TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
A felsőoktatási és a munkáltatói oldal együttműködése a mesterszintű képzési és kimeneti követelmények kidolgozásában Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
A fejlesztés hatása a szervezetre
A minőségügy a könyvtárügyért
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Képesítési Keretrendszerek Európában
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A nevelési-oktatási program előzményei
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a felsőoktatásban.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Autonómia és felelősségvállalás
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
TÁMOP / „Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Ajánlások az OKKR bevezetésének szervezeti, jogi és finanszírozási megoldására Temesi József pillérvezető Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
EKKR Az Európai Képesítési Keretrendszer Készítette: Keresztesi Judit A21YTQ Molnár Attila Károly H9QG5B.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a felsőoktatásban [alprojekt] 1.nyilvános konzultáció Budapest, TÁMOP „Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése” c. kiemelt projekt, 2. ütem –

Rövid ? MKKR történet •OKKR megvalósíthatósági koncepció (2006 szept.) [OM] •TB alakulás, 3 munkacsoportban előkészítő feladatok ( fele) •Tempus KA tájékoztató-konzultációs tevékenysége ( ) •Kormányhatározat az EKKR-hez történő csatlakozásról és egy hazai KKR kidolgozásáról (2008) [2069/2008 sz. Korm.hat.] •További fejlesztőmunka május (TÁMOP keretei között) 8 szint, 4 dimenzió a leíró jellemzők számára (tudás; képesség; attitűd; önállóság és felelősség) •A szintleíró tábla tartalma és további feladatok kormányhatározatban (1229/2012. (VII. 6.) [a továbbiakban  okkr kivonat]okkr kivonat •Jelenleg: a képesítések szintbesorolásának előkészítése folyik mindegyik oktatási ágazatban kiemelt projektek keretében ( ) •A szintbesorolás után illesztés az EKKR-hez (2014. március-május), majd az illesztési jelentés nemzetközi konzultációja (EKKR AG).illesztés •Jogi aktusok a besorolás és illesztés eredményeiről és az MKKR fenntartásáról (2014. nyara) •Az oklevelekben megjelenik a szintjelölő index (2014/15. tanévtől)

Az alprojekt operatív céljai A TÁMOP kiemelt projekt 1. ütem [ ] mint közvetlen előzményre építve –a Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) bevezetésének szakmai támogatása (1229/2012. (VII. 6.) Korm. Hat. alapján) –az MKKR bevezetéséhez szükséges előkészítő lépések, fejlesztések megvalósítása a felsőoktatás területén •felkészülés a tanulási eredmények alkalmazására; •képzési területek szintleíró kimeneti jellemzőinek megfogalmazása; •felsőoktatási képesítések besorolása; •közreműködés az MKKR EKKR-hez illesztésében; –az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése, az eljárás bevezetéséhez szükséges intézmény- és szakma-specifikus szempontok kidolgozása; –a korszerű, tanulás-orientált szemléletnek és a kimenet alapú képesítés-fejlesztési módszereknek a terjesztése, felsőoktatási szereplők felkészítése.

Az MKKR bevezetés előkészítése •A képesítések besorolásának előkészítéseként: az MKKR felső (5-8.) szintjeit jellemző kimeneti leírások értelmezése, részletező kifejtése a képzési területekre (10/13 képzési területre/ágra). •Kitekintés a közoktatási és szakképzési kapcsolódásokra. •Ajánlás a képesítések fejlesztésére, a szabályozók (Képzési és Kimeneti Követelmények) szerkezetének és eljárásának módosítására •A kimeneti megközelítés akkreditációra vonatkozó következményeinek áttekintése (konklúziók, ajánlások). •A felsőoktatási képesítések besorolása és öntanúsítása az EFT képesítési keretrendszeréhez (dublini ciklusjellemző deskriptorok)

A fejlesztő műhelymunka 5 oktatói munkacsoport: szakterületi alapon szerveződő oktatói munkacsoportok rendszeres műhelymunka keretében 2013 április óta (12 alkalom) készítik elő a felsőoktatási képesítések besorolását (ennek keretében készült el 12 képzési terület/ág részletes szintleíró kimeneti jellemzőit az 5-8. szintekre). 5 referenciaintézményben márciusa óta oktatói csoportok vizsgálják felül kimeneti szempontból az egymásra épülő képzési programjaikat, a képzési és kimeneti követelményeket (és a validáció alkalmazhatóságát). Rendszeres egyeztetés a másik két TÁMOP projekttel (318, 221), módszerek, szakanyagok megosztása, szakértők kölcsönös bevonása érdekében.

A műhelymunka-folyamat és szereplői Oktatói fejlesztő csoport: kb oktató, oktatásszervező, + hallgatói képviselő, stakeholderek képviselői [12 x 1 nap közös munka] Bölcsészet,művészet, pedagógia Társadalomtud., közgazd.-, jogtudomány Műszaki tudományok, informatika Orvostudomány, egészség- és sporttud. Agrártudomány, természettudomány Referencia-intézmény: 21 oktató + hallgatói képviselő, stakeholder képviselők A teljes folyamatot egy ötfős kulcsszakértői csoport koordinálja.

Eddigi részeredmények Előkészítő szakaszban 4 háttértanulmány, számos szakmai háttéranyag, tervezetek, útmutatók készültek. Műhelymunka-folyamat során többszáz oldal terjedelmű szakmai munkaanyag született. Referencia intézményi munka keretében több mint 50 szakmai munkaanyag született. Fejlesztés-támogató szakmai anyagok, elemzések, útmutatók jöttek létre. 11 db egész napos szakmai műhelytalálkozó valósult meg fő részvételével. Közel 100 intézményi 2-3 órás érzékenyítő-felkészítő program szerveződött kb. 500 oktató, oktatásszervező számára. Hallgatói képviselők, szakmai szervezetek képviselői vonódtak be tartósan a munkálatokba.

A területi szintleírások •az MKKR felső (5-8.) szintjeit jellemző általános leírásokat értelmezik a felsőoktatás felől, és részletesen kifejtik a képzési területekre vonatkozóan, a szakterületi sajátosságok megjelenítésével (10/13) •inkorporálják a dublini ciklusjellemzőket (a Tuning projekt eredményeit bevonva) •ezekhez történik a képesítések besorolása és öntanúsítása •később ezek orientálhatják a képesítések felülvizsgálatát, kimenet- orientált továbbfejlesztését •a leírások készítése elősegítette a munkában részt vevők tanulását a a kimenet felőli szabályozásról, a tanulási eredmények használatáról, a képesítések fejlesztéséről

A területi szintleírások Szerkezetükben követik az MKKR-t A leíró tábla előtt tájékoztató rész jelenik majd meg •a képzési területi leírás helyéről, céljáról, szerkezetéről •a kumuláció elvének megvalósulásáról •a képzési terület lényegéről, általános jellemzéséről, profiljáról A tábla végén a minden területre általános, átvihető kompetenciák egységesen jelennek majd meg Egyes területeken a különböző szinteken belső tematikai tagolódás jelent meg (ez javíthatja a leírás koherenciáját) Még alakuló munkaanyagokról van szó

A mai konzultáció célja •munkaverziók szélesebb körű egyeztetésének megkezdése; •ez az első alkalom, továbbiak követik majd – a képesítések besorolásáról, az MKKR EKKR-hez illesztéséről is; •most cél a leírások további javítása, a különböző nézetek, vélemények egyeztetése, megjelenítése; •ezért most általános kérdések és hozzászólások, a szekciókban viszont szövegre fókuszáló munka (előzetesen kiküldve, itt sokszorosítva); •5 szekció: 1. bölcsész, jogi, igazgatási; 2. gazdasági, társadalomtud.; 3. műszaki, természettud., agrár; 4. informatika, egészségtud., sporttud.; 5. neveléstud., katonai; •a szekciók munkájának rövid összegzése ugyanitt, ebéd előtt, 13:00 – 13:30 között.

Köszönöm figyelmüket. Jó munkát kívánok! LLL

Mind a 8 szintet egy-egy jellemző-csoport határoz meg, amely az adott szintű képesítésekre vonatkozó tanulási eredményeket jelzi a magyar képesítési rendszerben. TudásKépességekAttitűdökAutonómia és felelősségvállalás Az OKKR a tudást elméleti és/vagy tárgyi (faktuális) szempontból írja le Az OKKR a készségeket kognitív (logikai, intuitív és kreatív gondolkodás hasz- nálata) és gyakorlati (kézügyesség valamint módszerek, anyagok, esz- közök és műszerek használata) szempontból írja le Az OKKR az attitűdöket a tanulás, munka, a társak és a saját cselekvéshez való viszony szintjei alapján írja le Az OKKR a kompetenciát a felelősség és az autonómia szempontjából írja le 8. szint 8. szintre vonatkozó tanulási eredmények szint 3. szintre vonatkozó tanulási eredmények 2. szint 2. szintre vonatkozó tanulási eredmények 1. szint 1. szintre vonatkozó tanulási eredmények

EQF A ország keretrendszere B ország keretrendszere Képesítések (A) Képesítések (B) Képesítések besorolása

A munkacsoportok összetétele fő oktató (2-3 képzési területről) 1-2 fő oktatásszervező 1-2 fő külső érintett (szakmai szervezet képviselői) 1 fő hallgató

A munkacsoportok összetétele fő oktató (2-3 képzési területről) 1 fő referencia-intézeti képviselő 1-2 fő oktatásszervező 1-2 fő külső érintett (szakmai szervezet képviselői) 1 fő hallgató 1-2 fő fejlesztés - támogató szakértő 1 fő kulcsszakértő