A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzintézeti cash-flowk
Advertisements

KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Önkormányzatok finanszírozása
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
Roncz Gábor vezérigazgató
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Lízingpiac Magyarországon Előadók: Komlós Tamás Gombás Péter.
PÉNZÜGYI ISMERTEK Aktív bankügyletek
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Compliance Önálló Főosztály Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai az OTP Bankban Michnai András igazgató Budapest, április 16.
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Avem încredere EU és üzlet határok nélkül román–magyar üzleti konferencia Egyszerűen a siker felé Befektetési és uniós tanácsadás Romániában Diósi László.
Biztosításgazdaságtan 6. téma
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
Az aktuális autófinanszírozási piaci folyamatok elemzése Mészáros György alelnök Magyar Lízingszövetség.
Márkakereskedői eredményesség változása (trendek)
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
13. A zillmerezés, mint bruttó
IV. Terjeszkedés.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
OTP Pénztárak S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó január 6. OTP PÉNZTÁRAK.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Alízingbeadó lízing olyan ügyletfajta, ahol két szereplő, a és a lízingbevevő meghatározott időre köt egymással szerződést. A lízingbeadó vállalja, hogy.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
Pénztárak Garancia Alapja A Pénzportál Szabadegyetem előadása április 28. Előadó: dr. Szűcs László.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Előadás másolata:

A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató május

2 PSZÁF I/2007. számú Vezetői körlevél A gépjármű-hitelezéssel és lízinggel foglalkozó pénzügyi intézmények vezetői részére (2007. április 11.) GÉMOSZ konferencia PSZÁF javaslatok a prudens működés érdekében – megvalósításukat a Felügyelet folyamatosan figyelemmel kíséri. A/ Szerződéskötést megelőző feladatok Bank (lízingvállalat) a szerződéskötést megelőzően köteles tájékoztatni az ügyfeleket, különösen azon negatív eseményekről, amik kihathatnak a szerződéses kapcsolatra. ­ devizaárfolyamok közzétételének helye, az árfolyamváltozás hatása a törlesztő részlet vagy díj növekedésére ­ adott időpontban a részlet milyen hányada szolgál a tőke illetve a kamat törlesztésére ­ a biztosíték érvényesítésével kapcsolatos eljárások és azok költségei ­ felmerülő adók, illetékek ­ tartozás és a fedezet adott időpontban milyen arányban áll egymással ­ a gépkocsi biztosítása és az ezért járó szolgáltatások, ezek megoszlása a szolgáltató és az ügyfél között

3 PSZÁF I/2007. számú Vezetői körlevél A gépjármű-hitelezéssel és lízinggel foglalkozó pénzügyi intézmények vezetői részére GÉMOSZ konferencia További elvárások: ­ A Felügyelet a szerződés alapesetének tekinti a gépjármű teljeskörű Casco biztosításának előírását, rendkívüli feltételnek tekinti a „No-Casco” hitelfedezeti biztosítási terméket. ­ Gépjárművön elhelyezett hirdetés mint a fizetési kötelezettség teljesítésének forrását csak akkor tartja a Felügyelet elfogadhatónak, ha az ügyfelek külön tájékoztatást kapnak az ebben rejlő kockázatokról, különösen a hirdető fizetőképességében rejlő rizikóról. Tájékoztatás: írásban – ügyfél aláírásával

4 PSZÁF I/2007. számú Vezetői körlevél A gépjármű-hitelezéssel és lízinggel foglalkozó pénzügyi intézmények vezetői részére GÉMOSZ konferencia B/ A szerződés (lízing-hitel) teljesítése alatt ­ még problémák esetén is lehetőség legyen a szerződés eredeti feltételek szerinti teljesítésének átmeneti időszak utáni visszaállítására ­ a szükséges kereskedés normáit súlyosan vagy rendszeresen sértő dealerek kizárása ­ fizetési problémákkal együtt járó rendkívüli intézkedések, önköltséget meghaladó mértékű megtérítése az ügyfelekkel ne forduljon elő ­ felelősség megosztási rend jól dokumentált meghatározása a márkakereskedőkkel ­ önmérséklet a dealereknek fizetett jutalék terén

5 PSZÁF I/2007. számú Vezetői körlevél A gépjármű-hitelezéssel és lízinggel foglalkozó pénzügyi intézmények vezetői részére GÉMOSZ konferencia C/ Szerződés teljesítési problémák megelőzése, mérséklése ­ nem célszerű az alacsony, esetleg nulla vagy fiktív önrész elfogadású, szakmailag elfogadható kockázatú önrész a bruttó árra vetített minimum 20% ­ új gépjárművek esetén a 6 évet meghaladó futamidejű megállapodásokat kockázatosnak, 8 évet meghaladó futamidejű szerződéseket indokolatlanul nagy kockázatúnak tekinti

6 PSZÁF I/2007. számú Vezetői körlevél A gépjármű-hitelezéssel és lízinggel foglalkozó pénzügyi intézmények vezetői részére GÉMOSZ konferencia D/ Javaslatok a lízingvállalatok tulajdonosai felé ­ szakmai előírások és ellenőrzések ­ a lízingvállalatok által az ügyfeleknek nyújtott hitel(!) és lízing követelések esetén a kockázatok minősítése és a megképzett tartalékok nem térhetnek el a tulajdonos bankok kockázat megítélési és tartalékolási gyakorlatától vagy csak szigorúbb irányba

7 Közép-Kelet európai államok egy főre jutó GDP-je és ezer főre jutó gépkocsi vásárlásainak száma GÉMOSZ konferencia

8 A Merkantil csoport külföldi leányvállalatai GÉMOSZ konferencia Szlovákia  OTP Leasing a.s. Bulgária  DSK Leasing EAD Horvátország  OTP Leasing d.d. Románia  OTP Leasing IFN SA Tervezett: • Szerbia • Montenegró • Oroszország • Ukrajna

9 A Magyar és Szlovák lízingpiac mérete, a megfinanszírozott eszközérték alapján (2005. és 2006.) GÉMOSZ konferencia Mrd Ft +1,4% +38,4% * dec. 29. árfolyamon számolva **2006. dec. 30. árfolyamon számolva ** *

10 Magyar és Szlovák lízingpiac szerkezete évben (a megfinanszírozott eszközérték alapján) GÉMOSZ konferencia

11 A Magyar és Bolgár lízingpiac mérete, a megfinanszírozott eszközérték alapján (2005. és 2006.) GÉMOSZ konferencia Mrd Ft +98,3% +1,4% * dec. 29. árfolyamon számolva **2006. dec. 30. árfolyamon számolva * ** Mrd Ft

12 Magyar és Bolgár lízingpiac szerkezete évben (a megfinanszírozott eszközérték alapján) GÉMOSZ konferencia

13 A Magyar és Horvát lízingpiac mérete, a megfinanszírozott eszközérték alapján (2005. és 2006.) GÉMOSZ konferencia Mrd Ft +55,4% +1,4% * dec. 29. árfolyamon számolva **2006. dec. 30. árfolyamon számolva * ** Mrd Ft

14 Magyar és Horvát lízingpiac szerkezete évben (a megfinanszírozott eszközérték alapján) GÉMOSZ konferencia

15 A Magyar és Román lízingpiac mérete, a megfinanszírozott eszközérték alapján (2005. és 2006.) GÉMOSZ konferencia Mrd Ft +48,4% +1,4% Mrd Ft * dec. 29. árfolyamon számolva **2006. dec. 30. árfolyamon számolva * **

16 Magyar és Román lízingpiac szerkezete évben (a megfinanszírozott eszközérték alapján) GÉMOSZ konferencia

17 A Magyar és Szerb lízingpiac mérete, a megfinanszírozott eszközérték alapján (2005. és 2006.) GÉMOSZ konferencia Mrd Ft +0% +1,4% Mrd Ft * dec. 29. árfolyamon számolva **2006. dec. 30. árfolyamon számolva * **

18 Magyar és Szerb lízingpiac szerkezete évben (a megfinanszírozott eszközérték alapján) GÉMOSZ konferencia

19 A Magyar és Orosz lízingpiac mérete, a megfinanszírozott eszközérték alapján (2005. és 2006.) GÉMOSZ konferencia Mrd Ft +27,6% +1,4% * dec. 29. árfolyamon számolva **2006. dec. 30. árfolyamon számolva * ** Mrd Ft

20 A Magyar és Ukrán lízingpiac mérete, a megfinanszírozott eszközérték alapján (2005. és 2006.) GÉMOSZ konferencia Mrd Ft +48,4% +1,4% Mrd Ft * dec. 29. árfolyamon számolva **2006. dec. 30. árfolyamon számolva * **

21 Magyar és Ukrán lízingpiac szerkezete évben (a megfinanszírozott eszközérték alapján) GÉMOSZ konferencia