Cella Septichora.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ókori római régészeti leletek
Advertisements

A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Az ókori Mezopotámia művészete
Királyhelmec városunk története
Mindenszentek temploma Pécs
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Készítette:Fekete Ágnes
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
Készítette: Banizs Áron Reiger Zsanna Varga Nóra Pavelka Dénes
Készítette: Albert Krisztina
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Mezopotámiai régészeti leletek
Világörökség, Pécs Ókeresztény Emlékei, és a Biblia…
NYON 1.
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
Régészet Szerényi Dóra
PÉCS Készítette: Kovácsné Balla Györgyi.
Split Dalmácia központja
Kνωσός Knósszosz.
MÜKÉNÉ.
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Ókori görög régészeti leletek
Szendrő nevezetességei
Magyarország világörökségei
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
Gázi Kászim pasa dzsámija
Pécs turisztikai marketingje
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
ORVIETO Saját fotóiból és néhány internetről letöltött
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.
Világ legrégebbi még lakott városa
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Ókori görög régészeti leletek
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
A világ hét csodája azaz 3x7 nevezetesség.
Szolnok a honfoglalás előtt. A honfoglalás
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
Ókeresztény Sírkamrák
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Világörökségek Magyarországon
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
Székelykeresztúr Fekvése:
Szalay Petra, Almási Lilla
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Készítette: Szigethy Barna 5.a.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Cella Septichora

Cella Septichora Pécs város területe a római kor óta, közel 2000 éve folyamatosan lakott. A korábban itt élő népek, az egymást követő, vagy éppen egymás mellett élő kultúrák kiemelkedő emlékanyagot hagyományoztak ránk. Ezek között különös helyet foglalnak el a késő római ókeresztény temetőemlékei . Sophiane (a római kori Pécs) városának és temetőjének régészeti kutatása több száz éve folyik. Az előkerült leletek alapján körvonalazódott a város és az ettől északra, a Mecsek hegységlejtőin elhelyezkedő temető területe. Sophiane városának közössége a 4. században jelentős számú sírépítményt (kápolnát, sírkamrát, épített sírokat) emelt. Az emlékek mind építészetileg mind művészileg páratlan alkotások, amelyek 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezik.

Péter-Pál sírkamra A 4. századi épület a temető központi részén állt. Föld alatt helyezkedett el a sírkamra a sírral, fölötte épült a kápolna. A sírkamra gazdagon kifestett falait és dongaboltozatát csodálhatjuk meg.

Korsós sírkamra Az egykor kétszintes építmény alsó szintje. a sírkamra látogatható, melynek oldalfalait geometrikus és növényi ornamentikából álló díszítés borítja. Nevét a falba mélyített fülkében látható kancsó és pohár ábrázolásról kapta.

III. sz. sírkamra Felszíni építmény valószínűleg nem állt felett. Boltozata beomlott, szarkofágjának tetejét a sírkamra egykori kirablói összetörték.

XIX. sz. sírkamra A 2004-ben feltárt sírkamrában két sírládát találtak . A két sírt csak egy téglarács választotta el egymástól, mely az odatemetettek összetartozására utal. A felszíni kápolna elpusztult.

XX. sz. sírrkamra Az itt talált 3 sírláda közül az egyik belülről vakolva és festve volt. Az ásatáskor előkerült nagy mennyiségű freskótöredékből ítélve az egykori felszíni kápolna is festett lehetett.

Nyolcszögű sírkápolna A 4. század végére a Sophiane temetője valószínűleg megtelt. így a korábban talán keresztelő kápolnának emelt épületet alakították át sírkamrává. legmagasabb megtalált fala 3,8 méter.

Ókeresztény Mauzóleum A kétszintes építmény felső része kápolna volt, az alsó szintje pedig bibliai eredetű falfestményekkel díszített sírkamra. ma e sírkamra látható.

Készítette: Glaub Ákos Bolf Ádám Lutz Klaudia Branauer Balázs 11.A