Hasznos információk nem csak cukorbetegeknek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A legelső oldalon a főlap látható, a mérés időpontjával, a három fő értékkel. A „Zustand „ mutatja meg a szív EKG tevékenységének értékét nullától ötös.
Advertisements

A cukorbetegség kezelésének új lehetőségei Bondár Katalin Pándy K. Kórház, Gyula Gyermekosztály.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Gyermeked kérései
A menstruációs ciklus.
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
A regeneráció kulcsa MAKROFÁG NEOURONSZÍVIZOM BŐR.
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Cukorbetegség Diabetes mellitus Készítette: Tőkéné Czvitkovics Szilvia
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
A DIABETES MELLITUS DIAGNÓZISA ÉS KLASSZIFIKÁCIÓJA
A CUKORBETEGSÉG.
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Egészségügyi tudnivalók
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A proteinuria fontossága ma XVI. Debreceni Nephrologiai Napok Debrecen, június 1 – 4. Nagy Judit.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Analóg inzulinokkal szerzett tapasztalataink
NovoMix 30 – A KORSZERŰ INZULIN TERÁPIA 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Mi szükséges a PCOS diagnózisához?
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Diabetes gondozás a gyakorlat szempontjából
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Gondozói továbbképzés 2014
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Továbbképzés gondozóházi segítőknek Down Alapítvány Vámos Magdolna egészségügyi auditor.
Mikroökonómia gyakorlat
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
A cukorbetegség.
Diabetes mellitus és szövődményei
Bekezdések formázása 1..
Vizit.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Leletrendező, betegtámogató applikáció Szász Levente – Laborom
E-egészségügyi keretrendszer a lakosság szolgálatában
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
A családi költségvetés
5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük.
Egyedi mérések összegzése
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Előadás másolata:

Hasznos információk nem csak cukorbetegeknek A vércukorszint mérésének fontossága és az OGTT vizsgálat jelentősége

Vércukormérés 8+1 lépésben A cukorbetegség diagnosztizálásával a vércukormérő mindennapi társunkká válik. Nem csak azért, mert a kezelőorvos így utasított bennünket, hanem azért is, mert mostantól sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, a betegségünkre, ennek pedig nincs hatékonyabb eszköze a rendszeres otthoni vércukor- ellenőrzésnél. A mérések időpontjával és gyakoriságával kapcsolatban célszerű kikérni a kezelőorvos tanácsát. A vércukornaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.

Miért fontos az otthoni vércukormérés? A rendszeres otthoni vércukormérés segítségével: Biztosan tudhatjuk, hogy vércukorszintünk a megfelelő tartományban mozog-e, illetve egy esetleges rosszullét mögött nincs-e túl alacsony vagy magas vércukorérték. Szélsőséges esetben alacsony vércukorszint esetén hipoglikémia, magas vércukorszint esetén ketoacidózisos kóma alakulhat ki - ha időben észrevesszük a bajt, megelőzhetjük a súlyosabb állapot kialakulását. Kideríthetjük, hogy az egyes ételfajták hogyan befolyásolják vércukorszintünket. Ehhez végezzünk egy-egy mérést evés előtt és után is másfél órával. A kapott értékek függvényében legközelebb már tudni fogjuk, hogyan kell módosítanunk az étkezésünkön. Megfigyelhetjük, hogy a különböző testmozgásfajták hogyan hatnak vércukorértékeinkre, így kialakíthatjuk magunknak az optimális mozgásprogramot. A stressz és számtalan betegség emelkedett vércukorértéket okoz. Méréssel ezt is ellenőrizhetjük. Vércukornaplóba feljegyezve és bemutatva, informálhatjuk kezelőorvosunkat a rendelői látogatások között mért értékek alakulásáról, ami nagyban hozzájárul a hatékonyabb terápia kialakításához.

A vércukormérés lépései 1. Mossunk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel és töröljük szárazra egy tiszta törölközővel. 2. Helyezzünk tiszta lándzsát az ujjszúró eszközbe. Az ujjszúró eszköz tárolja és pozicionálja a lándzsát, illetve kontrollálja a szúrás mélységét. Mivel a tűk nagyon gyorsan csorbulnak, így érdemes őket gyakran cserélni. Új lándzsa szükséges akkor is, amikor az ujjszúró eszközt átadjuk vagy visszakapjuk valaki mástól. 3. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd a doboz fedelét azonnal zárjuk le, hogy ne kerüljön szennyeződés a tesztcsíkok közé. 4. Készítsük elő a vércukormérőt a használati útmutatóban leírtak alapján.

A vércukormérés lépései 5. Szúrjuk meg az ujjhegyünket a lándzsával. Bizonyos vércukormérők esetében lehetőség van egyéb helyről (pl. alkarból) vett vércsepp elemzésére is. Használat előtt tájékozódjunk saját mérőeszközünk alkalmazási lehetőségeiről. 6. Az összegyűlt vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére úgy, hogy a vércsepp lefedje a teljes tesztnyílást. 7. Nyomjunk egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre és állítsuk el a vérzést .8. A legtöbb vércukormérő készülék néhány másodpercen belül elvégzi a vérminta elemzését, ezt követően olvassuk le az eredményt. +1. A mért értékeket jegyezzük fel egy vércukornaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki eredményeket, ne kerekítsük és ne „kozmetikázzuk” a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket és ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. étkezés előtt vagy után, fizikai aktivitás után, stb.), lehetőség szerint az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget és bevett gyógyszert, az esetleges panaszokat.

Előkészület OGTT tesztelésre A vizsgálat előtti napokban ne végezzen megerőltető fizikai munkát! Ne éhezzen! Táplálkozzon megfelelően a vizsgálatot megelőző három napban, legalább napi 150 g szénhidrát bevitelével. Amennyiben lehetséges ne szedjen vízhajtót és/vagy kortikoszteroidokat Ne legyen akut fertőzése sem sérülése! Ne dohányozzon! A vizsgálat ideje alatt ne végezzen fizikai munkát, lehetőség szerint pihenjen! A vizsgálatot reggeli órákban kell elvégezni.

Az oggt vizsgálat eredményeinek összegzése Normális szénhidrátanyagcseréjű ember éhgyomri vércukorszintje nem haladja meg a 6,0 mmol/l-es értéket, a szőlőcukor elfogyasztása után 2 órával pedig 7,8 mmol/l-es érték alatt marad. Amennyiben 7,8 mmol/l felett van ilyenkor a vércukorszint, de nem magasabb, mint 11,1 mmol/l, csökkent cukortűrő képességről van szó. Ha a 11,1 mmol/l-t is meghaladja, cukorbetegség a diagnózis.

A terhességi cukorbetegség okai és kezelése A várandósság időszaka néhány anyukánál nem problémamentes. Az előírt vizsgálatokon magasabb vércukorszinteket találva, terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia (cukortűrő képesség) derülhet ki. Miért alakul ki pont ebben az időszakban a cukoranyagcsere zavara és mit lehet tenni? Már régen felismerték azt, hogy a terhesség hajlamosít cukorbetegségre és az azt megelőző állapotra, a csökkent glükóztoleranciára. Ez azért van, mert a várandósság ideje alatt sok olyan hormon termelődik az édesanyában, amelyek az inzulinnal ellentétes hatásúak. Ha ekkor nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel a hasnyálmirigy inzulintermelése, kialakul a szénhidrátanyagcsere zavara.

Kismamák cukorterheléses vizsgálata Amennyiben a kismama elmúlt 35 éves, túlsúlyos, fennáll a cukorbetegség családi halmozódása, policisztás ovárium szindromája van, vagy a terhesség alatt magas vérnyomást diagnosztizáltak nagyobb esélye van a terhességi cukorbetegség kialakulására, ezért legjobb már a terhesség elején OGTT vizsgálaton részt vennie. A terhesgondozás során a cukorbetegség kialakulását tekintetbe véve kisebb rizikófaktorral rendelkező kismamáknál( 25 évnél fiatalabb, normális testsúly, nincs családi halmozódás) a 24-28. terhességi hét között végeznek cukorterheléses vizsgálatot. Ennek során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó víz elfogyasztása előtt és utána, meghatározott időközökben  mérik a vércukor szintjét. A nulladik órában mért vércukorszint normál értéke 5,1 mmol/l-ig terjed, egy órával később 10 mmol/l alatt marad, míg a második óra után 8,5 mmol/l-ig terjedhet. Az ettől eltérő értékekkel forduljon mielőbb belgyógyászhoz.