Verseny és/vagy együttműködés 3I Akadémia 2006 – Versenyben az iskolák 2006. szeptember 19. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet FIGYELEM: A BEÉPÍTETT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A szaktanácsadás támogató szerepe
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Reformok és változások a közoktatásban Szentendre November 13. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Dudley Challenge Harmath Zsolt, Menczel Dániel. Dudley Challenge 2000 Problémamegoldó utazás én indult a weblap 6 nap alatt 80 iskola nevezett.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Tudástranszfer egyetemi városokban
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Oktatásfejlesztés Dr. Schiffer Csilla.
A szaktanácsadó segítő szerepe
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A FELNŐTTKÉPZÉS FELADATELLÁTÁSI RENDSZERE
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Előadás másolata:

Verseny és/vagy együttműködés 3I Akadémia 2006 – Versenyben az iskolák szeptember 19. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet FIGYELEM: A BEÉPÍTETT ELEMEKRE (aláhúzott sorok) EGÉRREL KATTINTANI KELL

Amiről ebben az előadásban szó lesz: Miért kell újragondolnunk ma mindaz, amit a versenyről tudunk? (új kihívások a XXI. század elején) Verseny és oktatás: mi következik az új kihívásokból az oktatás számára? Verseny és/vagy együttműködés? (avagy egy rossz kérdésfeltevés kockázatai )

A világ átalakulása és az új versenytér Tudásgazdaság és verseny a behálózott világban –A munka-kihelyezés (outsourcing/offshoring) új lehetőségeiA munka-kihelyezés (outsourcing/offshoring) új lehetőségei –A világ behálózása: a munka-kihelyezés új lehetőségeiA világ behálózása: a munka-kihelyezés új lehetőségei –Egy új globális versenytér kialakulásaEgy új globális versenytér kialakulása Európai és hazai reagálás (Lisszabon, NAP, NFT I/II) Verseny és oktatás: szükség van e kapcsolat újragondolására

Verseny és oktatás Hogyan járulhat hozzá az oktatás jobban a gazdaság és a társadalom versenyképességének a javításához Hogyan javítható az oktatási rendszer és az iskolák versenyképessége

Verseny és/vagy kooperáció Egymásnak ellenmondó vagy egymást erősítő fogalmak? –A rossz dilemma: verseny vagy együttműködés? –Mai felfogás: „a sorsom össze van kötve a versenytársam sorsával” (a gazdaság mint ökoszisztéma)a gazdaság mint ökoszisztéma –Csak az együttműködésre képesek válhatnak versenyképessé A versenyképesség nem a versengésnek vagy a másik legyőzésének a képessége Az iskolai nevelés új feladatai

Köszönöm a figyelmet!

A gazdasági tevékenységek kihelyezése (szolgáltatások, 2001) Forrás: McKinsey Global Institute ( %20market%20size%22%22) Egyre több gazdasági tevékenységet helyeznek át más országokba Ez már fejlett szolgáltatási szektorra is jellemező

Egy 2004-es felmérés vezető európai vállalatokról 500 legjelentősebb vállalat (2004-ben az EU jövedelmének 20%-át termelték) Már 40%-uk hajtott végre munkakihelyezést 50%-uk tervezett további munkakihelyezést 80%-uk elégedett volt a munkakihelyezés eredményével 30%-uk helyezett ki kliensekkel történő kommunikációt A vezető célrégió Ázsia (37 %) Forrás: Service offshoring takes off in Europe – In search of improved competitiveness (

A föld „lapossá válása” Egyre többféle munkafázis bárhova áthelyezhető Elkezdődött a munka felbontása áthelyeztető és nem áthelyezhető részfeladatokra

Az oktatás versenyképessége Az oktatás világa is új versenytérbe került (különösen kötelező szint felett) A magyar oktatási rendszer nem eléggé versenyképes súlyos eredményességi és hatékonysági problémák (egy példa)egy példa Erősödő verseny várható az intézmények között ( demográfia ) demográfia Növekvő igények ( pl. OKM-hez kötődő beavatkozás ) Milyen a versenyképes iskola? (versenyképes iskola = eredményes iskola)eredményes iskola

100 lakosra jutó szélessávú előfizetések száma ( ) Forrás: OECD ( )

Élveszületések KilépőkBelépők

Osztálylétszámok és tanár/diák arány (ISCED1, 2003) Ugyanakkora osztálylétszámot csaknem kétszer annyi tanárral érünk el!

Az eredményes iskola Minden iskola visszajelzést kap Eredménytelenség esetén beavatkozás Eredményes iskola kutatások: –Tanulásra fókuszáló célok –Igényes elvárások –Az eredmény-adatok követése/elemzése –A tanárok folyamatos szakmai fejlesztése –A szervezet hatékony működtetése (feltételek biztosítása, ösztönzők alkalmazása stb.) A vezetés kiemelkedő jelentősége

Oktatás a versenyképességért Kinek a versenyképességéről van szó? –Az egyéneké (versenyképesség = az egyéni boldogulás képessége) –A közösségeké (versenyképesség = a fejlődés képessége) –A gazdaságé - makoszinten (pl. adók, infrastruktúra) - mikroszinten (pl. vállalati vezetés) A mikro szintű versenyképesség összetevőit kell előtérbe helyeznünk (viselkedésbeli és kulturális tényezők szerepe)viselkedésbeli és kulturális tényezők szerepe

Vállalati (mikro szintű) versenyképesség humán feltételei Milyen munkaerőt igényel a versenyképes vállalkozás –A minőségért és eredményért érzett felelősség –A kliensekkel való bánni tudás –A technológiai változások követésére való képesség (rugalmasság, alkalmazkodóképesség) –Csapatmunkára való képesség –Aktív részvétel a szervezeti tudás állandó fejlesztésében

Kiemelt nevelési feladatok Önállóság és felelősség (a minőség iránti elkötelezettség– részvétel valós problémák megoldását szolgáló szóló projektekben) Vállalkozóképesség (kockázatvállalás, bizonytalanság kezelése, a tévedés és sikertelenség kezelése, „korlátozott racionalitás” kezelése) Együttműködés és kommunikáció (ügyfelek felé fordulás, konfliktusmenedzsment, csapatjátékra nevelés, csoportos feladatmegoldás) Tudásmenedzsment (aktív részvétel a tanuló szervezetben, a hallgatólagos tudás megfogalmazása és megosztása, közös tudásteremtés)

Komplex ökoszisztémák Egy-egy elem megváltoztatása kiszámíthatatlan változásokat indíthat el A zsákmány- szerző és az áldozat egymásra utalt lehet

Verseny és együttműködés vállalkozások között Az egymástól függő, és egymásnak bedolgozó vállalkozások komplex ökoszisztémát alkotnak A riválisom bukása a sajátomét is okozhatja (pl. versengő vállalatok azonos technológiában lehetnek érdekeltek) The IBM ecosystem