A Magyar Posta szerepe a pénzforgalmi szolgáltatások terén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Compliance Önálló Főosztály Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai az OTP Bankban Michnai András igazgató Budapest, április 16.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
Magyar Fuvarozói Fórum november 22. És minket mi hajt? Vicze Anikó MOL Magyarország Kártyamenedzsment vezető.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
A magyar háztartások fizetési szokásai
Állami fizetési szokások Lajos Brigitta A hazai pénzforgalom jelene és jövője – MNB Konferencia március 10.
Pénzforgalom – Magyarország 2020
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
Fókuszban a készpénz Készpénzlogisztika Ferincz Judit
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A Takarékszövetkezeti Integráció bemutatása és elhelyezkedése az önkormányzatok életében
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
1 Tájékoztatási feladatok a központi bevallás-befizetés kapcsolatában.
2008. november 11. E lszámoló egységes nyilvántartó rendszer kialakítása Elvégzendő feladatok, felmerült problémák Kozek András.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
Szerviz modul Ismertető. Cégismertető Magyarország vezető kárrendezési rendszerének szállítója Tíz éves szakmai tapasztalat Partnerei kapcsolatban állunk.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Infotér konferencia – EKOP előrehaladása Balatonfüred,
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
Az adatvédelem szabályozása
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Sérült bankjegyek és érmék átváltása Belházyné Illés Ágnes Magyar Nemzeti Bank Szakmai konzultáció október 6. MNB Antall József Konferenciaközpont.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A Magyar Telekom csoport e-számla megoldásai „Elektronikus számlázás – MOST!” konferencia március 7.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Cégbemutató, Memoriter ismertető
Európai pénzügyi intézményrendszer
copyright © P2P Money Europe Inc.
Az Önkormányzati ASP Kaposvár, február 08..
Minden az azonnali fizetési rendszerről
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

A Magyar Posta szerepe a pénzforgalmi szolgáltatások terén „A hazai pénzforgalom jelene és jövője” MNB Konferencia A Magyar Posta szerepe a pénzforgalmi szolgáltatások terén 2011. március 10. Előadó: Dr. Éliás János

A posta pénzforgalmi tevékenységének általános bemutatása Tartalom A posta pénzforgalmi tevékenységének általános bemutatása A törvényi feltételek változásának hatása a Postára és a szolgáltatások igénybevevőire 2

A postai pénzforgalom nem csak gazdasági kérdés A postai pénzforgalom általános bemutatása 3

A pénzforgalmi szolgáltatások kvázi közszolgáltatások Posta csaknem 300 éve áll ügyfelei rendelkezésre a postai szolgáltatások mellett pénzforgalmi szolgáltatásokkal. A fizetési és pénzküldési szolgáltatások egyszerűségük és a szolgáltató megbízhatósága miatt elfogadottak és népszerűek az igénybevevők körében. A Posta pénzforgalmi szolgáltatói tevékenysége mindig is társadalompolitikai kérdés volt és ma is az. A pénzforgalmi szolgáltatásokat minden állampolgár számára elérhetővé kell tenni - földrajzilag és a díjakban! Társadalmi fontossága szerint kvázi közszolgáltatás: a Postatörvényben rögzített kötelezettség az ott meghatározott pénzforgalmi szolgáltatások nyújtására A Posta pénzforgalmi szolgáltatásai teljes hálózatán érhetők el, ott is, ahol nincsenek hitelintézeti fiókok.

A Posta lefedi az egész országot A Postai pénzforgalmi szolgáltatások elérhetősége 2744 állandó postahely, és 355 mobilposta üzemeltetésével teljes lefedettséget tud biztosítani. Elektronikus adatkapcsolattal mintegy 900 posta rendelkezik, ennek mintegy harmada on-line front-endi támogatással. A többi pénzforgalmi szolgáltató, jellemzően hitelintézetek – bankok, takarékszövetkezetek - jövedelmezőségi szempontok figyelembe vételével, üzleti döntés alapján létesítenek fiókokat. Jelenleg 3000 településen 4605 hitelintézeti fiók van Egyenetlen eloszlás koncentráltan Budapest és a nagy városok, kevésbé a közepes- és kisebb városokban, szinte csak takszöv. a legkisebb városokban és a községekben. Lakosság 8,5%-a lakik olyan településen ahol csak Posta van!

A postai fizetési szolgáltatások általános jellemzői Szolgáltatáscsoportok: fizetési számlára készpénzbefizetést lehetővé tevő szolgáltatás, fizetési számláról készpénzkifizetést lehetővé tevő szolgáltatás, Készpénzátutalás Készpénzes szolgáltatások Papíralapú Befizetések  fizikai szállítással jutnak el a Posta Elszámoló Központba (PEK), ahol a feldolgozást és a bankra indítást végzik. Kifizetéseknél a befogadás történik a PEK-ben, itt előállnak az utalványoktovábbítás postai úton a postahelyre A kifizetési szolgáltatásoknál a szolgáltatás része a házhozkézbesítés Teljesítési idő: a befogadástól számított 2 munkanap Posta és a megbízó közötti jogviszony: szerződés, pénzforgalmi üzletszabályzat, díjak a Hirdetményben. A számlához kapcsolt szolgáltatásokat a számlatulajdonosok a számlavezetővel kötött szerződés alapján vehetik igénybe – versenysemlegesség! 6

Főbb szolgáltatások Készpénzátutalási megbízás Döntően a lakosság fizetési kötelezettségeik teljesítését szolgálja. Legjelentősebb felhasználók: közműszolgáltatók, pénzügyi szolgáltatók, biztosítótársaságok, távközlési szolgáltatók, államigazgatási szervek (állam, önkormányzat adó, illeték), karitatív szervezetek, áru-, csomagküldő társaságok stb. Kifizetési, nyugellátási utalvány A számlatulajdonos fizetési számlájának terhére harmadik személynek tesz lehetővé készpénzkifizetést, házhoz kézbesítéssel. Kifizetési utalvány jellemzően állami, önkormányzati szervek lakosság részére történő kifizetéseit, kisebb részben túlfizetések, kár-, munkabér kifizetések rendezését biztosítja. Nyugellátási utalványon a folyósító szerv rendszeres ellátások kiutalását teljesíti.

A forgalom nagysága és a portfolió megoszlása A Posta mintegy 300 millió tranzakciót dolgoz fel évente, ebből a befizetési forgalom 260 millió db. A megbízások értéke éves szinten közel 4900 milliárd ebből befizetés 2800 Mrd kifizetés 2000 Mrd készpénzátutalás és egyéb pénzforgalmi szolgáltatás 100 Mrd

A Posta részesedése a fizetési piacon A belföldi fizetések piacának a hitelintézetek és a posta által nyújtott pénzügyi, pénzforgalmi szolgáltatásokat tekintjük. A posta piaci részesedése az érintett szolgáltatások vonatkozásában értékben 6,5 %, mennyiségben 38,0% 2008-as MNB statisztikai adatok alapján

2009. november 1-jétől a Posta pénzforgalmi szolgáltató 10

A PSD implementálásának hatása a Postára… A PSD hazai implementációja eredményeként a Posta 2009. november 1-jétől pénzforgalmi szolgáltatóvá vált. Legfontosabb következmények A postai pénzforgalom a PSZÁF felügyelete alá került  megfelelés! A PSZÁF a fizetési termékeink feldolgozásában és elszámolásában résztvevő informatikai rendszerek IT – adatbiztonsági megfelelésének teljes körű biztosítására 2010. decemberi határidővel kötelezte a Postát. Ez sikeresen megtörtént. A fogyasztóvédelmi rendelkezések és fizetési szolgáltatások minőségének javítását célzó MNB rendelkezések konzekvens átvezetése a postai rendszereken. (üzletszabályzatok, cut off time…) A Postára a pénzforgalmi intézményi szabályozás vonatkozik  Ügyfélpénz kezelés és ennek összes problémája

…és a partner pénzforgalmi szolgáltatókra A megváltozott statusból következő, a partner hitelintézeteket leginkább érintő változás a nettó elszámolás megszüntetése. Új fedezetbiztosítási rend: a befogadáshoz a fedezetnek is rendelkezésre kell állnia. Hatályos 2010 június 1-jétől. A befogadási feltételeket a hitelintézetekkel kötött szerződéseinkben és az Üzletszabályzatban rögzítettük. A fedezetbiztosítás új rendjét a hitelintézetekkel közösen dolgoztuk ki, a munka koordinálásában jelentős segítséget kaptunk a Magyar Bankszövetségtől. Köszönjük a hitelintézeteknek, különösen az OTP Banknak , valamint a Bankszövetségnek az eredményes együttműködést. 12

Célunk a minőség javítása – elektronikus adatkapcsolat Kommszerver szolgáltatás  kétirányú kapcsolat mind a kimenő, mind a bejövő adatállományok továbbítását támogatja. kliens alapú adatforgalmazás  nagy forgalmat generáló ügyfelek részére az interneten keresztül történő adatforgalmazás  a kisebb ügyfelek számára (megteremtése folyamatban) KM+  a feldolgozás során minden bizonylattípusról biztosított a feldolgozásra alkalmas adatállományok és képfájlok előállítása. Cél a papír alapú adatátadás teljes megszüntetése  az elektronikus adatszolgáltatás alapszolgáltatásként való kiterjesztése Teljes átállás tervezett határideje: jövő év közepe. 13

Köszönöm a figyelmet!