TEREMTÉSMÍTOSZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
A rossz titka.
Teremtés és bűneset /Milyen az isteni alkotás?
Készítette : Mgr. Meleg Mária hittanár
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
A házasság még nem a mennyország
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Nóé bárkája Legenda vagy valóság?
férfivá és nővé teremtette őket.
Olvasás és internet Valaczka András, Tündérszép Ilonához •Az égitestek mondái, elnevezései •Eredetük, a hozzájuk fűződő mítoszok •Külön téma lehet.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Készítette: Barta Krisztina
Oroszlán. Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék (Felidae) családjába tartozó emlős. A tigris után ez a legnagyobb termetű és legelterjedtebb "nagymacska".
Várkonyi Nándor látomása az emberi kultúra kialakulásáról Konzulens: VERÓK ATTILAKészítette: DEÁK KRISZTINA egyetemi adjunktus informatikus könyvtáros.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Perszephoné Története
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Szemiot i ka.
A reneszánsz.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Az ember teremtése és bűnbeesése
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Családom eredetéről. Kislányom azt kérdezte anyukájától: „Egyáltalán – hogyan kezdődött az élet ezen a Földön?" Anyukája így felelt: „Isten megteremtette.
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
A mítoszok.
Varázslatos Székelyföld Székelyföld Románia közepén fekszik. Három megyéből áll: Marosból, Hargitából és Kovásznából.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Japán teremtéstörténet
A csillagászat keletkezése
Készítette: Jon A. Palmer
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Egy ébredés története II. Készítette: Jon A. Palmer.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
2.2. A karácsonyi szokáskör
Egy műfaj nyomában: az elégia
És ez így vagyon….
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
ÁDÁM-ÉVÁS VICCEK click.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Karácsony.
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Az Özönvíz.
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
A BŰNESET.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Cri Du Chat Baráti Társaság
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
Trójai háború KÉSZÍTETTE: Pergel Blanka 5.m.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
A világ teremtése. Isten az első napon megteremtette az eget és a földet. Első nap.
Alberobello Olaszország.
Te adtad nékem lelkemet,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A TRÓJAI HÁBORÚ.
Varázslatos Székelyföld
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
A teremtő és gondviselő Atya
A Teozófiai Társulat küldetése
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
Előadás másolata:

TEREMTÉSMÍTOSZ

A Biblia megőrzött egy teremtésmítoszt a világ keletkezéséről. Ebben az Úristen az élőlények közül legelőször az embert teremtette meg a föld porából,az orrába lehelte az élet leheletét, majd az Édenkertbe helyezte.

Az Úristen parancsot adott:,, A kert minden fájáról ehetsz Az Úristen parancsot adott:,, A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és a rossz tudás fájáról ne egyél, mert ... meghalsz.”

A vízözön történetét elmondó mítosz

A Biblia leírása szerint Noé bárkája egy nagy méretű hajó volt, melyet Noé Isten parancsára épített, hogy megmentse családját és a föld állatvilágát az özönvíztől. A történet olvasható a Bibliában, Mózes első könyvének (Genezis) 6 – 9. részeiben.

Jelépek ALMA a kísértés és a csábítás gyümölcse. Antik előképe Homérosznál Paris trójai királyfi almája. -A keresztény szimbolikában a tudás fájáról származó paradicsomi gyümölcs, a bűn jelképe. Az országalma az uralkodás szimbóluma. A néphagyományban az alma elsősorban a szerelem és a termékenység jelképe. Szerepe a magyar hitvilágban és népszokásokban jelentős.

Jelképek A KÍGYÓ A végtagok nélküli, csúszós, bőrét bizonyos időközönként levedlő állat tekerőző alakja gyakran ellentétes jelentéseket hordoz.

Rejtőzködő életmódja, téli álma és a föld alá, üregekbe bújása miatt az alvilágot is megtestesítheti. Tekeredő teste az agytekervényeket is felidézheti, ezért szimbolizálhatja a logikát, a bölcsességet és a jóstehetséget is.(indián és kínai kultúra)

Jelképek A KÍGYÓ Spirális, vagy kör alakú ábrázolásai pedig utalnak a ciklikus időre és a változó sorsra is. Bőrének megújulása miatt viszont sokszor a halhatatlanság és az újjászületés jelképe is.

Készítette: Arnold Ildikó