Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékőrző magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában HUSK/0801/131/0046.
Advertisements

Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Ökoiskola cím elnyerése előtt és után
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Dr. Nagy János : A helyi jelentőségű védett természeti területekről június 26.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Asztalos műhely építése, MIR rendszer kiépítése
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Natura 2000 területek Magyarországon
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
„NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KARÁHOZ TARTOZÓ ÉLŐ NÖVÉNYGYŰJTEMÉNY (BOTANIKUS KERT) TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET REKONSTRUKCIÓJA ” „GYŰJTEMÉNYES.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata. Felújított közösségi téren, kamerarendszer kialakítása Közvilágítás korszerűsítése Panelházak közötti zöldfelület.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
Dr. Boldogh Sándor - Gruber Péter ANPI
Nova Alpin Kft Bomboly bánya vágatstabilizálás és lezárás 2012.
2. A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása A bányában megtelepedő denevéreket a projekt megvalósítása előtti.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Magyarország természeti kincsei
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Pedagógusképzések (a pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben)
Látogatóközpont és kapcsolódó tevékenységei Szigetmonostoron
Védett természeti területek
Az ivóvízminőség- javító projektek helyzetének bemutatása a KEOP-ban Czinege Anett június 11.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Akadálymentes Égbolt megállapodás Schmidt András Főosztályvezető-helyettes FM Természetmegőrzési Főosztály Madárvédelmi Konferencia november 18.
A természetvédelem.
2017. július 5..
Helyi védett értékek bemutatása a
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén vállalkozói szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI

A projekt közvetlen célja, az élettelen természeti értékek (barlangok, földtani alapszelvények, földtani természetvédelmi értéket képviselő bányák) és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzése, rehabilitációja. A projekt közvetlen eredménye az Esztramos volt vasércbányában található barlangokhoz vezető bányavágatok stabilizálása, több a Világörökség részét képező barlang természetvédelmi szempontokat kiszolgáló kiépítésének rekonstrukciója, a mádi Bomboly- bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása, földtani alapszelvények rekonstrukciója.

Az alábbi közvetett eredmények valósulhatnak meg: Nemzeti Park értékeinek hatékonyabb megőrzése és jobb megismertetése. Taposási károkozások megszűntével a képződmények újraépülése. A nemzetközi és országos jelentőségű védett alapszelvények tanulmányozhatóvá tétele, bekapcsolása a földtudományi képzésekbe.

Projekt előkészítés 2008-2009: Előzetes tanulmányok, szakmai terepbejárások segítették a projekt összeállítását. A földtani alapszelvények természetvédelmi szempontú rekonstrukciójához a Magyar Rétegtani Bizottság támogató nyilatkozatát adta. Az Esztramos volt vasércbánya vágatainak stabilizálásához, a Miskolci Bányakapitányság támogató nyilatkozatát adta. Engedélyezési eljáráshoz szükséges tervek, illetve kiviteli tervek hiányoztak, az előkészítés során ezek elkészültek, majd beszereztük a megvalósításhoz szükséges engedélyeket (3 db). Ezután adtuk be második fordulóra a pályázatot.

1. Az "Esztramos" volt tornaszentandrási vasércbányában található barlangokhoz vezető bányavágatok stabilizálása. Az alprojekt területének természetvédelmi státusza: Védett természeti terület (védett és fokozottan védett barlangok), Natura 2000 terület, nemzeti park. Az érintett élettelen érték, illetve az általa érintett terület kiterjedése: kb. 3000 m. Az alprojekt által érintett teljes terület tulajdonosa a Magyar Állam, természetvédelmi kezelője az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az egykori vasércbányászat során hajtott vágatok jelentős része életveszélyessé vált, a vágatszakaszok stabilizálása szükséges. A mesterséges tárók fokozottan védett barlangok megközelítését szolgálják, denevérélőhelyek és ipartörténeti értékük is jelentős.