Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az egészségügy átalakítása Holló Imre Pénzügyi csúcstalálkozó II szeptember 16.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Egészségügyi vagy betegségügyi reform?
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
Mottó: A szakadékot nemcsak három lépésben, hanem tréning nélkül, illetve helyből sem lehet átugrani.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Egészségpolitika.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, június 4.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Segélyezési rendszer átalakítása
Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
P NT 1 Görföl Olimpia Miletics Pál Nagy Levente Vázsonyi Miklós „A pont egy olyan kiterjedés nélküli geometriai objektum, amelyből bármi más rugalmasan.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Sláger az adómentes cafeteria megoldások
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Családtámogató ellátások
A családi költségvetés
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Az államháztartás.
Szakmapolitikai fórum
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban Az egészségügyi reform 15 percben: ahogy azt független kutatóintézetek és tanácsadók látják Rajné Adamecz Ildikó BDO Forte Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. 2006. szeptember 26. (kedd)

Mi a magyar egészségügy öt legnagyobb problémája? A finanszírozás kérdése - Nincs valós képünk a tényleges járulékfizetőkről (kik és mennyit fizetnek, kik nem fizetnek), ki a biztosított és ki a jogosult. Nincs valós kép a finanszírozott szolgáltatásokról sem - kérdéses az OEP-en belüli ellenőrzés hatékonysága (intézmények elszámoltatása) 2. A magánfinanszírozás szerepe – nincs valós képünk a jelenleg magán úton, magán rendeléseken keresztül igénybe vett szolgáltatás nagyságáról sem

Mi a magyar egészségügy öt legnagyobb problémája - 2 3. Összemosódik az intézmények működési feltételeinek megteremtéséhez szükséges forrás biztosítása (tulajdonosi finanszírozás) és az intézmények által nyújtott szolgáltatás finanszírozása – szükséges a tulajdonosi (fenntartó) által biztosított és a szolgáltatás igénybevételéhez (biztosító általi) finanszírozás szétválasztása 4. Hiányzik a törvényi szintű definíció arról, hogy milyen szolgáltatás jár az egészségbiztosítás keretében (ellátási csomagok meghatározása) Állampolgári/alanyi jogon, Járulékfizetéses jogosultság, és egyéb, kiegészítő jogviszony alapján (Ld. SGB, Németország), valamint, hogy mely szolgáltatás mennyibe kerül pontosan

Mi a magyar egészségügy öt legnagyobb problémája - 3 5. Az OEP működése évek óta deficites, évről évre nagyobb hiánnyal járul hozzá az államháztartás hiányához Helyre kell állítani az egyensúlyt, hosszabb távon a pénzügyi egyensúlytalanság nem tartható fenn: Bevételi oldalon a biztosítási elv következetes érvényesítése, a járulékrendszer átalakítása, Kiadási oldalon – az ellátási csomagok meghatározása, „beárazása”, az ellenőrzési funkció erősítése

Mi lenne az egészségügyi reform első három legfontosabb intézkedése? Szemléletváltás – végig kell kísérnie az összes intézkedést, nagyon fontos kommunikációs kérdés is: nincs ingyenesség az öngondoskodás szerepe rendszerszemlélet

Mi lenne az egészségügyi reform első három legfontosabb intézkedése? 1. A tiszta, átlátható pozíciók megteremtése az egészségügyben: a szektor szereplőire vonatkozó feladat-, felelősség- és hatáskörök elhatárolása, ennek következtében az egyértelmű pozíciók megteremtése 2. Törvényi szintű definíció arra vonatkozóan, hogy milyen szolgáltatások járnak (ellátási csomagok), mi mennyibe kerül és ki mit finanszíroz 3. Egyensúlyba kell hozni az OEP kasszáját, az ellenőrzési és kontroll funkciókat erősíteni kell (akár független intézmény beiktatásával is)

Az egészségügyi kormányzat tervei közül az Ön szemében melyik élvezi a legnagyobb és legkisebb támogatást? A pozitívum: először kerül nyilvánosan bemutatásra számos, az egészségügy helyzetét bemutató adat, információ és megfogalmazásra került a változtatás szándéka

Legnagyobb – legkisebb támogatás Ami hiányzik: Az önkéntes egészségpénztárak szerepe!! az utóbbi 5-6 évben kiépült egy működőképes rendszer, amely mintául is szolgálhat, akár az OEP részére is: egészségszámla vezetése, befizetések elszámolása, szolgáltatások igénybevétele, elszámolás a szolgáltatókkal, stb, 540 ezer család vesz már részt a rendszerben ma is, Közel 40 mrd Ft megtakarítást kezel a rendszer, vagyis Rendelkezésre áll az eszköz és a intézményrendszer az OEP-ből kieső szolgáltatások finanszírozására, ráadásul az előtakarékosságon alapuló konstrukció segítségével

A reformban milyen szerepet szánna az öngondoskodásnak és a magán forrásoknak? Gyógyítás Prevenció! Prevenció, tudatos nevelés az egészséges életmódra: az egészségpénztárak szerepe Forrásgyűjtés, előtakarékosság Szolgáltatások szervezése, elszámolások, egészségszámla Az OEP-ből kieső szolgáltatások finanszírozása – kiegészítő szerep Munkáltatói felelősség vállalás A feketegazdaság tisztítása (számlaadás kötelező!) Adókedvezmény Vásárlói közösségek

KÖSZÖNJÜK FIGYELMÜKET! Rajné Adamecz Ildikó Pénzügyi Tanácsadási Igazgató BDO Forte Adó és Pénzügyi Tanácsadó Kft. 1126 Budapest, Nagy Jenő u. 10. Telefon: 235-3010, 235-3090 Telefax: 266-6438 www.bdo.hu