KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvidéken jártunk Indulás • május 7.én 23 fővel indultunk szlovákiai célpontunk felé. A korai indulás nem törte jó kedvünket,
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Szeretem a könyvtáram!.
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
A M E R C É D E S.
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
Élet a falusi közösségben
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Síkos pályán Az ebédidő – az ebédidő. Lássuk a sajtószabadságot…
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
A Belga LSZ fejlesztési terve
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
Milyen zajos, nyüzsgő város! S mi egy lelket sem ismerünk. Ne aggódj testvér! Szombaton elmegyünk a folyóparton levő imahelyre. Isten majd gondoskodik.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Élet a romok között A Haller utcától a Füvészkertig.
KOMPETENCIA- FEJLESZTÉS. 1. Milyen programra hív a plakát? 2. Melyik napon lesz? 3. Mi lesz óra között? 4. Hol lesz a nagy versmondás? 5.
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
Család, családi munkamegosztás
Kastélykert Körzeti Óvoda
A patikus Az első vacsora A lány megkérte barátját, hogy péntek este menjen át, vacsorázzon vele és a szüleivel. A lány bejelentette a fiúnak, hogy.
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Vetélkedés a pünkösdi királyságért A falu népe kiment a tisztásra vagy a legelőre, ahol lófuttatást, bikával való viaskodást tartottak, összemérték erejüket,
Mi is az az Advent?.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Szarka Zsuzsi
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
13. A zillmerezés, mint bruttó
Levezetési szabályok kvantorokra  -bevezetés (egzisztenciális általánosítás, EG)  -kiküszöbölés (univerzális megjelenítés, UI)  -kiküszöbölés (EI):
Karácsonyi miserend a szécsényi Ferences Templomban
Karácsonyi miserend a szécsényi Ferences Templomban
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
A golf pálya 61 hektáron elterülő, gyönyörű természeti környezetben található, Debrecentől 25 km-re, 25 perc távolságra gépkocsival. 1 Boya Eagles Golf.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Gyermekeinket érő hatások keresztény szemmel. Milyen irányba hathat a gyermekeinket körülvevő környezet? Kiszolgálja veleszületett önzésre hajló ter-
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Ez a képsorozat nyilvános videók kockáit tartalmazza. Kitakartuk a képeken jól látható személyek arcát, mert nem szerettünk volna senkit megalázni,
Hozd a formád… Kossuth Lajos Általános Iskola Székesfehérvár
Feltétel nélküli szeretet
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
FIATALOK RÁKOSMENTÉÉRT EGYESÜLET 2/24 TÁBLATISZTÍTÁS 2/25 20 éve állt a városközpontban Szilánkok, papírfecnik Meguntuk.
KÓRUS augusztus A súri táborban Hogy mit csináltunk?!  Főszerepet a gyakorlás, új énekek tanulása...
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Gondolatok a barátságról
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Pünkösd.
Napközis hittanos tábor 2016.
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Előadás másolata:

KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK Készítették : Horvát Martina,Kanalas János, Rapcsák Márió és Kanalas Lajos. Általános Iskola Kórógy

Újév Körübelül 30 évvel ezelőtt szűnt meg az a szokás, hogy néhány zenész minden év első napján valahol összegyűlt és járták a házakat.

Mindenki nagy örömére és meglepetésére az év első napján, 5 szorgalmas öreg bácsi járta a kórógyi házakat. Természetesen zenéltek, amiért cserébe a házigazdák valamilyen módon megjutalmazták őket.

A kórógyi szőttes Régen Kórógyon az anyák a lányaiknak tanították hogyan kell szőni a szőttest. Ma már ez a hagyomány sajnos kihalóban van. Kórógyon már csak 2 öregasszony tud szőni.

Itt látható a kórógyi szőttes

Ez pedig a szövőszék...

Húsvéti szokások és ételek Húsvéti szokás volt a felszentelés vagy ételáldás is. Ilyenkor fehér kendőbe kötött tányéron vitték a templomba a sonkát, főtt tojást, kalácsot és tormát.

A mise végeztével a pap megszentelte a csomagot, majd az asszonyok sietve, vitték azt haza, mert úgy tartották, hogy aki gyorsan ér vissza a házába, az a munkában is ügyes lesz.

A sonka szentelésére várakozva...

A labdarúgás Kórógyon A foci témát a „hagyományok” közé azért választottuk, mert nagyon közel áll a szívünkhöz. Sokan lejönnek az utánpótlás meccsre is, mivel nekünk nagyon jól megy és nagy esélyünk van a bajnoki cím megszerzésére.

A szülők szurkolnak gyermekeiknek, a lányok pedig abban reménykednek hogy csinos fiúkat láthatnak a vendég csapatban. Az öreg bácsik pedig abban ,hogy pár év múlva mi is ilyen jól szerepelünk a felnőtt kategóriában.

Vasárnaponként a felnőttek lépnek pályára Vasárnaponként a felnőttek lépnek pályára. Ezekre a meccsekre általában többen jönnek el mivel nagyobb tét forog kockán. Kórógyon a labdarúgó mérkőzés sokaknak kikapcsolódást jelent, mindig nagyon jó hangulat van.

Sokan segítettek a csapat nehéz korszakaiban is, még ha a saját pénztárcájukból áldoztak is erre. Ebből látszik, hogy az emberek mennyire törődnek a „Győzelem” jövőjével, és nem engedik szétesni. Ezért azt mondhatnánk, hogy Kórógyon a foci szinte hagyomány.

A kórógyi focicsapat épülete

„Zrínyi Ilona” nőegylet A 2004-ben alakult nőegylet a Zrínyi Ilona nevet viseli, mert olyan személyt szerettek volna választani aki mind a magyar, mind a horvát kultúrtörténetben egyaránt fontos volt. Tevékenységében igen sokrétű, aktívan ápolják a kórógyi hímzés hagyományát, tanulmányi kirándulásokat és előadásokat szerveznek.

„Zrínyi Ilona” nőegylet”

A nőegylet tagjai segítenek a kórógyi „Ady Endre” Magyar Kultúregyesület rendezvényeinek lebonyolításában. Minden évben szerveznek kirándulásokat, ami idén is tervben van, valamint egy kézimunka kiállítás is tervben van.

Lakodalom Kórógyon a lakodalmak, sok érdekes szokással és hagyománnyal járnak. Itt nem meghívókat szoktak küldeni, hanem egy vagy két héttel a lakodalom és az esküvő előtt a komák házhoz mennek és meghívják a családokat.

A komabot öltöztetését, általában az ifjú pár baráti köre szokta elvégezni. Ez leginkább szórakozásról és vidámságról szól. A lakodalom az ebéddel indul, ami általában egy órakor szokott kezdődni. Az ebéd után az emberek az úton sorba állnak és elindulnak a vőlegényért.

Ezután természetesen a menyasszonnyért mennek, itt őt ki kell kérni, és ha odaadják akkor mehet a vőlegénnyel (gondolom még nem volt olyan ,hogy nem adták oda). Innen elballag a nép a templomba. Az esküvő után az emberek a Faluházba mennek, itt a vacsoráig beszélgetnek és táncolnak.

Kijövetel a templomból

A vacsora után, egy-két óra elteltével következik a mennyaszonytánc. A tánc alatt pár fiatal legény valahonnan szerez szalmát és ezt szétszórják az ünnepelt házaspár udvarában és a házuk előtt is. Ezzel a menyasszonynak akarnak egy kis munkát adni,hogy megmutathassa milyen jól tud takarítani.

Általában a komák és néhány jó barát a vőlegénnyel besegítenek a szalma takarításában.Az ajándékok átadása után a „friss” házaspár elvonul, és akkor mindenki addig ünnepel, ameddig csak bírja. Még talán azt is elmondhatom, hogy tömören írtuk, mert itt van még igen csak sok szokás ezzel kapcsolatban. Ha valakit nagyon érdekel és részt akar venni egy igazán jó lakodalomban, szívesen várjuk Kórógyon.

Szalmatakarítás közben...

Ahogy láthatták Kórógyon mindmáig sok hagyomány és szokás megmaradt és ez még érdekesebbé teszi a mi kis falunkat. Köszönjük a figyelmet!