Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép 2014.04.15 (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Hogy is néz ma ki a magyar húságazat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
A magyar húságazat 2010 tavszán
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Meddig tarthatnak a böjti szelek a magyar húságazat számára?
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
FEJLESZTÉSI FORRÁSOK A PIAC SZEMÉVEL ESSŐSY ZSOMBOR Elnök, Magyarok a Piacon Klub.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A köles kül- és belpiaca
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Készítette / Author: Tuska Katalin
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai Előadó: dr. Horváth Szabolcs, igazgató Győr, szeptember 19.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
A magyar gazdaság várható helyzete
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Lakásvásár
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
KOLBÁSZBÓL VAN A KERÍTÉS?
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Fehéredtünk-e 2014-ben?
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
Cukor, napraforgó és burgonya
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Építőipari tréning HURO0901/138/2.1.2.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
A HÚSVÉTI SONKA Dr. Zsarnóczay Gabriella
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Hogy is néz ma ki a magyar húságazat ?

Kevesebb sertést vágtunk és többet exportáltunk AKI ábra 2,2%-kal kevesebb sertést vágtunk 2013-ban, mint az előző évben. A levágott sertések száma 3,75 millió volt. ( között a levágott sertések létszáma 20%-kal csökkent, miközben az állomány csökkenése 7%-os volt.) Az élősertés exportunk 8,9%-kal növekedett és elérte a 73 ezer tonnás szintet. (2010-től a növekedés 89%-os.) Élősertés importunk csökkent 7,8%-kal 41 ezer tonnára. (2010 óta 63%-kal csökkent.) A sertéshús exportunk és importunk egyaránt 140 ezer tonna körül alakul A sertés ágazat is egyre inkább alapanyag exportálóvá válik, ami jelzi a húsfeldolgozás versenyképességi problémáit.

Az ágazat teljesítménye (volumenben) kicsit gyengébb volt a belföldi értékesítés csökkenése miatt (előzetes adatok) A húságazat 2013-as teljesítményének volumenindexei (2012=100) A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye kis mértékben csökkent(-0,7%), a 2.félév ugyanakkor 2,6%-os növekedést jelzett. 677 Mrd Ft értéket állított elő az ágazat a következő struktúrában: -készítménygyártás 160 Mrd Ft -baromfihús feldolgozás 239 Mrd Ft -Húsfeldolgozás 277 Mrd Ft A belföldi értékesítés mindhárom alágazatban csökkent, de az export összességében jelentősen növekedett. KSH előzetes adatai alapján

A vágósertés vágóhídi ára „E” minőségA vágósertés hazai termelői ára A húságazat 2013-ban sem tudta növekvő költségeit továbbhárítani partnerei felé - Az élősertés éven belüli áralakulása az Eu-ban jellemző ciklust írta le. - A magyar árak követték az EU árakat. (A magyar sertéspiac, a 2%-nál kisebb Eu-n belüli részesedésével, árkövető és nem ármeghatározó.) - A hazai termelésből származó élősertés ára 2013-ban éves átlagban (E kategória) 4,5%-kal volt magasabb, mint 2012-ben. - A legnagyobb mennyiségben értékesítésre kerülő húsrészek feldolgozói értékesítési átlagárának változása: - szalonnás és bőrös sertéshús félben -0,8% - más sertéshús csonttal -1,1% - más sertéshús csont nélkül +0,4% AKI ábra

A hazai ágazat technológiai lemaradása az európai mezőnytől nem csökkent, a szükséges fejlesztési beruházások nem indultak el megfelelő nagyságban, mivel az ágazat szereplőinek többsége eredményesség hiányában nem rendelkezik fejlesztési forrásokkal. Már „audit” problémái is vannak az ágazat cégeinek. Az ágazat szereplőinek többsége az alacsonyabb kamatú, kedvezményes hitelekhez sem fér hozzá, mivel az elmúlt évek eredményei alapján a bankok nem tartják a cégeket hitelképeseknek. A fekete piac szerepe továbbra is jelentős volt 2013-ban, amit a számtalan, nyilvánosságra került botrány is jól jelzett. A húságazat továbbra is súlyos gazdasági nehézségekkel küzd

A magyar húságazat ugyanakkor továbbra is „csodákra” képes A hivatalos statisztikai adatok alapján a magyar húsipar vágással foglalkozó része 4 év alatt közel 20%-os hatékonyságjavulásra volt képes AKI adatok alapján

Az 5%-os áfa némileg biztosan tisztítja a piacot, ugyanakkor nem látjuk még, hogy az eddig féldisznóval csaló „vállalkozók” milyen mértékben hajtanak végre „üzleti modell-, illetve szerkezetváltást” és térnek át a tőkehúsra. Az afrikai sertéspestis megjelenése Litvániában és Lengyelországban érdemi piaci zavart okozott az EU-ban, aminek negatív hatása Magyarországon is érezhető. (Mára egyértelmű, hogy az orosz kereskedelemkorlátozó reakció nem szakmai, hanem kereskedelempolitikai alapú. Nem látszik a gyors megoldás lehetősége.) A gazdasági növekedés és a reáljövedelmek növekedése alapján a hazai fogyasztás kis mértékű növekedésében reménykedhetünk. Az exportteljesítmény a 2013-ashoz hasonlóan növekedni tud. (A kínai export, ha kis mennyiségben is, de elindul.) A Kormányzat pozitív jelzést küld az ágazat felé a következő EU költségvetési időszak támogatási összegeinek felosztását illetően (EMVA, Ginop), és nem csak a kkv-kra koncentráló fejlesztési programot dolgoz ki az ágazat számára. A Kormányzat pozitív jelzést küld az ágazat felé a további áfa-csökkentés ügyében. Húsvétkor jön a feltámadás ! Mit várhatunk az idén?

Mi is a húsvéti sonka?* Parasztsonka: Egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (konyhasóval és/vagy nátrium-nitráttal a felületet bedörzsölik), majd 6 °C-on több hétig (hónapig) érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. 6 hónapig eltartható. Hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka: Bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. 1 hónapig eltartható. Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, ami több napig fedőpácban érlelődik majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. 1 hónapig eltartható. Gyorspácolt, főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják és 72 fokon főzik. 1 hónapig eltartható. *Dr. Zsarnóczay Gabriella prezentációja alapján

-A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! -Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! -Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A Ft-os gyorsérlelt, főtt sonka és a 2000 Ft feletti parasztsonka nem ugyanaz. -Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék szavatossági idejét! -Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket! Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztónak

Köszönöm a figyelmet!