Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Advertisements

A Windows használata Bevezetés.
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Az Internet adta lehetőségek
Microsoft Internet Explorer
Internet Felépítése, működése.
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Az operációs rendszer.
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Windows alapok Fájlkezelés.
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Windows operációs rendszer
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Iskolai Hálózat Létrehozása
Az operációs rendszer.
A szövegszerkesztés alapjai
Másolás és áthelyezés. Másolás 1. Kijelölni a mappát amit másolni akarunk (ráklikk) 2. A bal egérgombot folyamatosan lenyomva a „fogd és vidd” módszerrel.
Ismerkedés az Intézővel
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
Mappák és állományok kezelése
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
Az adatállományokat, programfile-kat logikailag csoportosítva tároljuk: mappákban (könyvtárakban). Egy mappa tartalmazhat további mappákat, és így tovább,
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 9 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 7 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 10 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Windows XP SZRT. Windows XP fő jellemzői Windows XP fő jellemzői Kezelőfelület Kezelőfelület Jogosultságok, hozzáférések Jogosultságok, hozzáférések Alapműveletek.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Mappa- és fájlműveletek
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
Fájlkezelés alpafogalmai
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Szoftverek csoportosítása
Fájl rendszerek Szercsik Tibor. Tároló eszközök Háttértároló Háttértároló Winchester, (HDD) (C) Winchester, (HDD) (C) Hajlékonylemezes tároló, (FDD),
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
Információ és kommunikáció
Total commander.
Az IrfanView program letöltése és telepítése
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
TabuláTOROK HASZNÁLATA
Előadás másolata:

Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan? Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 8 / 10. Csada Péter csadap@cspc.hu +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu +36 1 359 2038 2008

Gmail-ezzünk tovább! Lépjünk be a gmail-es fiókunkba (gmail.com / ideigXXX@gmail.com / asas1212). Kiegészítések Ha olvasunk egy levelet, lehetőség van „Régebbiek” / „Újabbak” gombok használatára. Keresés: csak pontos, teljes szót talál meg (a szövegben is). Pl. „betűtípusunk” előforduláskor „betűtípus”-t nem). Címtár: hozzunk létre néhány névjegyet, majd hozzunk létre egy csoportot és próbálkozzunk.

Mellékletek Általában a mellékletek maradhatnak a leveinkkel együtt a szerveren (itt: a gmail-nél) akkor, ha szükségünk van rájuk mindig hozzáférhetőek (1) nincs további tennivalónk velük (2) nem csökkentik a rendelkezésre álló tárhelyet vészesen. 1. Hozzáférhetőség van internet-képes számítógépünk van működő internet-kapcsolatunk megbízhatóan elérhető a szolgáltatás 2. További tennivaló lehet a mellékletként kapott dokumentum szerkesztése, javítása, az új változat tovább- (vissza-) küldése be akarjuk tenni a „gyűjteményünkbe” (pl. képek)

Kapott mellékletek letöltése Letöltés és feltöltés: adatok továbbítása (másolása) két számítógép (vagy hasonló: pl. internet és saját gép, számítógép és nyomtató, stb.) között. Az internetről lévén szó: letöltés = internetről a saját gépre másolás, feltöltés = fordítva. Az internet használata során folyamatosan le- és feltöltünk adatokat. Pl. be(le-)töltődik egy weboldal; rákattintunk egy linkre (feltöltődik a parancs), stb. Vagy: a biztonsági frissítések letöltés (majd telepítés) útján kerülnek a gépünkre. A konkrét esetben a „letöltés” szó jelentése: az interneten található állományt (a levél mellékletét) lemásoljuk a saját gépünk egy meghatározott könyvtárába. Ha töröljük a levelet (vele együtt a mellékletet) a postafiókunkból, akkor ott hely szabadul fel, a letöltött melléklet viszont a gépünkön megmarad!

Kitérő: tartsunk rendet a gépünkön! Adatállomány (file): valamilyen szempont szerint összetartozó számok kisebb-nagyobb halmaza, amelyek értelmezésük függvényében (= megfelelő program használata esetén) lehetnek szöveges dokumentumok, email-ek, képek, hangok, filmek, stb. Mappa (folder): valamilyen szempont szerint összetartozó állományok tárolására használjuk. Háttértároló: adatállományok és mappák tárolására szolgáló eszköz. Pl. merevlemez (winchester), USB memória (pendrive), CD, DVD (régebben floppy…) Intéző (Windows Intéző, Windows Explorer (<> Internet Explorer)): program, ami a fentiek kezelésére, rendezésére használandó (másolás, törlés, átnevezés, új elemek létrehozása, stb.).

Az Intéző használata Indítása: pl. Start gombon jobb egérgombbal kattintunk, a menüből kiválasztjuk. (Vagy: Win + E) Bal oldal: meghajtók, mappák listája. Jobb oldal: meghajtók, mappák, állományok listája. Menü és/vagy jobb egérgomb használata! Vágólap használata (másoláshoz / áthelyezéshez)! Az Asztal, mint a Windows tárolási struktúrájának legmagasabb hierarchiájú pontja. (Jobb megértéshez: Sajátgép, Hálózati helyek: de mi legyen fölötte?) Pl. Asztal > Sajátgép (Számítógép) > C: (meghajtó) > Windows (mappa) > Fonts (mappa) > Arial(.ttf) állomány leírja, hogy néz ki az Arial betűtípus. Új mappa létrehozása és átnevezése. („Asztal”-on jobb egérgombbal klikk – „Új” – „Mappa” – Név átírása.)