estjén.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
A háború és a modern fegyveres erő
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL IV. rész Bíráskodás SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa Bíró Csaba és Dudás Dóra.
Ballagók búcsúztató áhítata.
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
ISTEN hozott köztünk!.
Polgári jog 2. Dologi jog előadó: dr. Osztovits András.
Mediátor képzés Kártérítés.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Egyetemek és vágánsok 14/A.
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Elektronikus eljárás a polgári perben
Támogatott döntéshozatal
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Az alapvető kommunikáció
Az Európai Unió.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Az adatvédelem szabályozása
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Migráció és nemzetközi jog
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A teremtő és gondviselő Atya
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

A szuverenitás mítoszáról Nagy Boldizsár előadása az ELTE PhD kurzusán, 2003 április 25-én

"Az ... állam, ha jól szervezték meg, biztosítja magát a külső erőszak és a belső bajok ellen, hatalma lassanként gyarapszik, mígnem eléri a tökéletesség csúcsát, mely a virágzás állapota, s nem tarthat sokáig, az emberi dolgok változékonysága miatt, amelyek oly állhatatlanok és bizonytalanok, hogy gyakran a legnagyobb államok is váratlanul összeomlanak saját súlyuk alatt; másokat az ellenség ereje pusztít el, amikor a legszilárdabbnak hitték magukat; ismét mások lassan öregszenek, s belső gyengeségeiktől halnak el. És rendesen az történik, hogy a legszebb államok szenvedik el a legnagyobb változásokat, amiért nem hibáztathatók, ha a változás külső erőtől származik, ahogyan a leggyakrabban előfordul, hiszen a szép államoknak van a legtöbb irigye.” Jean Bodin: Az államról. Negyedik könyv, I fejezet Gondolat, Bp. 1987, 206-207.old.

Nyugtalanító kérdések Szuverén-e Magyarország, ha a ciánszennyezéshez (vagy a Duna eltereléséhez) hasonló katasztrófa érheti? Elveszti-e szuverenitását, ha belép az EU-ba Ha most veszti el, akkor megvolt-e az a KGST tagság A szovjet csapatok általi megszállás A Varsói Szerződésbeli tagság idején? Sérti-e a szomszéd államok szuverenitását a kedvezménytörvény? Szuverén joga-e egy államnak nukleáris fegyverrel - a nyílt tengeren kisérletezni; - azt végszükségben használni? Jogszerűen bombázta-e a NATO Jugoszláviát? Szuverenitás-sértés-e az Irak ellen folytatott háború?

A beszédmód nehézségeiről Fogalomhasználat Különböző tudományágakban eltérő jelentések Egy tudomány (jog) ágon belül sincs egyetértés Gombár Csaba szerint hagyományosan belső és külső szuverenitás között különböztetnek. A belső szuverenitás = központosított és elismert főhatalom, a külső szuverenitás = nemzetközileg megnyilvánuló és elismert hatalom. (1) "Szuverén az, aki törvényt szab és dönt a törvény alóli kivételekről, aki fölötte áll mindennek és mindenkinek - de fölötte hatalom nem rendelkezik." (1-2) Lengyel László: Szuverenitás = mozgástér (1), fűggőségi viszony vége (2) Szilágyi Ákos megkülönböztet régimódi szuverenitást (10), tényleges szuverenitást (36), ugyanakkor beszél hagyományos szuverenitásról (46). Szerinte létezhet a szuverén államnál szuverénebb nemzetközi tőke (19), illetve igaz az is. hogy a világszervezet, regionális tömörülés, föderáció és tagja szuverenitásának vannak fokozatai. (35) Csepeli György a szuverenitás attribútumai közé sorolja a következő kilencet: saját pénz, önálló hadsereg, önálló külügyminisztérium, saját határőrség, önálló vámrendszer, magyar útlevél, államvasút, magyar szabvány, bélyegkibocsátás. Valki László megfogalmazásának értelmében [A nemzetközi jogban] " a jogilag alávetettségi helyzetben nem lévő állam szuverén"

A beszédmód nehézségeiről A szuverenitás alap jelentései Krasner a szuverenitás négy alap-jelentését különbözteti meg. Ezek: - A modern westfáliai rendszer, azaz territorialitás és autonómia, - a belső főhatalom, - a határt átszelő mozgások ellenőrzésének képessége, - nemzetközi szerződéskötési képesség

A beszédmód nehézségeiről A szuverenitás alap jelentései " A szuverenitás azon túl, hogy minden államnak megadja a joghatósága alatt álló területhez kapcsolódó jogosítványok készletét még a következő átfogó jogokat tartalmazza: először is azt, hogy megköveteli területi integritása és politikai függetlensége tiszteletben tartását a többi állam által, másodszor a hivatalos minőségükben eljáró államképviselők szuverén immunitásának igénylését, ...harmadszor pedig immunitás igénylését külföldi bíróságok joghatósága alól olyan tettekért vagy ténykedésért, amelyet az állam szuverén minőségében valósított meg." Cassese, Antonio: International Law in a Divided World Clarendon Press, Oxford, 1988 130.o.

A beszédmód nehézségeiről Az apologetikus és az utopikus érvelés ellentmondásai és egymásrautaltsága Mi a szuverenitás forrása? Apologetikus: az állam maga, a belső tényezők Utópikus: a nemzetközi jogrend Valójában egyik sem lehet meg a másik érvelés nélkül miért köti az államot a szerződés? Mert a nemzetközi jog ezt kívánja miért kötelező a nemzetközi jog? Mert az államok így akarják Right of passage, Nuclear Tests, Gabcikovo-Nagymaros project esetek

Elmélkedés a magyar szuverenitás alakulásáról 1945 után Magyarország lényegében nem szuverén korlátozottan szuverén teljesen szuverén 1946-ban 1957-ben 1968-ban 1996-ban 2005-ben (sikeres EU csatlakozást fetételezve) (Önkéntes) tagságunk a felsorolt szervezetekben és szerződésekben és az azzal járó kötelezettségek szuverenitásunk korlátai (voltak, lesznek)-e korlátozzák nem korlátozzák nem tudom ENSZ Európai Unió NATO Varsói Szerződés Párizsi Unió az ipari tulajdon védelmére WTO UEFA

A szuverenitás imája A szuverén szabad, korlátlan, teljes, megtámadhatatlan, saját akarata szerint dönt, beavatkozásmentes, "úr a házában". A szuverént nem illeti kétely, diktuma (parlamentjének, bíróságának szava) végérvényes, nem tárgya felülvizsgálatnak és utólagos megfontolásnak, nem szorul további bizonyításra, hanem a puszta kimondással igaz. Az Alkotmány - ha van - szent írás, melynek tartalma és parancsai végső mércéül szolgálnak. A szuverén szép, mert fenséges, főhatalma van, szimbólumokat alkot, s azokkal kizárólagosan rendelkezik, léte költői, egyenesen spirituális, gyakran a kollektív (ön)tudat, a nemzet megtestesítője, alteregója, benne önmagunk nemesebb alakjával azonosulunk, törvényei útján megvonja a "mi" és az "ők" közötti határokat. A szuverén erős, mindenkinél erősebb, mert (Isten után vagy kegyelméből) övé a végső (földi) hatalom, ő a katonaság és a rendőrség, melynek fegyverei által véd és oltalmaz, a bűnöst megbünteti, az ártatlan elé védő kart nyújt.

A szuverenitás imája (folyt.) A szuverén a kiszámíthatóság és a rend, az előreláthatóság és az arányosság megtestesülése, elsősorban a jogrend alakjában, amely előre megjövendöli egy emberi magatartás következményeit, s egyben kijelöli a tevékenység térbeli horizontját, az államhatárokat, amelyek a kiszámíthatatlan, rendezetlenséget teremtő külső erőket megszűrik, s a belső rendhez idomítva engedik csak be a horizonton belülre. A szuverén jó, mert állami ellátó rendszerei révén gyámolít és felkarol, betegségben támasz, öregségben vígasz, a rászorultat pénzhez, fedélhez, doktorhoz juttatja, megóv a járványtól, elismeri és tanúsítja a megszerzett szaktudást, közműveket és közszolgáltatásokat üzemeltet a kedvünkért, tanít, s szórakoztat is. A szuverén tehát Isten után/mellett/helyett isten, a Mindenható attribútumaival (és feltételezett korlátaival).

B) Az emberi jogok és az egyén védelme AZ ÁLLAM CSELEKVÉSI SZABADSÁGÁNAK HATÁRT SZABÓ NEMZETKÖZI JOGI NORMÁK, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A NEMZETKÖZI JOG MINŐSÉGILEG ÚJ FEJLEMÉNYEIRE A) A nemzetközi területek, az emeberiség közös öröksége és közös gondja B) Az emberi jogok és az egyén védelme C) A kormányzat demokratikus megalapozottsága D) Az Európai Unió közös állampolgársága E) Jog a kiváláshoz és önrendelkezési jog F) Az ENSZ kényszerítő lépése

Az előadó kapcsolódó írásai: A nemzetközi jog alapelveinek tényleges tartalmáról Külpolitika vol. VII. (1980) No. 3, 59-80.p. Az abszolútum vágyáról és a tűnékeny szuverenitásról = Szerk. Gombár Csaba, Hankiss Elemér, Lengyel László, Várnai Györgyi, A szuverenitás káprázata Budapest, Korridor kötetek, 1996, 227 – 261 p. Éljen a szabad.....! Liget, vol. 11 (1998) No. 11., 45-50. p. Hadban állunk? Élet és irodalom, 1999 április 16., 3.o. Önvédelem, háború, jog, Élet- és Irodalom, 2001 szeptember 28 A szándék-buborék [A kedvezménytörvény nemzetközi fogadtatásáról] in: A státusztörvény (Dokumentumok, tanulmányok, publicisztika) Szerk.: Kántor Zoltán, teleki László Alapítvány, Budapest, 2002, 364-370.o. Eredetileg: Élet- és Irodalom, 2002. január 25, 3-4.old

Köszönöm a figyelmüket Köszönöm a figyelmüket!! Nagy Boldizsár EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM NEMZETKÖZI JOGI TANSZÉK Budapest, 1364, Pf. 109 Egyetem tér 1 – 3 Telefon: 266 8055 Telefax: 266 3103 E-mail: nagyboldi@ludens.elte.hu