Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Network for Exclusion and Employment knowledge Transnational Transfer Összefogás a kirekesztett emberekért és a tudásukért. Nemzetközi tapasztalatcsere.
integrációs szaktanácsadó
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Szép őszi napot kívánok!. MÉRFÖLDKŐ NAP NOVEMBER 4. Helyszín: Villa Pelikán télikertje (9700 Szombathely, Deák F. u. 3.)
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Széchenyi István Egyetem, Győr
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Konzorciumi együttműködés
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Erasmus+ tapasztalatok
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
KÉSZÍTETTE: DORKA PÉTER ALPROGRAM FELELŐS
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben

Átmenet az iskolából a munkába  Az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatás támogatást és tanácsadást ajánl a fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű fiataloknak az iskolai képzés és a munka világa között.

Célok  a szakmai lehetőségek megmutatása a fiatalok számára,  alapot biztosítani a döntések meghozatalához és reális megközelítéssel segíteni a fiatalt a szakmai integráció felé  a Clearing előtt – a helyzet Ausztriában 1999-ben: célok és stratégiák

Célcsoport év közötti fiatalok, akik kifejezetten az iskola és munka közötti átmenetben vannak és valamilyen speciális szükséglettel rendelkeznek: tanulásban akadályozott fiatalok (speciális iskolában tanulók) és értelmileg akadályozott fiatalok, mozgáskorlátozott és halmozottan fogyatékos fiatalok, hallás- és látássérült fiatalok, szociális hátrányban élő fiatalok, magatartási zavarokkal küzdők, pszichiátriai beteg fiatalok és autisták.

A szolgáltatás kiterjedése attitűd- és érdeklődési profil fejlesztése, erősségek és fejlesztendő területek elemzése, további képzési szükséglet feltárása, szakmai lehetőségek bemutatása az attitűd- és érdeklődési profil alapján, fejlesztési- és karrierterv készítése.

Módszerek  tanácsadó ülések a fiatallal, konzultáció a tanárokkal és a szülőkkel, az erősségek és érdeklődési körök felmérése, munkatapasztalat-szerzés lehetőségének felajánlása, támogatási körök felépítésének kezdeményezése, személy-központú tervezés a tanárok, a családtagok és barátok bevonásával, a szükséges információk összegyűjtése a szolgáltatási portfólióban, beszámoló és fejlesztési terv elkészítése a következő lépésekre vonatkozó javaslatokkal együtt.

Szakemberek A szolgáltatásban közreműködő tanácsadóknak a következő szakmai tudással, tapasztalatokkal és képességekkel kell rendelkeznie: szociális munka (a jogi szabályozás és a munkaerőpiac ismerete), pedagógia / gyógypedagógia / integrált oktatás, pszichológia, különösen fejlődéspszichológia, jó kommunikációs és együttműködési képesség, sok éves szakmai tapasztalat, legelőnyösebb a fiatalokkal végzett munkában és üzleti területen szerzett tapasztalat, projekt-tapasztalat (folyamatok szervezése) és hálózatszervezési tudás, a regionális struktúrák ismerete, tanácsadási technikák ismerete.

Felépítés a tanácsadó az egyetlen és elsődleges kapcsolattartó személy, a folyamatot 6 hónapon belül be kell fejezni (a szakmai integráció még további 6 hónapig tarthat), egy teljes állásban dolgozó tanácsadó (40 óra / hét): 50 elkészült beszámoló évente, a szolgáltatás nem helyhez között: a találkozókat meg lehet tartani a tanácsadó központban, az iskolában, otthon, a gyakorlat helyszínén – az aktuális szükségletek alapján, a szolgáltatásban való részvétel önkéntes és ingyenes.

A szolgáltatásnyújtás folyamata A szolgáltatás kezdete – első kapcsolatfelvétel Szeptember / október A fiatalok megismerése – információgyűjtés a szolgáltatási dossziéban Október / november Támogatói kör építése – személy-központú megbeszélés tartása November / december Munkahelyi gyakorlat szervezése December / január Karrierterv készítése – beszámoló megírása Utolsó konzultáció munka világa iskola

A szolgáltatásnyújtás folyamata: 1. lépés A szolgáltatás kezdete – első kapcsolatfelvétel Szeptember / október első kapcsolatfelvétel az iskola utolsó évében – a tanárokkal való együttműködésben, kapcsolatépítés a fiatalokkal, a szolgáltatás felajánlása és alapvető információgyűjtés, írásos megállapodás megkötése.

A fiatal megismerése – információgyűjtés a szolgáltatási dossziéban Október / november különböző segédanyagok és munkalapok segítségével információgyűjtés kompetenciák- és érdeklődés felmérése egységesített és különböző feladatokkal és pszichometriai folyamatokkal A szolgáltatásnyújtás folyamata: 2. lépés

Támogatói kör építése – személy-központú megbeszélés tartása November / december a tanárok, rokonok és barátok meghívása egy találkozóra a fiatal jövőbeni lépéseinek megtervezése érdekében a körülötte levő legfontosabb emberek bevonásával A szolgáltatásnyújtás folyamata: 3. lépés

Munkahelyi gyakorlat szervezése December / január munkahelyi gyakorlat közben való megfigyelés, visszajelzés a vállalattól A szolgáltatásnyújtás folyamata: 4. lépés

Karrierterv készítése – beszámoló megírása Utolsó konzultáció Február / március a szolgáltatási beszámoló, a képesség- és érdeklődési profil, valamint a karrierterv átadása, munka világa átirányítás a következő lehetséges szolgáltatásba. A szolgáltatásnyújtás folyamata: 5. és 6. lépés

Az átmeneti szolgáltatás hatásai Az Ausztriai Szociális Minisztérium megbízásából készített Clearing-értékelő vizsgálat eredményei szerint, melyet az L & R Sozialforschung végzett Prof. G. Wetzel-lel (Salzburg-i Egyetem) együttműködésben (2006):  a fiatalok 86%-a munkahelyi gyakorlatot szerzett vállalatoknál  pozitívhatás az érettség fejlődésére  a résztvevők 87%-a meg tudta valósítani a karriertervében foglalt céljait  azok közül, akik nem vettek részt a szolgáltatásban, csak 39% tudta elérni a szakmai céljait  azok közül, akik nem vettek részt a szolgáltatásban, 25% semmit nem tett első lépésként az iskolai oktatás befejezése után

A Clearing szolgáltatás eredményei  a résztvevők 28%-a gyakorlati idejét tölti  a résztvevők 25%-a a Foglalkoztatási Szolgálat által talált munkát  a résztvevők 10%-a más formában van foglalkoztatva  a résztvevőknek csupán 13%-a munkanélküli  a résztvevőknek csupán 20%-a marad ki az iskolából vagy marad távol a munkaerőpiactól  az integráció magas foka érhető el a Clearing szolgáltatás által