A víziközmű szolgáltatás helyzete, szerepe, fő kérdések, aktualitások „Többet beszéltek róla pár hét alatt, mint talán az egész száz éven át.” (Babits.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
Foglalkoztatói nyugdíj
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Erőrrásbevonás számvitele
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
A vízjog időszerű kérdései
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
A piac Szakiskola.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A komplex feltételrendszer megváltozása hagyományos problémáról - problémára szemléletmód felváltása a műszaki, gazdasági és egyéb feltételek.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
Vállalati arculat.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
A KEOP pályázatok önkormányzati szempontból D. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára MASZESZ kerek-asztal megbeszélés december 8.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A komplex feltételrendszer megváltozása hagyományos problémáról - problémára szemléletmód felváltása a műszaki, gazdasági és egyéb feltételek.
A Magyar Közgazdasági Társaság 46. Közgazdász-vándorgyűlése László Sándor vezérigazgató előadása.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A médiakoncentráció korlátozása Médiaszabályozás március 26. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Harsányi László: Munkafüzethez 1. MOME 1. 2 A számításba veendő öt alaptényező: Beszállítók (írók, nyomdák, stb.) alku-pozíciója Vásárlók (fogyasztók)
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Vállalati fenntarthatóság
A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

A víziközmű szolgáltatás helyzete, szerepe, fő kérdések, aktualitások „Többet beszéltek róla pár hét alatt, mint talán az egész száz éven át.” (Babits Mihály) Fürjes József Balatonszemes, június.15.

Termék előállítás rangsor kiemelt szerep. Az élet kizárólagos feltételeként helyeződik minden más tevékenység elé az ivóvíz szolgáltatás.

A vízközmű szolgáltatás megítélése Fogyasztói- tőkebefektetői PIACI ÉRDEKELTSÉG HASZONELVŰSÉG BIZTOS HASZON

Magyarország a Kárpát-medence vízgyűjtő területe Stratégiai helyzet Vizünk van elég, ám a felhasználhatóság tekintetében különbözőek a lehetőségeink. Parti szűrésű kút, tározott víz, karsztforrás, mélyfúrású kútból kinyert vízkészlet – különböző gyártástechnológiák tőkeigényes tevékenységek - vízgyár

A magyarországi vízközmű szolgáltatás fejlődéstörténeti szakaszai 50-es, 80-as évek: alapellátások kiépülése 80-as, 90-es évek: piacgazdasági fordulat, vagyonátadás, privatizáció, szétaprózódás igénye Napjaink: - globalizáció -privatizáció? recesszió integráció igénye Profil tisztítás kiszervezés létszám csökkentés

A változások egyetlen és legszembetűnőbb következménye a vízközmű szolgáltatások tömeges kialakulása, a rendszerek és intézmények szétaprózódása, Állami Önkormányzati Privatizált fogyasztás csökkenés, fajlagos költségek és a vízárak növekedése, romló fizetési morál, piacszerzésért folyó versengés sajátos piaci érdekellentét a szakmán belül Állandó várakozás Kiszámíthatalanság Bizonytalanság

Egyetértés az  Műszaki,gazdasági alapjai - adottak  Jogi szabályozás Vízközmű törvény Eltérő tulajdonosi érdek Munkahelyek, pozíciók, Szakmai, fogyasztói érdekek integrációban

Privatizáció? Működő tőke megjelenése? A víznek, mint alapélelmiszernek jelenleg nincs alternatívája, kizárólagossága és jelentősége megkülönböztetett figyelmet érdemel, a tulajdonlási vágy egyre nagyobb a működő tőke részéről. A jelenlegi kormányzat intézkedéseiből és megnyilatkozásaiból érezhető, hogy ez a tevékenység hosszú távon biztonságos, jövedelmező, de mindenekelőtt stratégiai jelentőségű állami vállalkozás kell, hogy maradjon. Tőkeigényes fejlesztés, felújítás, karbantartás!!!

A privatizáció mellett szóló érvek!? a tulajdonosi szereppel a felelősség megnő árhatóság, fogyasztó egybeesése a víz ára - politikai kérdés Magyarországon Az árak és díjak versenyében tetten érhető, hogy a díjtámogatási küszöb elérése több esetben nem a valós önköltségszámítás alapján történik, vagy az, hogy a lánckereskedelemben megvalósuló, többszöri termékátadás miatt magasabbak lesznek az önköltségi árak. Csekély számú privatizációs társaságok

A privatizáció mellett szóló érvek!? A jövőre nézve elgondolkodtató: Pécsi Vízművek Zrt-nél történt visszarendeződés a kizárólagos önkormányzati tulajdon irányába a tulajdonosi kártérítési igény mellett. Azok a szereplők, akik igazán érdekeltek és felelősek lehetnek az adott vállalkozás sikerében, szerezhetnek-e nagyobb befolyást és érdekeltséget, tulajdonjogot a társaságok működésében. Dilemma Támogatható-e a munkavállalói résztulajdonosi program, mint a munkavállalói tulajdonszerzés egyik formája? Nagyobb befolyás a munkahely megtarthatósága érdekében Állam önkormányzat munkavállalók Új tulajdonosi kör

ÖSSZEGZÉS Az említetteken túl a vízügyi ágazat helyzetét befolyásolják még : az EU direktívák, az árképzéssel összefüggő feladatok, vízminőség javító programok, akkreditált laboratóriumok, hálózati rekonstrukciók, 1000 milliárdot meghaladó mértékű financiális kérdések teljes körű költségmegtérülés érvényesítése Egy valós benchmark megállapítás szerint a hazai vízügyes szakma felkészültsége és színvonala az Európa élmezőnyéhez tartozik.

„A víz a végletek alternatíváját tartogatja mindenki számára: elpusztít és életben tart.” Köszönöm a figyelmet!