Magyar gyorsíró billentyűzet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Boole Algebra Felhasználása
Advertisements

Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Billentyűzet és egér.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Számítástechnikai rendszerek bérleti konstrukciója.
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
104 gombos amerikai angol QWERTY kiosztású PC-billetyűzet
Szövegszerkesztési szabályok
Szöveg egységei, gépelés
A tankönyv az új Tanügyi törvény előírásai szerint a márc
Táblázatkezelés Az Excel.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
S ZÖVEG ÍRÁSA. Kurzor: megmutatja, hogy hová írunk. Szabályok: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben! Sorok végén nem szabad Entert ütni,
A szövegszerkesztés alapjai
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
Szövegszerkesztés okosan
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Hardver ismeretek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A billentyűzet és a pendrive.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
Összefoglalás.
Fels ő - Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) M ű ködése.
Projektműködés a VáKE-nál
A szövegszerkesztés elmélete
Dia áttekintése n Tanuljon nyelveket n Szintfelmérés n Angol és német tanfolyamok n További tanfolyamaink n Látogasson el hozzánk és válasszon tanfolyamaink.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Szövegszerkesztés.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Egyszerű szövegszerkesztés
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
DIGITÁLIS KULTÚRA ÉS MÉDIAOKTATÁS – Amit a TÁMOP kutatási eredményei üzennek Készítette: Jakab György Budapest december 6.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Kedvenc szerkesztő szoftverem: WORD Készítette: BODOR PÉTER Felkészítő tanár: RAVASZ IMRÉNÉ Iskola: HERENDI NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Az XXX-Komplex szolgáltatóház tevékenységi körei Adotanácsadás –Befektetési tanácsadás –Egyéni vállalkozók, társaságok könyvvitele Jogi ügyintézés Ingatlanközvetítés.
Openprof.eu Project No LT01-KA Mivel lehet szabadon tartalmakat fejleszteni? Zarka Dénes Open Professional Collaboration.
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
10 érv, hogy a Nyíregyházi Egyetemet válaszd!
Vállalatirányítási rendszerek bevezetése és tapasztalatai a KKV szektorban Oldal Zoltán vállalati tanácsadó Gy-M-S Kereskedelmi és Iparkamara KKV vezetők.
Bemeneti perifériák.
A billentyűzet és részei
Microsoft Word.
18. óra A Word-ről tanultuk….
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Táblázatkezelés Az Excel.
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Előadás másolata:

Magyar gyorsíró billentyűzet

Mi a gyorsíró billentyű? A gyorsíróbillentyű egy olyan módszer, amikor a szavakat fonetikusan írjuk le (kiejtés szerint) a speciális billentyűvel, több billentyű egyidejű lenyomásával. A gyorsíró képes a szótagokat, szavakat, több szavas kifejezéseket egyidejűleg egy lenyomással megjeleníteni. Ez „írás” a billentyűvel és nem gépelés.

A gyorsíró billentyűvel írni gyorsabb-e mint gépelni? Egy lehetséges összehasonlítás érzékelteti a különbséget egy gyorsíró és egy gépelés között: Szükséges leütések száma gépelés Gyorsíró billentyűvel A 2 1 Step 5 Court 6 Government 11 Instrumental 13 Approximately 14 In your opinion 16

Gépelés és gyorsírás A gépeléskor leütésre kerül a szótag is. ugyanakkor, ha nagybetűt gépelünk a shift gombot is le kell nyomni. Ha a gyorsíróval írunk, a leütéseket a komputer lefordítja és bekerülnek a korrekt szóköz és a nagy betű, a vesszők és pontok is.

Kevésbé fárasztó mint gépelni Egy gyorsíró kevésbé fárad, mint egy gépíró. Ugyanannyi idő alatt sokkalta gyorsabban dolgozik, mint egy gépíró.

Gyorsíró felhasználási területei A hang utáni gyorsírás, szöveggé alakítás és kinyomtatás Értekezletek (vállalatok, kereskedelmi, orvosi területek, önkormányzatok, minisztériumok, bíróságok, rendőrségek (kihallgatások), oktatás, konferenciák Televízió-műsorok feliratozása Oktatás, a hallássérült emberek teljes körű információ-ellátása, ügyintézéseinek segítése

A billentyű A felső sor a számokat jelenti A következő két 11 gombú sor a tíz mássalhangzó és más speciális gombok Az alsó sor a magánhangzókat jelzi Az ABC azon betűi, amelyek itt nincsenek, azokat ezen gombok kombinációival jelenítjük meg

Az angol billentyű

Magyar gyorsírás elméleti fejlesztés

ECLIPSE szoftver

Az adaptálás folyamata A magyar nyelv fonetikájának elemzésével, felépítésével, az egyes szavak gyakoriságának elemzésével a billentyű leosztásának meghatározása Gyorsíróleckék kialakítása A pedagógiai anyagok, tesztanyagok kialakítása

A szoftver adaptálása Lépések: A menü pontok, üzenetek a forrásfile-ból fordítása A magyar betűző program beültetése A szótárkészlet és a fonetikai grammatikai szabályok beültetése A rendszer tesztelése és ellenőrzése

Első rövidítésbevitelek

A projekt időtartama 1. A billentyűleosztás és a leckék elkészítése, a magyar nyelv „írása” – 3-4 hónap, a billentyűk begyakorlása, vakon írás 2. a biztos gyorsírás begyakorlása, a gyorsírásjelek kialakítása összesen 24 hónap

Javaslat A HARKE megszervezi az oktatást, a középiskolákban, egyetemeken fiatal hallgatók ingyenes tanfolyamokon – jelenleg öt fő. Az első tanfolyam közben a tanárok a mostani adaptálók. Párhuzamosan zajlik a szoftvertesztelés és a tananyag fejlesztése. A tanfolyam elvégzése végén a hallgatók megvásárolják a szoftvert.

Lehetséges foglalkozások Bírósági beszédíró-riporter, Vállalkozó beszédírók ügyvédi irodáknál, bíróságokon rendelésre, Hallássérültek oktatásában, Televíziós feliratozásban: élő és utólag vetített adásokra, Üzleti-vállalkozói értekezleteken, Gyógyászati területeken, orvosok mellett, kórházakban, Távmunkásként a televízió feliratozásban, Interneten közölendő anyagok gyors rögzítésére, Hallássérültek szolgáltatásaiban, egyéni ügyintézésük elősegítésére

Érdeklődni lehet: Információ: www.accucap.com az ECLIPSE szoftverről E-mail: iroda@harke.hu Fax: 06-1-3513-167 Postai úton: 1077 Budapest, Baross tér 19. irodaház 2. emelet, 7. szoba Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete (HARKE)