„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A november 18-i workshop napirendje
„Ezt egy életen át kell játszani”
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Workshop ‘International reflections’ Meghívott előadók: Maruja Gutierrez Diaz Tom Schuller Stephan Vincent-Lancrin Levezető elnök: Bodnár Viktória.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
A duálissá alakuló köznevelési rendszerünk, mint a felső oktatási rendszerünk stratégiai „beszállítója” Szendrő Éva - tanszéki mérnök Corvinus Egyetem.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Előadás másolata:

„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK” A köznevelési rendszerünk, mint stratégiai „beszállító”, mennyire képes megfelelni a felső oktatási rendszer követelményeinek? Szendrő Éva - tanszéki mérnök Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Fenyősi Zoltán, IPMA Program menedzser Eff-Active Consulting Pécs, 2014. április 03.

‚To teach or not to teach that is the question’ „TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK” ‚To teach or not to teach that is the question’

Miért kiemelten fontos ez a témakör? Az EU Horizon 2020 program az innovációt tekinti a GDP növelés eszközének Hogyan növelhető Magyarország versenyképessége? Miért fontos a diplomások száma, részaránya? A kreativitás hol fejleszthető a legjobban? Miért fontos a köznevelési rendszer a felsőoktatás számára? Lehet-e analógiát vonni az autóipari beszállítói rendszerrel? Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Stratégiai kérdések Ki határozza meg, hogy 5,10, 20 év múlva milyen „versenyképes” szakemberekre lesz szükség? Ehhez milyen ismereteket, képességeket és kompetenciákat kell(ene) biztosítani? Milyen képzési (üzleti) modell kell ehhez? Hol van a radikális megújulásra képes tanári kar és infrastruktúra? Milyen rendszer milyen minőségben szállítja a diákokat? Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Felsőoktatási célok Verseny és piacképesség növelése Vállalkozói képességek (SME fókusz) fejlesztése Innováció, mint növekedés hajtóereje Kooperáció és kollaboráció Élethosszig tartó tanulás Kiváló kutatás Preferált fejlesztési területek: nyelv, vállalkozói személet, kockázatvállalás, projekt menedzsment, csoportmunka Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Trendek a versenyképesség területén GDP arányos költségmutató nem alkalmas az oktatás eredményességének és minőségének mérésére Európa lemarad Amerikához képest Észak-Európa jobb, mint Dél-Európa Nyugat-Európa jobb, mint Kelet-Európa Visegrádi négyek leszakadóban Magyarország a V4-ek között is sereghajtó! Mennyit is ér az oktatási rendszerünk? Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Eredmények a közoktatás (köznevelés) területén Pisai 2012. évi felmérési eredmények és következtetések Ázsia száguld, Shanghai fellegvár Mi folyamatosan leszakadunk A 10 legjobb eredményt elérő országok között van Finnország, Lengyelország Pálinkás József akadémikus értékelése Kik és milyenek lesznek a jövő kutatói? A köznevelési rendszerünkből kerül ki a jövő tanárainak utánpótlása is! Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

A köznevelés centralizált irányítási modellje Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Központosított köznevelési irányítási modell Bátor lépés a kormányzat részéről Ritka változat (Portugália és Luxemburg) A köznevelés és felsőoktatás elkülönültsége nem jó Klebelsberg Intézet létrehozása nem kellően előkészített Szervezeti silók a közigazgatásban Nem folyamat alapú sem az irányítás, sem a szintek közötti együttműködés Van elég baja önmagával, nem tud a Megrendelőire figyelni Felső oktatásunk nem építi ki a ‚Pull’ kapcsolódási pontokat Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

A közoktatás, a felsőoktatás és a szakképzés integrált rendszermodellje Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

A köznevelési rendszerünk a felsőoktatás stratégiai beszállítója Érettségizett diákok tudása, felkészültsége és motivációja elegendő-e a belépési ponton? Indokolt lenne az „egyetemérettség” bevezetése Figyelembe vesszük-e a radikális változásokat a középiskolai oktatáshoz képest? Megfelelő-e az együttműködés az egyetemek első és a középiskolák utolsó évfolyamai között? A közoktatás és a köznevelési közötti különbség: nem csak az iskolai képzési rendszer játszik szerepet! Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

A közoktatás, a felsőoktatás és a szakképzés integrált értéklánc-modellje Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Az „Értéklánc alapú” felsőoktatás alapja az „Értéklánc alapú” köznevelés Kulcsterületek Kulcsfolyamatok Teljesítménymutatók illesztése Bloom taxonómia: + 1 sáv APQC K12 –ben hol szerepel? Hüvelykujj szabály: mire jó? Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Mi tehet az egyetem? Megérti, hogy mit várnak tőle a megrendelői Megújul: folyamat és projekt alapú működés Megfogalmazza az elvárásait a „beszállítók” felé, Proaktívan együttműködik velük: tanuljanak meg és szeressenek tanulni a diákok (Ron Clark modell) Vonzóvá teszi az egyetemet, kedvet csinál Partnerauditot tart: egyetemi oktatók mikor látogatnak meg középiskolákat? Menedzseli a kapcsolódási pontokat: folyamat alapon Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

A közoktatás és a szakképzés standard folyamatmodellje (APQC K12) Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Tudásmenedzsment helye a folyamatmodellben Önálló folyamat-e? Ki a gazdája? Mi történik a középfokú iskoláinkban? Tanáraink hogyan szerepelnek a tudásmenedzsment területén? Van-e ilyen oktatás a tanárképzés során? Tanáraink, oktatóink mennyit tanulnak? Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Hol lakik a tudásmenedzsment folyamat Hol lakik a tudásmenedzsment folyamat? (A köznevelés támogató folyamatai (2)) Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

12.4. Tudásmenedzsment rendszerek létrehozása és működtetése Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Sikeres kezdeményezéseink 1. Menedzseljük a kapcsolódási pontokat: középiskola utolsó és egyetemi 1. évfolyamok közötti kapcsolat fejlesztése mentori / tutori kapcsolatok diákok és hallgatók között közös tudástér és együttműködési tér Projekt menedzsment nap az egyetemen Innovációs műhelymunkák Közös programok és munkavégzés más egyetemekkel, iskolákkal Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Sikeres kezdeményezéseink 2. EU intézményrendszer és célok megismertetése a hallgatókkal Innováció és projekt menedzsment fórum üzleti szakemberek bevonásával Társadalmi felelősségvállalás (CSR) pályázaton részvétel: csoportmunka Szakmai műhelyek, közösségek létrehozása TDK témakörök megújítása Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Eddigi tapasztalataink Meglévő létesítményeink nem alkalmasak kiscsoportos és dinamikus képzési formákra Hallgatók érdeklődnek, bevonhatók és motiválhatók, dolgoznak Kreatívak, teljesítő-képesek, szabad idejükből sokat áldoznak Erős csoport építő hatás, egymástól is sokat tanulnak Nekünk tanároknak is meg kell újulnunk! Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója Szendrő Éva, tanszéki mérnök

Tel./Fax: (36) 1/482-6258 E-mail: eva.szendro@uni-corvinus.hu ‚I teach you and you teach me. Together we learn to love to learn’. (Ron Clark) Köszönöm a figyelmet! Szendrő Éva tanszéki mérnök, Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar (http://www.uni-corvinus.hu) 1118 Budapest, Villányi út 19. Tel./Fax: (36) 1/482-6258 E-mail: eva.szendro@uni-corvinus.hu Szendrő Éva innovációért felelős tanszéki mérnök