Fegyverkezési verseny. A mostani fegyverkezési verseny vezetője egyértelműen az USA. 1940-ben az Egyesült Államok csak a világ 16. legdrágább hadseregét.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Virtual theatre of war Digital battlefield A digitális hadszíntér határai DrSci. Seres György.
Advertisements

Az I. világháború
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
SPORT & REKLÁMPIAC Simon Krisztián, Marketing&Media vezető szerkesztő.
Enyhülés és a hidegháború vége
Magyarország nemzeti katonai stratégiája Készítette: Faludi Miklós
Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt
Haditechnikai kutatás és fejlesztés (K+F) a bunkósbottól támadó/védő robotokig Dr. Seres György DSc
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
A következő képeket kém-műholdak segítségével készítették. A képeket az ENSZ tette közzé, mivel azok egyértelmű és kétségbevonhatatlan bizonyítékai az.
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak-elleni USA-támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás- gazdálkodás”
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
Az Európai Unió története
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A Szilícium-völgy sikerének titka
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Földünk a második világháború után
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
Az amerikai (USA) kommunikáció
Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás”
A Győzelem napja máj. 09. Moszkvában Victory Day in Moscow.
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Az űrhajózás fogalmai Készítette: Heiszler József
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
Fegyverkezés, fegyverzetkorlátozás és leszerelés Biztonságpolitika Balogh István Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
2004 Az eladósodás éve 2005 A túlélés éve 2004 Az eladósodás éve.
A „második hidegháború”
Szabadkereskedelmi társulások
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Itt vagyunk mi.
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A gyarmati rendszer felbomlása – a „harmadik világ” kialakulása.
Európa regionális földrajza
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
A modern titkosszolgálatok kialakulása
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Az I. világháború
Oroszország.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Információvédelem Menedzselése XX. Szakmai Fórum
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Hidegháború.
Készítette: Koleszár Gábor
Hogyan előzz be kisvállalkozóként
Előadás másolata:

Fegyverkezési verseny

A mostani fegyverkezési verseny vezetője egyértelműen az USA ben az Egyesült Államok csak a világ 16. legdrágább hadseregét tudhatta magáénak, 2004-ben viszont közel minden második fegyverre költött dollárt az amerikai kormány fizette ki. Az új fegyverkezési verseny különlegessége, hogy szemben a korábbi nagyhatalmak közti versengéssel, a helyzet teljesen aránytalan. Az USA egyre többet költ, a többi ország pedig bármilyen látványosan is emeli kiadásait, megközelíteni sem tudja az amerikai fegyverkezést.

A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet összesítette, hogy jövőre várhatóan melyik ország mennyit költ katonáira. Az USA az első 420 milliárd dollárral, Magyarország a 39. 1,4 milliárddal. Magyarország előtt van a környékbeli országok közül Ukrajna (24.) 5 milliárddal, Lengyelország (28.) 3,9 milliárddal és Csehország is (35.) 1,9 milliárddal.

A lista eleje (ország és a jövőre tervezett katonai kiadások milliárd dollárban): USA420 Kína51 Oroszország50,8 Japán41,4 Nagy Britannia41,3 Franciaország34,9 Németország 27,4 Olaszország22,3 Szaúd-Arábia22,2 India16,2 Dél-Korea14,8 Izrael9,9 Ausztrália9,9 Brazília9,7 Törökország9,2

A világ kormányai átlagosan pénzük 2,3 százalékát költik katonai célra. A legtöbbet a Közel-Keleten, itt 6,3 százalékot. A legkevesebbet Latin-Amerikában költik a kormányok hadseregre, és ez az a térség, ahol a legtöbbet csökkentették tavaly a katonai kiadásokat. Argentína, Guatemala, Venezuela élen jártak tavaly abban, hogy kevesebbet költöttek fegyverekre, mint korábban. Látványosan csökkentette katonai költségvetését Belaruszia és Macedónia is. A latin-amerikai országok és Belaruszia gazdaságaik összeomlása, Macedóniában pedig a polgárháború utáni stabilizáció miatt csökkentették a hadi kiadásokat. Magyarország és a többi új NATO-tag viszont évek óta növeli hadi kiadásait, a belépéskor kötött szerződés értelmében.

A hidegháború sok nemzetközi feszültséggel járó korszak volt 1947 és 1991 között, amelyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett szuperhatalomAmerikai Egyesült Államok Szovjetunió A versengés technológiai és katonai téren is folyt, amely sok tudományos felfedezést eredményezett.

Kiváltképpen a rakéták fejlesztésében történt hatalmas előrelépés, amely az űrversenyhez vezetett. Az első űreszközöket indító hordozórakéták legtöbbjét katonai rakétákból építették meg.rakétákűrversenyhez űreszközökethordozórakéták Más területek, ahol jelen volt a fegyverkezési verseny: sugárhajtású repülőgépek, bombázó repülőgépek, felderítő repülőgépek, felderítő műholdak, nukleáris fegyverek, vegyifegyverek, biológiai fegyverek, légvédelmi rakéták, hagyományos tüzérség, levegő- levegő rakéták (az SRBM-et is beleértve), interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM), ballisztikus-rakéta elhárító rendszerek (ABM), páncélozott járművek, automata lőfegyverek, rakétameghajtású gránátok, tengeralattjárók, tengeralattjárókról indított ballisztikus rakéták (SLBM), elektronikus felderítés. sugárhajtású repülőgépekbombázó repülőgépek felderítő repülőgépekfelderítő műholdaknukleáris fegyverekvegyifegyverekbiológiai fegyverek interkontinentális ballisztikus rakéták ballisztikus-rakéta elhárító rendszerek páncélozott járművektengeralattjárók tengeralattjárókról indított ballisztikus rakéták

A két nagyhatalom gyakran adott el fegyvereket a harmadik világ országainak, hogy kipróbálják, melyik fegyverrendszer erősebb.harmadik világ A főleg ICBM-eken keresztül folytatott nukleáris fegyverkezési verseny egyik jellemzője a kölcsönös megsemmisítés volt (angolul MAD (Mutually Assured Destruction), amely szó szerint „őrült”-et is jelent. Ez azt jelentette, hogy egyik fél sem támadhatta meg a másikat, mert mindkettő megsemmisülne, és a bolygót kipusztítanák.kölcsönös megsemmisítésangolul