HIPERAKTIVITÁS Dr. Zarándi Ildikó CEDH HUNGÁRIA HOMEOPÁTIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

Számadás a talentumról
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A kölcsönös befolyásolás

A homeopátia alkalmazása a rákos betegségek kiegészítő kezelésében
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
NEMZETKÖZI KITERJEDÉS, HAZAI DATFELVÉTELEK
Műveletek logaritmussal
Iskolai magatartási zavarok homeopátiás kezelése
Koordináta transzformációk
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Gyermekkori depresszió
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Rokszin Mónika Pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Vonatok ütközése Tárnok, március 14. Rózsa János
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
A kulturális intelligencia
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
Beilleszkedési zavarok
Paranoid zavarban szenvedő kliens ápolása
7. Házi feladat megoldása
Otitis és bronchitis homeopátiás kezelése
Nőgyógyászati betegségek
Májbetegségek homeopátiás kezelésének lehetőségei
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Mindennapi veszteségeink
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Speciális gyermekvédelem
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Előadás másolata:

HIPERAKTIVITÁS Dr. Zarándi Ildikó CEDH HUNGÁRIA HOMEOPÁTIA OKTATÁSI és ISMERETTERJESZTŐ KFT. igazgató

HIPERAKTIVITÁS - „Hiperkinetikus zavar” A gyerekek 1-6%-át (25%) érintő betegség. Fiúkban háromszor gyakrabban fordul elő. A betegség általában az első öt életévben kezdődik.

HIPERAKTIVITÁS Jellemzői: A figyelem összpontosításának és fenntartásának nehézsége 2. Túlzott aktivitás, mozgási nyugtalanság 3. Indulatosság, agresszivitás, nem szociális viselkedés 4. Normális, vagy magas az intelligenciájuk

HIPERAKTIVITÁS A figyelem összpontosításának és fenntartásának nehézsége, zavara - A figyelem gyengeségének jelei: a gyermek figyelme szóródik, könnyen elterelhető, nehezen követi az utasításokat. - Hamar elveszti érdeklődését aziránt, amit végez, befejezetlenül vált más dologra. - Tárgyait könnyen elveszíti

HIPERAKTIVITÁS 2. Mozgási nyugtalanság, túlzott aktivitás - Kifejezett nyugtalanság, főleg ott, ahol nyugalomra lenne szükség - Izeg-mozog, nem tud egy helyben ülni - Fékezhetetlen a beszédben, zajos - Felkel, szalad, ugrál, főként ha azt kérik, hogy üljön le - Alvás közben is sokat mozog

HIPERAKTIVITÁS 3. Tanulási zavar - Indulatosság, impulzivitás - A szociális szerepeket áthágja (életkorának megfelelően) - Másokat zaklat, félbeszakít, nem képes a sorát kivárni, a feltett kérdésre közbevág - Előbb cselekszik, mint gondolkozik - Feladatait képtelen megszervezni

HIPERAKTIVITÁS Kezelési lehetőségek: A szülőt fel kel készíteni a sajátos nevelési módszerre Gyógyszeres – homeopátiás kezelés súlyosabb esetben

HIPERAKTIVITÁS Tünetek kialakulása: Már csecsemőkortól „nehezebben kezelhető” gyerekek: - sírósabbak, nem kedveskednek, hasfájósak - alvásuk, étkezésük rendszertelen - enyhe csalódottság esetén is dühvel reagálnak, hisztiznek 2. a szülő is „csalódott” lesz, türelmetlenné válik ez fokozza a gyermek érzelmi bizonytalanságát

HIPERAKTIVITÁS Óvodás kortól: A túlzott aktivitás, nyughatatlanság és figyelmetlenség a szorongás jele is: Enuresis Cumizás Éjszakai felriadások, sírások Ezek regresszív viselkedési reakciók, amik jelentkezhetnek, pl. kistestvér születésekor ezzel igyekszik a szülő figyelmét, gondoskodását megszerezni

HIPERAKTIVITÁS Dackorszak: Az én-tudat alakulásával együtt jár az önállóság, függetlenség vágya. Egyszerre követeli és utasítja el pl. a segítséget Így az érzelmi – akarati válság dühkitöréseket okoz. Az agresszió csökkentéséhez a gyermek szorongását kell a szülőnek csökkentenie a bizalom légkörével, nem elutasítóan viselkedve, biztonság érzetet teremtve.

HIPERAKTIVITÁS Dackorszak: Ha a szülő indulatos, türelmetlen büntetéssel, veréssel, szeretet- megvonással korlátoz: a gyermekben ismétlődő frusztrációk egyre erősebb agressziós reakciók egyre erősebben rögzülhet

HIPERAKTIVITÁS Iskolás korban: Figyelmük spontán jellegű: ha valami érdekli őket, több órán át is foglalkoznak vele, de a szándékos figyelmet nem tudják fenntartani. Balesetveszélyesek: a távolságot, mélységet és a stabilitást nem mérik fel jól. Öltözetük rendetlen, zilált – de ez nem zavarja őket.

HIPERAKTIVITÁS Iskolás korban: 4. Szabályoknak, utasításoknak alig képesek megfelelni, 5. Ha nem mozoghatnak, szemük elréved, jól látható, hogy „nincsenek jelen”.

HIPERAKTIVITÁS Mi a sorsuk? Ritkán dicsérik őket Elégedetlenség, számonkérés, ellenőrzés, figyelmeztetés, majd a szidás, megszégyenítés, büntetés légkörében nőnek fel. Ezek a visszajelzések azt tudatják vele, hogy „nem elfogadhatóak”. Sérül az önértékelésük Sérül a kapcsolati készségük Az állandó sikertelenség miatt kialakul a környezetükkel szembeni agresszió Érdeklődésük beszűkül, mivel a követelmények nem arányosak a teljesítő képességükkel Ambíciótlanná válnak

HIPERAKTIVITÁS Mit tehetünk? 1. A gyógyszer nem gyógyít, csak a környezetük számára elviselhetőbbé, könnyebben kezelhetővé válnak. 2. A homeopátiás gyógyszer segíti a betegség lezajlását, „kioltja”a szorongó, agresszív tüneteket. 3. Fejlesztő pedagógusok segíthetnek, már óvodás kortól foglalkozások: rövid, a képzeletet jól megmozgató, „lazító” gyakorlatok! Elfogadó magatartás, hozzáállás „Te miben vagy tehetséges?” „Rejtett kincsek” feltárása- közösen megtalálni a jó képességeket, ügyességeket, választhasson azt, amihez kedvet-tehetséget érez „Megértetni a gyerekkel, hogy az ő dühkitörése miatt más ne szenvedjen” „Megmutatni a lecsillapodás módját, higgadtan, határozottan kivonni őt a forgalomból” „Röviden, világosan megfogalmazni az elvárásokat, nem célszerű veréssel büntetni” Kudarcaik elfogadása mellett segíteni önbecsülésük kialakulását!

HIPERAKTIVITÁS Fi-mo-ta= Figyelemzavar- motoros nyugtalanság-tanulászavar Milyen jövő vár rá felnőtt korára? Jól beilleszkednek a társadalomba! Sokszor sikeresekké válnak, ha jól választanak szakmát ( nyüzsgés, szervezés, tudós, művész, pedagógus, üzletember)

HIPERAKTIVITÁS Mi okozza ezt az állapotot? Az idegrendszer harmonikus működésében fellépő zavar, organikus idegrendszeri eredetű: A DOPAMIN hiányos működése (ötször annyi a fiú, mint a lány)

A Dopamin - egy sokoldalú neurotranszmitter

A DOPAMINT HÁROM KÖZPONTI DOPAMINERG NEURONRENDSZER SZABADÍTJA FEL Negro-striált pálya: mozgás kontroll patológia: Parkinson-kór, hiperaktivitás Meso-cortico-limbikus pálya: indulatosság, szorongás, kognitív funkciók, örömérzet patológia: skizofrénia, „villámcsapás” szerelem, válás Tubero-infundibuláris pálya: releasing hormon kontroll patológia: meddőség, amenorrhoea, tejfolyás D’après La Recherche - 1995

A NEGRO-STRIATÁLIS ELFAJULÁS PARKINSON – KÓRHOZ VEZET: A központi dopaminerg transzmisszió farmakológiai stimulálása látványosan enyhíti a parkinsonos tüneteket

(d’après Youdim et Riederer, 1997) A DOPAMINERGES ELFAJULÁS EREDETE ISMERETLEN: ELŐIDÉZŐJE TOXIKUS/KÖRNYEZETI JELLEGŰ? Drogosok, a pseudo-morfin-”háztartásuk” szintézisében beállt zavar következtében lettek parkinsonosak… (MPTP képlet-Apai ágon örökölhető parkinson) Ide vetített kép kerül (d’après Youdim et Riederer, 1997)

A „dopaminerg betegségek” kezelésében jelentkező kihívások 1. Ki kell aknázni a „dopaminerg-lehetőségeket" a depresszió, a figyelemtapadási rendellenességek, az obesitás, az addictio kezelésénél 2. A dopaminerg-patológiákban nemcsak tüneti hanem etiológiai kezeléseket is ki kell dolgozni

HIPERAKTIVITÁS AGRESSZIÓ DEPRESSZIÓBAN és SZORONGÁSBAN is Dr. Vekerdy Tamás pszichológus: AGRESSZIÓ Külső és belső tényezők, öröklődés is befolyásolják kialakulását. Az agyszövetek szerotonin szintje alacsonyabb Pl. állatoknál, elítélteknél DEPRESSZIÓBAN és SZORONGÁSBAN is Csökken a szerotonin szint! Önmagába visszatérő kör: A környezet nem fogadja el a gyermeket – kudarcokat él át- ettől bánatos, szomorú, csalódott, esetleg depressziós lesz – ezt leküzdendő agresszívvé válik

A hiperaktív gyerek esetében alkalmazott homeopátiás gyógyszerek neuromediátor hatásúak? Régis de VILLARD Lyon-i Orvostudományi Egyetem Gyermekpszichiátriai Karának professzora ACMF 060228 vers7

Aurélie Colas gyógyszerész -Boiron-Dolisos Figyelemtapadási rendellenesség, hyperaktivitás Dopaminum 5 CH Serotoninum muriaticum 5 CH A 2000 november 22 és 2005 október 27 közötti időszakban végzett 273 klinikai megfigyelés elemzése: Aurélie Colas gyógyszerész -Boiron-Dolisos

Nyomonkövetés a 30. és a 90. napon Hiperaktív gyerekeknél alkalmazott 3 féle kezelés hatásosságának felmérése Megfigyelésen alapuló, előremutató, retrospektív, összehasonlító, nyitott tanulmány Nyomonkövetés a 30. és a 90. napon

A három csoport: 1. Kizárólag Risperdal® kezelést kapott = R csoport ( 0,80 mg /nap ) 2. Kizárólag homeopátiás kezelés kapott = H csoport (Dopaminum 5 CH 5 gr. reggel + Serotoninum muriaticum 5 CH 5 gr. este) 3. Risperdal® + Homeopátiás kezelés = RH Csoport ( 0,75 mg/nap R + Homeopátia)

Hatékonysági kritériumok: Hiperaktivitási mutató a kezelés 0., 30., és a 90. napján (Conners skála) A beteg klinikai állapotának értékelése a kezelés 90. napján

Conners skála

Páciensek : 273 beteg : - 92 páciens (R csoport) - 20 páciens (H csoport) - 161 páciens (RH csoport)

 57 % az R csoport pácienseinél  36 % a H csoport pácienseinél A hyperaktivitási index relatív változásai (Conners skála) a O. és a 90. nap közötti időszakban :  57 % az R csoport pácienseinél  36 % a H csoport pácienseinél  64 % az RH csoport pácienseinél az RH csoport betegeinél nagyobb az eltérés, mint az R és a H csoportba tartozók esetében (p < 0,05)

az R és az RH csoport betegeinél: Mellékhatások : az R és az RH csoport betegeinél: fokozott étvágy, súlygyarapodás, aluszékonyság. a H csoport betegeinél : nincs mellékhatás.

+ Serotoninum muriaticum 5 CH Konklúzió A munkacsoport által végzett tanulmány kimutatta, hogy a Risperdal® + Dopaminum 5 CH + Serotoninum muriaticum 5 CH együttes alkalmazásával sikerült a figyelemtapadási rendellenességek, és a hyperaktivitás kezelésében a legjobb eredményeket elérni úgy, hogy a neuroleptikum-adagolás csökkenthető volt.

HIPERAKTIVITÁS Nyugtalanság HOMEOPÁTIA Tarentula hispana Medorrhinum, Anacardium Hyosciamus niger Stramonium Sulfur, Sulfur jodatum Ca-fluoricum Cina Coffea tosta

HIPERAKTIVITÁS Klinikai kép: változékonyság MEDORRHINUM A gyermek nyughatatlan, heves Az idő lassan múlik számára Mindent gyorsan akar csinálni Semmiségek is felidegesítik, Reggel rosszkedvű, ingerült, Estére vidám, jó hangulatú

Klinikai kép: nyugatlanság HIPERAKTIVITÁS Klinikai kép: nyugatlanság HYOSCIAMUS NIGER - Izomgörcsök, remegés, görcsös köhögés Féltékenység, csalódás, félelem kiválthatja Spazmofilia, hiszteriform magatartás

Klinikai kép: nyugtalanság HIPERAKTIVITÁS Klinikai kép: nyugtalanság STRAMONIUM Rémálmok Nagyon fél a sötét szobában Arc-, végtagok remegése, Összerendezetlen mozgások.

Klinikai kép: koncentráció - felfogás zavar HIPERAKTIVITÁS Klinikai kép: koncentráció - felfogás zavar ANACARDIUM ORIENTALE A gyermek szétszórt, nem figyel Semmi nem köti le Evéskor javul a szorongás és a nyugtalanság

HIPERAKTIVITÁS HOMEOPÁTIA Csalódottság Staphysagria Ignatia Aurum metallicum Na-muriaticum Silicea

HIPERAKTIVITÁS HOMEOPÁTIA Szorongás: Arsenicum album Kalium bromatum Zincum metallicum Phosphorus, Ca-phosphoricum Jodum Silicea Causticum

Klinikai kép: koncentráció - felfogás zavar HIPERAKTIVITÁS Klinikai kép: koncentráció - felfogás zavar CAUSTICUM Ijedős, fél a sötétben Éjjel bepisil Figyelmetlen, szeretetéhes Imádja az állatokat, védi őket

HIPERAKTIVITÁS KALIUM BROMATUM nem tud koncentrálni, figyelni állandóan babrál, mozog a keze nehezen tanul lassú a memóriája lassan beszél nehezen formálja a szavakat dadog, diszlexiás lehet

HIPERAKTIVITÁS Agresszivitás: HOMEOPÁTIA Nux vomica, Mercurius solubilis Medorrhinum Cina Lachesis Anacardium orientale

Klinikai kép: nyugatlanság HIPERAKTIVITÁS Klinikai kép: nyugatlanság NUX VOMICA haragos, veszekedős erőszakos könnyen dühbe gurul, támadásba lendül, nehezen alszik el, álmatlanságban szenved

HIPERAKTIVITÁS MERCURIUS SOLUBILIS Mindenhez hozzányúl, gyorsan beszél Hajlamos a dadogásra Durva, hatalmaskodó, ellentmondást nem tűrő Mindig az ellenkezik Erőszakos, kíméletlen, impulzív

Hiperaktivitás kezelése homeopátiával