A „Fedezetkezelő” Intézményhez Kapcsolódó Észrevételek és Javaslatok Tatár Tibor, Kocsány János Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.
Építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatban néhány gondolat… 191/2009.(IX.15.) Kormányrendeletből.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
KIEMELT INFRASTUKTÚRA- NAGYBIZTONSÁGÚ ÜZEM- VÉDELME.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
az elektronikus építési napló
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Előadó: Kopacz Tamás, ügyvezető helyettes - Mapei Kft.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Seite 1 Horváth János / Paróczi Szilveszter / Tóth Zoltán Miért kell projekt-controlling? nagy projektekről információ szolgáltatás kockázatok csökkentése.
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Miért is kell minősíteni a szoftverfejlesztő cégeket? Kinek jó ez? Az IVSZ Szoftverfejlesztési Tanúsítvány elindításának hátteréről Balatonfüred.
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
MeFTIR alkalmazás kivitelezőket érintő aspektusai
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
37. számú főút Szerencs átkelési szakasz rekonstrukciója Lakossági fórum március 29.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A tervezési munka előkészítése és folyamata
15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ÉVOSZ-Németországi Vállakozási Tagozat (ÉVOSZ-IWTD) 5.Nemzetközi Információs- és Állásbörze Hogyan.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
A kamara jövőképe – lehetőségek és korlátok 1 Dr. Pál Tibor elnök.
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt. HSF április 07.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
copyright © P2P Money Europe Inc.
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
Projektfinanszírozás
Magyar Útügyi Társaság
dr. Kovács László főtitkár
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Lorem ipsum.
Építés- szerelési biztosítások
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Előadás másolata:

A „Fedezetkezelő” Intézményhez Kapcsolódó Észrevételek és Javaslatok Tatár Tibor, Kocsány János Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület

• Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) bemutatása • Ingatlanfejlesztők és a Magyar Építőipar kapcsolata • Építőipari válság jellemzői, lehetséges megoldások • „Fedezetkezelő” intézmény megítélése, észrevételek • Javaslatok az építőipari beruházók és kivitelezők kapcsolatának javítása, a körbetartozás csökkentésére

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) FELADATA, a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, CÉLJA, az épített környezet minőségének fejlesztése. Tagságát magyar és nemzetközi ingatlanfejlesztő társaságok alkotják.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület munkájával arra törekszik, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, a funkcionalitás szempontjainak szem előtt tartásával, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani a tulajdonosok, a felhasználók és az épített környezet használói érdekében.

Az IFK tagjai: Ablon Ingatlanfejlesztő Kft. AIG Lincoln Gazdasági Fejlesztési Kft. BIF Nyrt. Biggeorge’s-NV Zrt. CODIC Hungary Kft. ECE Projektmanagement Bp. Kft. Futureal Development Holding Kft. Graphisoft Park SE. GTC Magyarország Zrt. IVG Development Hungary Kft. Orco Vagyonkezelő Kft. SCD Zrt. Skanska Magyarország Ingatlan Kft. Talentis Zrt Trigránit Fejlesztési Zrt. WING Ingatlanfejlesztő, Beruházó Zrt.

Néhány fontos adat az IFK tagjainak tevékenységéről Összes megvalósított projekt területe m2 Teljes beruházási érték 5.9 Milliárd EUR (1583 Milliárd HUF) Megvalósult létesítményekben munkahelyek száma fő

Ingatlanfejlesztők és az Építőipar kapcsolata „ Eredményes ingatlanfejlesztés csak hatékony és együttműködő építőipari háttérrel képzelhető el.” • Stabil háttérrel rendelkező, „feltőkésített” vállalkozások, • Konzisztens vállalkozási árak, biztos finanszírozási háttér, • Magas képzettségű szakemberek, a fejlesztői szempontok ismerete.

Az Építőipar fő problémái, a válság jellemzői, • Kevés új fejlesztés, évek óta tartó rendelés állomány csökkenés, a gazdaságélénkítés szükségessége, • Építőipari vállalkozások alulfinanszírozottsága, szétdaraboltsága, • A megrendelések volumenének folyamatos csökkenése, • A megrendelők fizetőképességének romlása, • A lánctartozás a problémák együttes következménye! Lehetséges megoldások • Érdekképviselet erősítése, cégek, vezetők minősítése, kizárása, • Fővállalkozó cégeknél „projektszámla” nyitása, • Szakmunkás utánpótlás, szakképzés, Innováció! • Tőkevonzó képesség növelése.

A „Fedezetkezelő” intézmény céljai, a jogszabály-módosítás indokai „ Az építtetői fedezetkezelés célja, az építőipari kivitelezési tevékenység fedezete célhoz kötött felhasználásának biztosítása.” • Az építőipari piac átláthatóságának és biztonságának megerősítése, az alvállalkozói érdekek védelme, • A lánctartozások kialakulásának visszaszorítása, • Egyértelmű és szakszerű döntéshozatal, • Gazdaságélénkítő hatás, • A fekete munka kifehérítése, (a korrupció csökkentése).

A „Fedezetkezelő” intézmény megítélése, fenntartások • Nincs választási lehetőség a fedezetkezelők között, • A fedezetkezelő növeli a fejlesztési (és kivitelezési) költségeket, • A finanszírozó bankok emelik a kockázati tényezők értékét, új vagy magasabb értékű fedezet bevonására kerülhet sor, • A banki műszaki ellenőrnek nincs szerepe, ez a bankok részéről elfogadhatatlan feltétel a hitelnyújtáshoz, • A teljesítés igazolások és a hozzátartozó felelősség nem egyértelmű, • A rendszer bármely szereplő részéről könnyen blokkolható, • A különböző időpontú, műszaki tartalmú és készültségű teljesítések követése nem megoldott a rendszerben, • A „forma szerződés” szelektálja a résztvevőket, csökkenti a versenyt.

A „Fedezetkezelő” intézmény megítélése, fenntartások • Mit jelent a fedezetkezelés, ki testesíti meg?, • Műszaki ellenőr és/vagy ”teljesítmény ellenőr”? • Finanszírozói oldal fenntartásai, • Dupla fedezet problémája, pótmunka fedezet kérdése, • Az intézményrendszer által bevont szereplők köre, • A szoftver működése, szakértők képzettsége, a résztvevők felkészítése a törvény által előírt feladat végrehajtására, • Újabb kockázat a fejlesztői oldalon, a vállalkozási felelősség kérdése?, • Közbeszerzési munkák finanszírozása, mentesség a törvény alól, (PPP, építési koncesszió és közbeszerzés), versenysemlegesség.

Javaslatok a körbetartozás csökkentésére IFK, ÉVOSZ közös javaslatok • A „Fedezetkezelő” törvény végrehajtásának felfüggesztése, • Pilot-projektek szervezése (a közbeszerzési munkákon), • Az érintett vállalkozói kör folyamatos bevonása a folyamatba, • A helyzet javulásának figyelembe vételével enyhíteni a szükséges adminisztrációt, konszenzuson alapuló módosítása,

Javaslatok a körbetartozás csökkentésére IFK, ÉVOSZ közös javaslatok •A fedezetkezelőt helyettesítő intézkedések: •Minimum rezsióradíj bevezetése, •Alvállalkozói lánc nyilvántartása, •Kötelező fedezetigazolás, •Alkalmatlan személyek kizárása az iparágból, •Átadás-átvétel kötelező megkezdése, •Fizetési határidő felső határának szabályozása, max. 45 nap, •Teljesítési és jóteljesítési garancia mértékének korlátozása,

Javaslatok a körbetartozás csökkentésére IFK, ÉVOSZ közös javaslatok Középtávú intézkedések: •Független szakértői kör megerősítése, •Építőipari állandó választott bíróság létrehozása, • A felhasználók felkészítése a szakmai konszenzuson módosított törvény alkalmazására; szakmai képzések, minősítések, stb.

Kérdések és Válaszok Köszönjük figyelmüket!