Felkészülés az európai auditra Országos Statisztikai Tanács  2014. 02. 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
1 SZERVEZETFELMÉRÉS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZETNÉL Szakmai Nap, Budapest május 7. Gula Flórián balesetvizsgáló Tükör az Európai Vasúti Ügynökség.
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Szervezetfejlesztési Program
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A 2014-ben esedékes szakértői vizsgálat Országos Statisztikai Tanács 
Az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe Az elveknek való megfelelés 2013–2014-ben esedékes átfogó európai felülvizsgálata Pál Tamara, Elnöki főosztály.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Az EasyWay „Alkalmazási Útmutatók” tagállami egyeztetésének és végső elfogadásának folyamata március 8. KKK – ITS Hungary Egyesület workshop Mocsári.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Felkészülés az európai auditra Országos Statisztikai Tanács 
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A Gyakorlati Kódex értékelési folyamatának aktuális feladatai Országos Statisztikai Tanács ülése Mag Kornélia.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “Uvia Youth”” HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “UviaYouth.
A Gyakorlati Kódex értékelési folyamatának aktuális feladatai Országos Statisztikai Tanács ülése  Freid Mónika 1.
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
Az intézményi felkészülés módszertana 14. előadás.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Országos Statisztikai Tanács
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
2018/2019 tanév.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Szakiskolai fejlesztési program
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Gyümölcsös ültetvények összeírása, 2017
Előadás másolata:

Felkészülés az európai auditra Országos Statisztikai Tanács 

Mi történt 2013 szeptembere óta?  1  Az európai színtéren  A HSSz-tagokkal közös felkészülés során  A KSH szakmai feladataiban

Tervezett előrehaladás  2  december  az audit módszertanának és az önértékelő kérdőívek véglegesítése  az önértékelő kérdőíveket megkapja a hivatal  az önértékelő kérdőívek kitöltésének kezdete (KSH + a kiemelt partnerek + a koordinációs kérdőívet a HSSz-tagokkal együtt)  március  a kitöltött kérdőívek átadása az auditoroknak (tagállamonként 6 db)  a kötelező dokumentumok átadása az auditoroknak (csak a KSH-t érinti)  a szakértők felkészülése a látogatásokra  április – március  a szakértői látogatások  a látogatás előtt 3 hónappal értesítik a tagállamot a nemzeti koordinátoron keresztül  kb. 1 hét helyszíni látogatás (fókuszcsoportos interjúk, betekintés dokumentumokba, esetleg helyszíni látogatás a 3 kiemelt partner valamelyikénél)  október  jelentéstervezet az EP és a Tanács számára

 3 Az európai színtér – 1.  végleges az audit módszertana és az önértékelő kérdőívek tartalma  ESRB novemberi döntése  kérdőívcsomag + útmutató december 21-én  a koordinációt és az együttműködés hatékonyságát mérő kérdőívek (HSSz, ESR) nem változtak (30, 15 kérdés)  a HSSz tagok kérdőíve egyszerűsödött (minden elv érintett, de elvenként csak néhány kérdés van)  a KSH által töltendő, a CoP ismérveit követő kérdőív az ismerthez képest jelentősen nem változott  ismert a KSH-tól előzetesen bekért angol nyelvű dokumentumok listája  módszertan – lényeges változás nem történt; audit-jelleg!  ütemezés – tolódik minden, kb. két hónapot (helyszíni látogatás: augusztus – július)  nemzeti koordinátor és kapcsolati pont  Pál Tamara –  legjobban és legkevésbé alkalmas időszak a látogatásra – közlés az Eurostattal  április-május; október  ; február-március   EU tender az audit elvégzésére – érvénytelen (áprilisban talán szerződés lesz)

 4 Az európai színtér – 2.  HSSz-tagok önértékelő kérdőíve

Az európai színtér – 3.  5  HSSz-tagok bevonása az önértékelésbe  saját döntés, hogy az európai statisztikát előállító, fejlesztő, közzétevő intézmények közül melyiket kéri fel a KSH partnerként  legfeljebb 3 partner (nálunk 4)  kritériumok  ajánlott azon intézményeket megnyerni, amelyek az adat-előállítás teljes folyamatát végzik  a kiválasztást az előállított statisztika (politikai) súlya, relevanciája és minősége határozta meg  végül mely intézményeket kértünk fel?  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Nemzetgazdasági Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium és háttérintézményeik  szerepvállalásuk  egyszerűsített önértékelő kérdőívet töltenek ki, a helyszíni látogatás során azonban az is előfordulhat, hogy egyiket sem keresik fel a szakértők, + a HSSz-en belüli koordináció okán véleményalkotók lehetnek  nemzeti bankok bevonása az auditba  az EKB ajánlást adott  az MNB kimarad  az KBER saját minőségelveinek való megfelelés lesz majd vizsgálat tárgya, de nem a CoP-audit során

Felkészülés a HSSz-tagokkal közösen – 1.  6  minden HSSz-tag tájékoztató levelet kapott a KSH-tól, kapcsolattartót jelöltek  a kiemelt partnereket az együttműködés magasabb szintjére külön felkértük  ütemterv készült a HSSz tájékoztatására, a közös felkészülésre  cél, hogy minden HSSz-tag tájékozott legyen az auditról, az előkészítésről  szükséges: fogalmak, szempontok, önértékelő kérdőív állításainak közös értelmezése és egyetértés az értelmezésről  cél, hogy a kiemelt partnerek az önértékelést az irányításunk, támogatásunk mellett elvégezzék, a háttérintézményeikkel karöltve  a koordinációt és a HSSz-en belüli együttműködés hatékonyságát mérő kérdőívet a HSSz-szel közösen töltjük ki  a kiemelt partnerekkel kéthetente találkozunk  CoP blokkonként haladunk az önértékelő kérdőív kitöltésének értelmezésében  a partnerség nem csak erre az akcióra szólhat – hosszabb távú szoros együttműködés lehetősége!

Felkészülés a HSSz-tagokkal közösen – 2.  december 10.  tájékoztató fórum minden HSSz-tag részvételével  a kiemelt partnerekkel való együttműködés kereteinek megbeszélése, az egyszerűsített kérdőív szerkezetének, felépítésének bemutatása január 9.  résztvevők: EH, VM-NÉBIH, AKI, NGM-MüH + CoP munkacsoport  napirend: a Gyakorlati Kódex első hat elvének és ismérveinek (Intézményi környezet) + a kérdések átbeszélése a következő felelősségi rend szerint:  1. elv – szakmai függetlenség: Varga Zoltán  2. elv – felhatalmazás adatgyűjtésre: Nagy Eszter  3. elv – megfelelő erőforrások: Tóth Szabolcs  4. elv – a minőségi iránti elkötelezettség: Szekeres Bernadett  5. elv – a statisztikai adatok bizalmas kezelése: Vereczkei Zoltán  6. elv – pártatlanság és objektivitás: Szabó István  feladat: az I. blokk válaszait a címre január 20.-ig megküldeni

Felkészülés a HSSz-tagokkal közösen – 3.  január 21.  résztvevők: EH, VM-NÉBIH, AKI, NGM-MüH + CoP munkacsoport  napirend: a Gyakorlati Kódex elveinek és ismérveinek (Statisztikai folyamatok) + a kérdések átbeszélése a következő felelősségi rend szerint:  7. elv – megalapozott módszertan: Mag Kornélia  8. elv – megfelelő statisztikai eljárások: Mag Kornélia  9. elv – az adatszolgáltatói teher nem túlzott mértékű: Szöllősiné Szép Adrienn  10. elv – költséghatékonyság: Pál Tamara  feladat: a II. blokk válaszait a címre február 5.-ig megküldeni

Felkészülés a HSSz-tagokkal közösen – 4.  február 6.  résztvevők: EH, VM-NÉBIH, AKI, NGM-MüH + CoP munkacsoport  napirend: a Gyakorlati Kódex elveinek és ismérveinek (Statisztikai termékek) + a kérdések átbeszélése a következő felelősségi rend szerint:  11. elv – az európai statisztikai feleljen meg a felhasználói igényeknek: Bakos Norbert  12. elv – az európai statisztikai pontosan és megbízhatóan írja le a valóságot: Mag Kornélia  13. elv – gyorsaság, időszerűség és pontosság: Szabó István  14. elv – koherencia és összehasonlíthatóság: Mag Kornélia  15. elv – hozzáférhetőség és érthetőség: Kezán András  feladat: a III. blokk válaszait a címre február 19.-ig megküldeni február 24.; március első hete…… március 12.  konzultáció az Eurostatban (az önértékelő kérdőívek kitöltéséről) június  konzultáció az Eurostatban (a helyszíni látogatások előkészítéséről)

Felkészülés a HSSz-tagokkal közösen – 5.  10 Tapasztalatok  rendkívül jó együttműködés, nyitottság és partnerség  tanulunk egymástól, egymásról  a statisztikai munkában résztvevő háttérintézmények is folyamatosan jelen vannak K Ö S Z Ö N E T ! Tervezett folytatás……  az átadott ismeret megőrzése, szinten tartása (KSH Iskola)  a kialakított szakmai együttműködés fenntartása, erősítése; a friss információk továbbítása  módszertani támogatás az adatminőség javítása érdekében  a helyszíni látogatás során mint HSSz-tagok, mint adatgyűjtők, mint adathasználók az interjúkban érintettek lehetnek

A KSH felkészülése  11  a KSH-ra vonatkozó önértékelő kérdőívet előzetesen kitöltöttük  összesen 59 azonosított feladat, közülük 17 elrendelt azonnali megvalósításra  a kiemelt feladatok témakörei: új Sttv; intézményi stratégia; minőségirányítás a statisztikai munkában; biztonságos adathozzáférés; adatszolgáltatói terhelés rendszeres mérése; archiválási politika; revíziós politika; tájékoztatási politika; rendszeres felhasználói elégedettségmérés, -értékelés  mindegyikre projektterv készült, kettőt nem tárgyalt még az elnökség (MIRA, revíziós politika)  fontos mérföldkő: április 15.-ig el kell érni legalább egy köztes, de már érdemi eredményt, vagy a feladat lezárását, ha az lehetséges  a KSH-ra vonatkozó önértékelő kérdőívet márciusban ismét felnyitjuk, a válaszokat harmonizálni, aktualizálni, az elvenként ismétlődő kérdéscsoportot (S/W; jó gyakorlatok; a megvalósult fejlesztések 2007 óta; tervezett intézkedések) megválaszolni szükséges; elő kell állítani a végleges tartalmat – CoP munkacsoport  a koordinációt és az együttműködés hatékonyságát mérő kérdőívek KSH-n belüli nyers változatát elkészítettük – egyeztetés a HSSz tagjaival (március)

Soros feladatok, határidők  február  a kiküldendő egyéb KSH-dokumentumok aktualizálása, véglegesítése, angol összefoglaló  szerződéskötés a fordítást végző vállalkozással március  előáll a 4 HSSz-tag kitöltött önértékelő kérdőíve + a koordinációs kérdőív + az integráció hatékonyságát mérő kérdőív  előáll a KSH kitöltött önértékelő kérdőíve április – fordítás, lektorálás, jóváhagyás, postára adás: 1 KSH SAQ, 4 ONA SAQ, 2 koord. kérdőív, kb. 25 angol nyelvű dokumentum a KSH-ból

Köszönöm az együttműködést Varga Zoltán  Elnöki főosztály már eddig is…