ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium Tehetséggondozó Középiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Advertisements

„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
Magyar Tehetséggondozó Társaság
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Debrecen - iskolaváros
Science Center of DEBRECEN
Iskolánkról.
KÖSZÖNTÖM A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület nevében.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Beiskolázási tájékoztató december
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
Oktatás a legmagasabb szinten Ökoiskola a természetben Sportolók a csúcson.
Tehetségsegítő hálózat kialakítása a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
Ábrám Tibor Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Kéttanítós modell Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Törökszentmiklós.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A kerekasztal résztvevői
2012. augusztus Nyári Tanártovábbképzés.
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
Felzárkóztatás, tehetséggondozás
Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Kecskemét
Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Készítette: Kocsis Erzsébet
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Iskolakert.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Tehetséggondozás Mezőkovácsházán
2013/14.. A megvalósítás éve számokban  11 partnerintézmény  összesen 330 óra  iskolánként 3x10 óra  kísérletek 4 természettudományos tárgyból  40.
FERENCES ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM
Iskolai tehetséggondozás a statisztikai adatok tükrében Nikitscher Péter - Szemerszki Marianna.
Az Új Széchenyi Terv - keretében kiírt TÁMOP -_3.3.10/A-12 kódszámú, A hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése a Lévay József református.
Esély, Lehetőség, Tehetség, ELTE Iskola felújítás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az Európai Unió támogatásával.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS A tehetséggondozás nemzetközi kontextusa Török Balázs.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
A szakiskola jelene és jövője
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
A KECSKEMÉTI BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Vegyészképzés a Madách iskolában
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
A Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő 2017-es beszámolója
A Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI komplex tehetségfejlesztő munkája Készítette: Moskovics Marianna --- tehetséggondozó.
A konferencia megszervezéséhez és lebonyolításához a támogatást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati.
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Köszöntjük intézményünkben!
Tájékoztató Az EFOP VAN HELYED
Előadás másolata:

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium Tehetséggondozó Középiskola

Hagyományaink a tehetséggondozás terén  Az alapítástól (1955) cél a mérhető eredményesség  Gyakorlóiskola: a tanári kar reputációja  1972: a kollégium megalapítása  Erősödő természettudományos arculat (komplex természettud. tagozat, anyagszerkezet tantárgy bevezetése)  1990 után: hatévfolyamos gimnázium, humán tagozat

A kollégiumról  Eredeti cél: rászoruló fizikai dolgozók gyerekeiből álló „élcsapat”, szigorú szabályok  A mobilitás valódi lehetősége, az otthoninál gyakran jobb körülmények  1990 után: a szocio-kulturális mutatók változása  Mára térségi tehetségpontként működik (Pest, Nógrád, Heves, Szolnok megye, Nyírség, Dunántúl)  Mindmáig sok a kimagaslóan sikeres kollégista!

Mit nyújthat a tehetséggondozó kollégium?  Közösség a gimnáziummal (közös épület, közvetlen kontaktus)  Iskolai szakkörök, programok  A nyugodt tanulás körülményei (tanulószoba és önálló tanulás feltételei)  Szaktárgyi segítség nevelőktől és a társaktól  Szocializáció, alkalmazkodás egymáshoz és a nagyvárosi élethez  Csoportfoglalkozások, önismereti és tanulásmódszertani foglalkozások, életvezetés  Az iskola legnagyobb, mégis legzártabb kisközössége

Elitképzésből tehetséggondozás - célok 2003 óta  A korábbi privilégiumok eltűnése: előzetes középiskolai felvételi, szelekciós lehetőségek, a verseny éleződése  Küzdelem a lefelé nivellálás ellen  A társadalmi kiváltságoltak reprodukálása helyett „a tehetségesek kasztjának” világa; a gimnázium nem a szülőket szűri!  Felvételi szelekció helyébe fokozatosan az intézmények összefogása léphet: „iskolabokor”

A Tehetséggondozó Középiskolai Program előrevetített nehézségei  Két nyári hónap a beadásra  A HHH és a kiemelkedő tehetség együttes követelménye  A HHH-n kívüli körben is szükség van hátránykompenzációra, tehetséggondozásra  A továbbtanulásra ne a középiskola készítsen fel  A tg. felvételi ismeretlen, előzmény nélküli volt (mire is készítsünk fel?)  Finanszírozás

Partnereink  Budapest, Kőbánya, Szent László Általános Iskola  Kollégiumunk utánpótlását adó jelentősebb iskolák + térségi szempontok: Balassagyarmat Balassagyarmat Oroszlány Oroszlány Nyírbátor Nyírbátor = 9 iskola  Tudor Alapítvány (Szombathely)

Tevékenységi formák  A kötelező heti foglalkozások (Budapest)  Feladatmegoldás, „távoktatás” (vidék) budapesti konzultáció budapesti konzultáció A Tudor Alapítvány eredményessége! A Tudor Alapítvány eredményessége!  Tehetségnapok (november) 100-nál több diák 100-nál több diák Interaktív foglalkozások, kísérletek apáczais diákok közreműködésével Interaktív foglalkozások, kísérletek apáczais diákok közreműködésével  Műveltségi verseny (hangsúlyozottan nem a felvételi idején)  A tg. felvételi vizsga értékelése: a feltételezettől eltérő feladattípusok, az utólagos értékelés szükségessége

Mit nyújt még a TG gimnázium?  Kiemelkedően felszerelt kémia szaktanterem és laboratórium  Tehetséggondozó szakkörök, csoportbontások, fakultáció  Tanulásmódszertan  Önálló kutatás: projektmunka – helyi tantervi követelmény  (Természet)tudományos pályák iránti érdeklődés ösztönzése: innovációs készségfejlesztő tréning diákoknak  Semmelweis Egyetem partnerintézményi program  Gyógyszergyártó ösztöndíja a magas szintű kémiaoktatásért, alapítványi ösztöndíj  Versenyek: OKTV, olimpiák, IJSO  Rengeteg munka szabadidőben is

Hogyan tovább?  A partnerkapcsolatok építése, bővítése  A hetedikesekkel megkezdett munka folytatása  Paradigmaváltás: kompetenciaalapú oktatás kiszélesítése (az ELTE gyakorlóiskoláinak sikeres pályázata)  … és annak implementációja a tanárképzésben (a gyakorlóiskolai szerepkör és az elvárások változása)

Köszönöm a figyelmet! Munkácsy László