„az orvosok külföldre mennek” 2002-es francia felmérésből –1200 egészségügyi dolgozó vizsgálata –48.2 % foglalkozott a külföldi munkavállalás gondolatával.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
Grémiumvezetői feladatok a legújabb szabályozások alapján Dr. Ertl Tibor általános, szak-és továbbképzési dékánhelyettes.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
Közszolgáltatás-szervezés és regionalizmus Budapest térségében Készítette: dr. Kovács Róbert Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az egészségügy ma és a távlatok
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Pedagógus oklevelek elismerése
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Kormányszóvivői tájékoztató Közmegbecsülés a köz szolgálatáért.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
TIOP / TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM.
TISZKEK SZEREPE A FELNŐTTKÉPZÉSBEN. A KÖZPONTI KÉPZŐHELY 3471 m2 alapterületen 80 darab a gyakorlati képzést támogató oktatási hely 350 fő befogadóképességgel.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Munkavállalás az Európai Unióban
Angol alap és középszint, számítástechnika alap és középszint A programban egyéni pályázó vehet részt, a képzésekre milliárd forint európai.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Példa egy ppt prezentációhoz
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A győztesek felelőssége – - Tájkép csata után Egészségügyi kerekasztal beszélgetés Dr. Stubnya Gusztáv stratégiai főigazgató.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Aktualitások a rezidens képzésben
Dr.Tar Gyöngyi, megyei tisztifőorvos
Kik dolgoznak a székelyföldi kórházi ellátásban
Előadás másolata:

„az orvosok külföldre mennek” 2002-es francia felmérésből –1200 egészségügyi dolgozó vizsgálata –48.2 % foglalkozott a külföldi munkavállalás gondolatával –9 % orvos és 12 % eü.szakdolgozó határozott migrációs tervekről és lépésekről számolt be –utóbbiak 60 %-a év közötti Az akkori figyelmeztetés – miszerint orvos és eü. szakdolgozóról van szó a felmérésben – nem kapott kellő értékelést

orvos-ellátottság Az EU-csatlakozást megelőző időben: Magyarországon 364 orvos/ lakos EU átlag304/ Ekkor már történt figyelmeztetés, hogy a „megnyugtató” adatok talán jelezhetik a migrációs irányt is: a hazai aránynál alacsonyabb volt az Egyesült Királyság (164), Franciaország (280), Svédország (299), vagy Ausztria (326) orvos-ellátottsága, és ma is ezek a legkedveltebb munkát kínáló helyek

munkaidő irányelvek Az EU-ban 2003-ban, Magyarországon 2004 évben vezették be, a büntető szankcionálást 2009-től rendelték el bevezetni a munkaidő-csökkentés következtében harmadával több egészségügyi dolgozó (orvos, eü. szakdolgozó) szükséges ugyanazon feladat ellátásához A következményeket fel kellett volna ismerni, és azonnal indokolt lett volna a megfelelő intézkedéseket meghozni, hiszen a rendelet életbe lépésével az ellátórendszer új orvost igényelt volna!

felmérések adatai változatlanok Amióta a rezidens-rendszerű szakképzést bevezettük, az álláshelyekre vonatkozó statisztikai felmérések folyamatosak (és változatlan eredményűek) üres álláshelyek száma béralappal rendelkező álláshelyek~ A rezidensi rendszer egyre szűkülő pénzügyi- és létszám-kerettel fokozatosan csökkentette a szakképzésbe lépők esélyeit és így számukat is!

2010. májusi és októberi adatok DEOEC PÉCS BUDAPEST SZEGED Álláshely-kínálat (egyetemi klinika) (52) (64) (63) (74) Diplomát szerzők ~162 ~125 ~290 ~143 Korábbi rezidensek ~148 ~ 98 ~306 ~113 (átlag) Rendszerbe lépők (2010.november 1.)

feltehető okok •Alacsony fizetések a jelenlegi bruttó Ft-os kezdő orvosi fizetés az egészségügyi munka társadalmi „megbecsültségét” is sugallja •A hazai egészségügy súlyos helyzete mind kubatúrális, mind felszereltség tekintetében elmaradott, financiálisan magára hagyott rendszer •Külföldi kecsegtető álláslehetőségek erről személyesen bizonyosodhattak meg külföldi gyakorlataik során (és megismerhették képességeiket) •Életpálya-modell hiánya permanens „reformok” és több-évtizedes bizonytalanság

külföldi munkavállalás EEKH adatok szerint az elmúlt 4 év során 1948 személy kért igazolást külföldi munkavállalás céljából Egyesült Királyságba1.393 Németországba 305 Svédországba 244 Egy legutóbbi, 400 fős EEKH engedélyből a kérelmek közel felét (179 fő – 45 %) nem szakorvos nyújtotta be Nehéz érdemi információhoz jutni a végzettek körében, hisz magunk álláspályázat ügyben egy teljes évfolyamot kérdeztünk meg – csak 33 válasz érkezett vissza és, ebből 6 ismerte el, hogy a külföldet választotta

remélt előnyök •Az állás-szerződés biztosíthatja a munkahelyet a teljes szakképzési program idejére •Állás-szerződést ott fognak kötni, ahol valós az orvoshiány •Miután a rezidensszámot nem korlátozta költségvetési keret, remélhető volt, hogy többen lépnek a rendszerbe Meglepően kevesen léptek a rendszerbe, így a remények nem váltak valóra. •A hiányszakmákat vonzóvá teszi a kiemelt bérezés (+ 50%), és a szakképzendő munkahelyét segíti az un. helyettesítési díj Miután a kiemelt bérezés bérfeszültséget generál, több helyütt nem kívánják a támogatást megpályázni

teendők I. Az új szakképzési rendszer számos súlyos hibája miatt meg kell változtassuk –A jelen gyakorlat szerinti álláspályázati rendszert –A keretszámok előzetes meghatározását –A szakképző-helyi létszámok elosztását –A sokféle, és túlságosan bonyolult szerződések rendszerét –A szakképzendők és a munkáltatóik oktatási terheit

teendők II. A változtatás során biztosítani kell, hogy a rendszer vegye figyelembe, hogy •Az új rendszer más képzési struktúrát igényel, mint a korábbi központi gyakornoki program •Adjon információt hosszabb távra szóló, tervezhető szakmai pályáról •Tudja kezelni a pályázói esélyegyenlőséget •Tegye lehetővé a szakváltást •Értékelje és kezelje a kórházi struktúra-váltásból következő gondokat

teendők III. •Biztosítsa a szakképzési központok működési feltételeit •Gondoskodjon a törzsképzési tanfolyamokról •Nyújtson lehetőséget bizonyos szakmapolitikai kérdések, távlati elképzelések személyi feltételeinek megteremtéséhez •Alakítsa ki az egyetemi, szakmai utánpótlás-biztosítás feltétel-rendszerét •A „hiányszakma-pótlék” és hasonlók helyett kezdje végre rendezni a rezidensek bérezését