Az Európai Unió alakuló energiapolitikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Az új épületenergetikai szabályozás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
ENERGIA ÚTITERV 2050 Herczog Edit Európai Parlamenti Képviselő november 15. FenntarthatóságBiztonságVersenyképesség.
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
Megújuló energia alkalmazása
Az Európai Unió energiapolitikája
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A magyar energiastratégia dilemmái
Előadás másolata:

Az Európai Unió alakuló energiapolitikája Integrált energia és klímastratégia Pécs, 2007. április 18. Herczog Edit, európai parlamenti képviselő Précsényi Zoltán, akkreditált európai parlamenti szakértő

Tartalom Az európai politika előzményei Az európai politika pillérei Belső piaci liberalizáció Fokozódó ellátási nehézségek Globális felmelegedés Az európai politika pillérei Kibocsátás csökkentése Ellátásbiztonság növelése Versenyképes diverzifikáció Piaci szabályozás Az európai politika konkrét lépései Zöld könyv Európai Parlament: Morgan jelentés 2007. márciusi Európai Tanács A Parlament elé terjesztett Energia csomag Végszó: Az atomenergia szerepe Európában Közép-kelet Európa meghatározó szerepe Az atomenergia megítélése az EP-ben

Az európai politika előzményei

Belső piaci liberalizáció Villamos energia piac Gáz piac 90/377/EGK irányelv: Ipari fogyasztói árak átláthatóbbá tétele 96/92/EK irányelv: Termelői kapacitások (engedély / pályáztatás) TSO, DSO, TPA, Unbundling, PSO: Fokozatos piacnyitás 98/30/EK irányelv Azonos elvek (nyitottság és átláthatóság) mentén szűkebb körű, mint a villamos energia irányelv: Számviteli szétválasztás kell, TPA kell, PSO lehet. Korlátozottabb piacnyitás. 2003/54/EK irányelv: TSO, DSO: Fokozott szétválasztás Fokozatos teljes piacnyitás 2003/55/EK irányelv Fokozottabb TSO szétválasztás, Fokozatos teljes piacnyitás

Fokozódó ellátási nehézségek Növekvő importfüggőség Növekvő alapanyag árak 2005-2007: Olajár +30% 2000-2004: Gázár +10%, miközben gáztermelés -7% Instabil nemzetközi helyzet: Sokan Moszkvát kiszámíthatatlannak érzik Irán minden bizonnyal az Az egyéb térségekkel is fejleszteni kell az együttműködést Olaj Gáz Átlag 2004 80.2% 54% 50% 2006 82% 57% 2030 93% 65%

Globális felmelegedés Stern jelentés: Összefüggés van a felmelegedés és az üvegházhatású gázkibocsátások között. Európai kibocsátási szerkezet:

Az európai politika pillérei LISSZABON Megfizethetőség + Innováció --------------------------- VERSENYKÉPESSÉG ÉS SZOLIDARITÁS KYOTO Kibocsátás csökkentés + Hatékonyság növelés + Post-Kyoto rendszer --------------------------- HOSSZÚ TÁVÚ FENNTARTHATÓSÁG MOSZKVA Stabil jó kapcsolat + Biztonsági és környezeti normaexport ------------------------------ ELLÁTÁSBIZTONSÁG STRASBOURG Környezeti szabályok + Biztonsági szabályok + Piacintegráció ----------------------------- SZABÁLYOZÁS-REGULÁCIÓ

Kibocsátás-csökkentés KYOTO Kibocsátás-csökkentés Termelés Központi fűtés, épületek szigetelése Ipari fogyasztás Szállítás Fogyasztás Interkonnekció Racionalizálás Háztartási és irodai berendezések „Alacsony Szén” (low carbon) termelés Hatékonyságot fokozni Csökkenteni a veszteséget Fogyasztói viselkedéseket javítani

Ellátásbiztonság-növelés MOSZKVA Ellátásbiztonság-növelés HTM-ek: Upstream: EB elismeri, hogy szükségesek Downstream: A versenyjog szabályait be kell tartani, de az EB iránymutatásokat fog kidolgozni. Beszállítókkal való kapcsolatok: Bizalmi kapcsolatok fejlesztése (Moszkva, Kaszpi Tenger, Afrika, Latin Amerika) Cserébe: technológia export, pénzügyi támogatás

Versenyképes diverzifikáció LISSZABON Versenyképes diverzifikáció NUKLEÁRIS Versenyképes, de társadalmilag és politikailag érzékeny FOSSZILIS Versenyképes, hatékony, de szennyező, import függő ENERGIA MEGÚJULÓK Ígéretes, népszerű, környezet-barát, de költséges és mérsékelten hatékony Szénintenzív KŐOLAJ KÖZLEKEDÉS FÚZIÓ Ideális, kötelező (ITER), de költséges és csak hosszú távon lehetséges SZIN- TETI- KUS Ü.A. HIBRID BIO- Ü.A. Alacsony szén

STRASBOURG Európai szabályozás A gáz és villamos energia piac liberalizációja 2007. július 1-től elvileg kiteljesül. De ezzel semminek nincs vége. A jövő kihívásai: Az energiahatékonyság fokozása Az energiafogyasztók jobb védelme A fogyasztói magatartások javítása A belső piac esetleges fejlesztése (ownership unbundling, európai reguláció) A megújulók részesedésének fejlesztése Az európai kutatások és befektetések biztosítása A környezeti és biztonsági szabályok fejlesztése Stb.

Az európai politika lépései A Zöld Könyvtől az intézkedésekig

A Zöld Könyv Mit? Fenntarthatóság Versenyképesség Ellátásbiztonság Hogyan? Piacintegráció Tagállamok közötti szolidaritás Energiaszerkezet diverzifikációja Klíma stratégia Energia-technológiai innováció Összehangolt energia külpolitika Az EP ezt 2006. december 14-én támogatta, és 117 (!) pontban részletezte véleményét és javaslatait.

A 2007. márciusi Európai Tanács: A feladat megfogalmazása "Az európai energiapolitikának három cél eléréséhez kell kiegyensúlyozottan és oly módon hozzájárulnia, hogy tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását energiaszerkezetük és elsődleges energiaforrásaik felett: növelni az energiaellátás biztonságát; biztosítani az európai gazdaság versenyképességét és az energia megfizethetőségét; fejleszteni a környezeti fenntarthatóságot."

Ez EP előtt lévő energia csomag Belső villamos és gáz piac: kilátások és előrejelzések (Vidal-Quadras jelentés, ES [EPP-ED] ITRE) Fenntartható energiatermelés fosszilis forrásokból (Reul jelentés, DE [EPP-ED] ITRE) Megújuló útiterv (Gierek jelentés, PL-PSE - ITRE) Közös európai energia külpolitika (Saryusz-Wolski jelentés, PL [EPP-ED], AFET) Kereskedelem és klímaváltozás (Lipietz jelentés, FR [GREENS] - INTA)

Az atomenergia szerepe Európában Végszó Az atomenergia szerepe Európában

A világban egyre több lesz. Az Európai Unióban is. Atomenergia: A világban egyre több lesz. Az Európai Unióban is. Euratom FP-ben résztvevő állam EE LV Kutatási reaktorok 1 LT ITER-ben résztvevő PL 1 Új reaktort épít 3 CZ SK Új reaktort építhet HU 3 1 RO SL 1 Élettartam- meghosszabbítás BG KÖZÉP-KELET EURÓPA MEGHATÁROZÓ EZEN A TERÜLETEN.

Az atomenergia megítélése az EP-ben Az atomenergia EP-beli támogatóinak aránya 100% Az atomenergia megítélése Elismerés Felismerés 50% 2004 2005 2006 2007 Ez a fordulat a nyílt, objektív és átlátható vitának köszönhető. 0% Tabu

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Herczog Edit edit.herczog@europarl.europa.eu +32 228 47596