Az angol reneszánsz színház

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Advertisements

Az Erzsébet kor színháza
A magyar színjátszás kezdetei
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Shakespeare és az angol reneszánsz dráma
Shakespeare Rómeó és Júlia
A görög színház mint épület
A görög színház működése
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Tematika 9. évfolyam irodalom.
A modern világirodalom
Építészet.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
MÓDSZEREK, FEJLESZTHETŐ KÉSZSÉGEK
Moliere /A.
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Dráma Irodalmi mű.
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
Filmklub. Cím: Szerelmes Shakespeare Eredeti cím: Shakespeare in Love M ű faj: dráma – romantikus - vígjáték Ország: angol-amerikai Gyártási év: 1998.
A Globe színház 18/A.
William Shakespeare és a színjátszás
Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.
Rómeó és Júlia 19/B.
FRANCESKO PETRARCA Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
A Csongor és Tünde forrásművei
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Reneszánsz.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
A mese.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
A misztérium Készítette: Lovász Lili, Süli Réka, Szekeres-Kovács Veronika.
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
A színházkészítő.
Paulay Ede rendezésében
Ember tragédiája Paulay ede.
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nemzeti Színház szeptember 21.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

Az angol reneszánsz színház 

Színpadok típusai Szimultán színpad:Előfüggöny nincs,kamasz fiúk játsszák a női szerepeket,jelenetek egybefolytak. Díszletet nem alkalmaztak,kellékeket azonban igen.A színészek a színpadon öltöztek át. Processziós színpad: Itt a néző vándorolt egyik jelenetről a másikra. Kocsiszínpad: A kocsikat rendezték be színpadnak,majd azok körbehaladtak.

Shakespeare színháza, a Globe: A többemeletes, fából készült színházépület felül nyitott volt Az épület 8 szög alakú.

Színházról Az épület kör vagy nyolcszög alakú A falak mentén, három szinten erkély húzódott. Itt voltak az ülőhelyek az arisztokraták, a módosabb polgárok számára. A szegényebbek álltak. A színpadfelépítés: Egy nézőtérre benyúló kötény- vagy előszínpad; a tényleges nagyszínpad, mindkettő a szabadtéri jelenetek számára. A színpad hátulján függönnyel elválasztható rész, az ún. szobabelső jelenetek számára. E fölött erkély, az erkély- vagy bástyajelenetek számára.

A színtársulat 12–16 főből áll, állandó szerepköre csak a tragikus hősnek és a komikus színésznek van. A női szerepeket kamaszfiúk játsszák. Az előadást szünet nélkül, egyhuzamban játsszák, függöny nincs. Az épületek fedetlenek, az előadásokat általában délután három órától sötétedésig tartják. Díszlet nincs, illetve csak jelzés szerű. A színészi játék:A harsánytól jut el fokozatosan a belső átélésig

Angol reneszánsz dráma Reneszánsz szó jelentése: újjászületés XVI. Század végére Anglia lett Európa nagyhatalma,Erzsébet királynő lett az uralkodó,az ő halála után megkezdődtek a trónkövetelő harcok, ami később Shakespeare királydrámáinak ihletője lett.

- misztériumdrámát (a Biblia történetét dolgozza fel) A középkori színjátszás a valláshoz és különböző vallási alkalmakhoz kapcsolódik. A színházakban előadtak: - misztériumdrámát (a Biblia történetét dolgozza fel) - mirákulumot (szentek életérõl szóló történetek) - moralitásdrámák (megszemélyesített jellemvonások, erények és bûnök harcolnak az emberi lélekért)

Reneszánsz dráma jellemzői Középkori drámákból a tér és idő kezelése,a hangulati ellentétesség,a hangelemek kevertsége maradt meg. A tér és az idő nem korlátozta a cselekmény bonyolítását: egy-egy dráma eseményei változatos színterekben játszódtak, idõtartamuk több évet is eltarthattak Az angol drámát mégis az tette naggyá, hogy nem alkalmazkodott semmiféle merev szabályokhoz. Tudatos szerkezettel összefogott, sûrített, a figyelmet mindvégig ébren tartó, gyorsan pergõ, mozgalmas cselekményt, valódi drámai küzdelmet és sokoldalú, árnyalt jellemrajzot mutat.

Shakespeare (1564-1616) Shakespeare a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusa, az angol reneszánsz kivételes tehetségű drámaírója Születési helye: Stratford-upon-Avon. 1585–86 táján hagyta el családját, és Londonba költözött, itt kapcsolatba került a színházzal .

A Globe színház fõrészvényese volt, s idõközben (drámaírói sikerei révén) meg is gazdagodott . 1607 után felhagyott a színészi mesterséggel, s egyre több idõt töltött Stratfordban. Munkásságának korszakai: A nagy angol drámaírók második nemzedékéhez tartozott. 4 írói korszaka volt. Néhány fontosabb műve: VI. Henrik; Tévedések vígjátéka; A két veronai szerelmes,Szentivánéji álom,Julius Caesar,Hamlet,Lear király,Othello,Macbeth

Rómeó és Júlia Ez az első olyan reneszánsz tragédia, amelynek középpontjában a szerelem áll. Itt hitvesi szerelemről van szó ami a középkorban addig ismeretlen volt hisz a házasságkötés eddig a családok közötti megegyezéseken alapult. A fiatalok akaratlanul is szembekerülnek a régi erkölcsökkel, önkéntelenül is a reneszánsz jellegű szabadságvágy hordozói,hősei lesznek. A kettejükben fellobbanó rendkívüli erejű szenvedély teszi őket tragikus hőssé. A mű egészén végigvonul a halál és a szerelem összefonódása. Shakespeare olyan világot ábrázol , amely halálra ítéli a szerelmet.

Köszönjük a figyelmet 