1 A hazai élelmiszeripar versenyképességének egyes kérdései Boródi Attila, ÉFOSZ ügyvezető elnök Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform Konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A magyar húságazat 2010 tavszán
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az ”Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform Stratégiai Kutatási terve Boródi Attila Az MNÉTP elnöke.
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Az agrárium lehetőségei 21. században Lehetséges irányok.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
DR. RASKÓ GYÖRGY A vidék a világgazdasági válság igazi vesztese ? Visszaépíthető-e a magyar mezőgazdaság? 47. Közgazdász Vándorgyűlés, MKT, Zalakaros.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
1075 Budapest, Károly krt Budapest, A MAGYARORSZÁGI ÉLELMISZERIPAR HELYZETE, KILÁTÁSAI, TENNIVALÓK.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Külpiacra lépés az Európai Unióban – Gyurácz Németh Iván.
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
Nemzeti Technológiai Platform a
Az értékkategóriák.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Előadás másolata:

1 A hazai élelmiszeripar versenyképességének egyes kérdései Boródi Attila, ÉFOSZ ügyvezető elnök Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform Konferencia Kaposvár, április 28

2 Élelmiszeripar az EU első számú ágazata 870 milliárd Euró termelési érték, 4 millió fő foglalkoztatott Magyar élelmiszeripar az EU-n belül a 16. helyen áll, 1 % körüli részesedéssel Gyakorlatilag teljes privatizáció Jelentős a külföldi tulajdon részaránya Jegyzett tőke 2000: 60 %-ban külföldi, 2006: 48 % Sok kkv, ágazat szerkezete hasonló az európaihoz Százezer embernek ad munkát Hazai élelmiszeripar és az EU

3 Vállalkozások száma a hazai élelmiszeriparban Cégtipusok RtRt Kft Szövetkezet Bt Kkt Egyéni Összesen

4 Foglalkoztatás a hazai élelmiszergazdaságban, ezer fő

5 Élelmiszeripari szakágazatok nagysága, 2007 Szakágazat, 2007 Bruttó termelési érték, Mrd Ft Részarány, % Tejfeldolgozás 21810,9% Hús- és baromfihúskészitmények 1939,6% Baromfihúsfeldolgozás, tartósitás 1708,5% Gyümölcs-zöldségfeldolgozás 1678,4% Húsfeldolgozás, tartósitás 1577,8% Üditőitalgyártás 1527,6% Takarmánygyártás 1386,9% Sörgyártás 1005,0% Kenyér, friss tésztafélék 964,8% Tea, kávé feldolgozása 783,9% Malomipari termékek gyártása 753,7% Növényolajok gyártása 673,3% Összesen ,4% Élelmiszer, ital, dohány összesen ,0%

6 Strukturális adottságok Duális gazdaság: fokozott kockázatok Export több mint 60 %-át nagy nemzetközi cégek adják, de fokozatosan kivonulnak Egyes iparágak teljes egészében külföldi kézben óta 100 milliárd forintnyi tőke kivonása, gyárleállítások Hazai tulajdon részaránya a befektetett tőke összegében stabil Külföldi cégek alig adóznak Cégfelvásárlások, tönkremenetelek, koncentrációs folyamatok: jó is, rossz is

7 Változások az EU csatlakozás után Súlyos versenyképességi gondok, nem voltunk csatlakozásra felkészülve Élelmiszer ágazat nemzetgazdasági jelentőség csökken, No. 3, 2002: 14,9 %-os részesedés, 2007: csak 9.7 % Belföldi piac Stratégiai jelentőségű, éles és hirtelen verseny, védelem nélkül Minőséggel szembeni követelmények csökkentek, olcsó és gyakran gyenge minőségű termékek a belföldi piacon Folyamatos termeléscsökkenés és belföldi piacvesztés valamennyi élelmiszerágazatban Folyamatosan csökkenő vállalkozási eredmény

8 Élelmiszer-külkereskedelem Nagy verseny az exportpiacokon, növekvő globális igények Növekvő mezőgazdasági alapanyag export, javuló árak Feldolgozott élelmiszerek kivitele csökken! EU országok növelik a hozzáadott értéket Import rohamosan növekszik, különösen a nagy hozzáadott értékű feldolgozott termékeké Élelmiszergazdaság külkereskedelmi mérlege javul az alapanyagárak miatt DE: feldolgozott élelmiszerek nettó külkereskedelmi mérlege egyre romlik Nincs elegendő versenyképes árualap

9 Élelmiszeripari termelés volumenindexe

10 Élelmiszeripari szakágazatok évi volumen-indexe BruttóBelföldiExport termelésértékesités Tejfeldogozás95,7 86,8 Hús-, baromfikészitmények gyártása92,795,787,9 Baromfihúsfeldolgozás, tartósitás92,795,986,6 Gyümölcs-zöldégfeldolgozás100,988,299,9 Húsfeldolgozás, tartósitás90,588,891,7 Üditőitalok, ásványviz gyártása94,797,196,8 Takarmány gyártása89,985,399,4 Sörgyártás84,383,9128,0 Malomipari termékek gyártása91,087,7120,0 Növényolajok, állati zsirok101,5107,591,6 Cukorgyártás34,561,6127,8 Édesség gyártása90,888,292,2 Bortermelés79,878,995,6 Élelmiszer, italok gyártása94,792,998,7

11 Élelmiszeripar és ipar volumen-indexei BruttóBelföldExport termelésértékesités Ipar, Összesen ,888,379,2 Ipar, Összesen Január 77,195,070,8 Élelmiszeripar Január 94,294,3100,1

12 Élelmiszer-kiskereskedelem bruttó forgalma folyó áron millió forintban

13 Élelmiszerkiskereskedelem volumen-indexe a legutóbbi 36 hónapban, 2006-tól

14 Élelmiszer-kiskereskedelem volumen-indexe ,2% január-1,5%

15 Hazai élelmiszeripar belföldi piaci részesedése

16 Feldolgozott élelmiszerek nettó külker. forgalma 2003ExportImportEgyenleg Élemiszergazdaság, összesen ebből: élelmiszerek Élelmiszeripar részaránya összesenből, % 74,879,469, Élemiszergazdaság, összesen ebből: élelmiszerek index 2007/ ,0216,360,2 Élelmiszeripar részaránya összesenből, % 64,580,534,0

17 Élelmiszeripar részaránya a teljes élelmiszergazdasági kivitelből OrszágÉlelmiszeripar részaránya EU-1575,8% ebből: Ausztria88,8% Németország87,6% Dánia76,2% Franciaország77,2% Olaszország78,2% Csehország81,6% Lengyelország77,4% Szlovákia78,9% Magyarország64,5%

18 Egészségtelen eredményallokáció élelmiszerlánc mentén 2007: 2.3 %-os átlagos árbevétel-arányos eredmény, miközben mezőgazdaságban milliárd Ft 46 milliárdos eredmény mögött 50 milliárdos veszteségű iparágak vannak Nagy eredmény a növényi eredetű termékeknél Állati eredetűeknél súlyos veszteségek Számos oka van: magyar mezőgazdaság hatékonysága, földtulajdon, felesleges feldolgozó kapacitások, környezetvédelmi beruházások, hatósági költségek, fekete- és szürkekereskedelem Kereskedelem profitja nyomon követhetetlen Fő probléma: élelmiszeripar kettős présben - mezőgazdaság és kereskedelem között

19 Kettős szorításban: mezőgazdasági kapcsolatok Hatékonysági gondok a mezőgazdasági termelésben Támogatási politika (nemzeti és EU egyaránt) Együttműködés hiánya az élelmiszerlánc mentén (mentalitás) Kizárólag rövid távú gondolkozás Jogbizonytalanság, bárki következmények nélkül felrúghatja a szerződéseket (globális áremelkedések és tejkvóta) Kormányzati ösztönzés hiánya

20 Kettős szorításban: kiskereskedelmi kapcsolatok Egyre koncentrálódó kereskedelem erőszakos versenyben Aszimmetrikus kapcsolat: „vevőerő” Piaci erőfölény, reális költségek nem érvényesíthetők Európai dilemma: piaci erőfölény értelmezése Kereskedelmi láncok: globális beszerzés, beszerzési társaságok, kartell-vád az élelmiszerelőállitókkal szemben Szürke kereskedelem minden szinten Beszerzési nettó ár csökkentő trükkök, tisztességtelen és szolgáltatás nélküli árcsökkentő visszatérítések Diszkrimináció az import termékek vonatkozásában a hazai termékekkel szemben Gátlástalanság a profitszerzésben, átláthatatlan érdekeltség

21 Beruházások, műszaki fejlesztés Élelmiszeriparban még sok a felesleges feldolgozó kapacitás, növeli az önköltséget 2000-től beruházások folyó áron évi 6 %-kal növekedtek, alacsony szintről csak mérsékelt reálérték-növekedés Tőkehiány valamennyi területen, elsősorban kkv-k esetében EU támogatásoknak ez idáig alig van hatása, kormányzat nem tekinti stratégiai ágazatnak a élelmiszeripart, mezőgazdasággal szemben is folyamatos hátrány Nincs hitel és drága: megnövekedett hitelezési kockázatok Most kellene fejleszteni, válság utáni időkre felkészülni!

22 Humán erőforrások Emberi mentalitás Versenyképességünk legfőbb akadálya Nincs becsülete a tisztességes üzleti kapcsolatoknak (kooperáció) Hiányosságok a mentalitásban és imeretekben: Vezetési ismeretek Szakmai ismeretek Előítéletek kutatással szemben Élelmiszerlánc további elemeiben: logisztika, marketing, fogyasztók ismerete, külföldi piacismeret Oktatás, továbbképzés, munka melletti tanulás,szakemberhiány Kevés az innováció EU-s átlaghoz képest is

23 Jogalkotás, hatóságok, fogyasztók Alapvető szemléleti gondok fogyasztóvédelemnél (fókusz, büntetés központúság, mentalitás) Élelmiszerlánc hatóság FVM-hez való áthelyezése segített, de van kettősség Önvédelmi mechanizmusok nem működnek Hazai termékek preferálásának hiánya, fogyasztó elsősorban az árra érzékeny Napi gyakorlatban kevés figyelem a versenyképességre és munkahelyteremtésre

24 Élelmiszeripari innovációban élenjáró országok K+F+I kiadásai nettó kibocsátás arányában (%)

25 Élelmiszeripari innováció 1 Versenyképesség javításának egyik legfontosabb eszköze, felkészülés a válság utáni időkre Nincsenek nemzetközi kutató részlegek Kevés pénzügyi forrás, kifogásolható pályázati rendszer, kormányzat nem érti az innovációt Kereskedelmi láncok paradox szerepe Hangsúlyt kkv-kra kellene helyezni, közös kutatások ösztönzése, megfelelő saját rész hozzájárulással (pályáztatási célok felülvizsgálata mellett) Innováció: legszélesebb értelemben a termékpálya mentén

26 Élelmiszeripari innováció 2 Mit? (prioritások) Szétzúztuk azt, ami jó volt, alapoknál kell újra kezdeni Eladható termékek, fogyasztó megismerése és megnyerése (csomagolás, megjelenés, tájékoztatás, stb.) Speciális nagy hozzáadott érték, piaci rések megtalálása, hazai referenciatermékek, egyensúlyban a tömegtermeléssel, regionális ellátás HORECA-szektor is! Fenntartható termelés, költségcsökkentés, takarékosság az erőforrásokkal Együttműködés mezőgazdasággal Nemcsak profitszínvonal számit, munkahelyteremtés Lead market esélyek: interdiszciplináris kutatások Élelmiszerbiztonság, nyomonkövethetőség Gyenge forint új külpiaci lehetőségek

27 Élelmiszeripari innováció 3 Cél: építkezés alulról, kutatási eredményből legyen üzleti haszon! Eszközök: Technológia transzfer, best practice alkalmazások Technológiai Platform: hálózatok kialakítása (belföld és nemzetközi, EU források), mediátor szerep Táplálkozási, Életmód és Testmozgás Platform: egészséges életmód támogatása, felvilágosítás, fogyasztói tájékoztatás Igazi kulcskérdés: Piacrajutás, fogyasztói kommunikáció, fogyasztó megnyerése! Értékesítő csatornák támogatása

28 Kiemelt teendők a versenyképesség javítására Összefogás, együttműködés ösztönzése Állami szerepvállalás a szabályozásban Informális belföldi piacvédelem, kereskedelmi Etikai Kódex, hazai termékek iránti lojalitás megteremtése Helyes hatósági fókusz Fekete és szürkekereskedelem elleni fellépés kkv-k megsegítése: pályázati kiírások, hitelezés megnyitása, adóterhek csökkentése Nagyobb jogbiztonság Képzés, oktatás, innováció, beruházások most értelmes pályázati kiírások és monitorozás mellett! Élelmiszergazdaság: legyen stratégiai ágazat!

29 Köszönöm a figyelmet!