Salkaházi Sára szociális testvér

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

Tíz éves a Filozófiai Kert
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
valkói egyházközségben
ÁLLAMI KITÜNTETÉSEK Készítette: Tucsa Gáborné
Erzsébet Amália Eugénia
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
Nagyvárad Moka (Japán) 1997
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Selyem Melinda Mercédesz
Dávid és Góliát a modernkori egyháztörténetben Az Evangélikus Egyház szerepe a Német Demokratikus Köztársaságban, különös tekintettel a rendszerváltás.
élete visszaemlékezésekben
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
"Keresd az életben mindig a szépet
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
A Nyugat
Petőfi Sándor Élete és műve.
Óbarok Forrás: Saját képek.
2007. március A TDK hete a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Polgár Péter XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia
Fekete István január 25. – június 23..
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Balatonfüredi Anna-Bál
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Magyarország a II. világháborúban.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
Nemes Nagy Ágnes.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Advent By: Móra Dávid.
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
GYÉMÁNT ÉS ARANY.
Nagyböjt első hete.
Együtt a családdal, együtt a nemzettel! augusztus 16. Kormányszóvivői tájékoztató.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
Asztal- és életközösség Jézussal
„Mi dolgunk a világban?”
BETLEHEM.
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
DON BOSCO.
{ Miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni? Nehéz kérdések, Békevár, Jóföldi Endre, 2012.
Várkonyi Mária1 Sára Sándor A mozgókép mestere.
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
Készítette: Bujdosó Villő
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Csendesedjek el fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Szent István Király.
 július 1-én született Almásfüzitőn  Diákéveit a váci piarista gimnáziumban töltötte  1945 februárjában testvérével behívót kaptak  Az orosz.
Szent lászló király.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Dr. báró Altorjai Apor Vilmos február 29 – április 2.
Árpád-házi szentek.
BIBLIAI SZABADEGYETEM
TINIK A T I N I K A GYÜLEKEZETGYÜLEKEZET A TINIK- ÉRT?! A T I N I K - É R T ? ! ÉRT?! É R T ? ! A A.
Óvodai szakmai programok, továbbképzések bemutatása 2013/2014 Készítette: Grolyóné Szabó Éva szeptember 11. KPSZTI, Óvodavezetői Értekezlet.
Arany János élete és munkássága
„Életre kelt” tárgyak, képek
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Árpádházi Boldog Jolán
Előadás másolata:

Salkaházi Sára szociális testvér Az önfeláldozó szeretet vértanúja 1899 - 1944

Az életszentségről A szentek egyszerűek. Az életszentség nem rendkívüliség. (Takács Gyula atya) Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért. (vö. Jn 15.13) … vértanúsága nem egyszeri esemény, hanem egész élete tanúságtétel, ami előkészíti őt a végső tanúságra. (Dr. Szabó Tamás püspök)

Kassai gyermekévek 1905. Sára, özvegy édesanyjával, Lipót bátyjával és Jolán húgával Ifj. Schalkház Lipót és hitvese Stiller Klotild

Diákévek - jellemzések határozott fellépésű erős akaratú mókás természetű szellemes tréfacsináló mélyen érző szociális lelkületű hűséges, kitartó tizenévesen színdarabot ír 11 évesen 14 évesen

Pályakezdés tanítónői oklevelet szerez a kassai orsolyitáknál egy évet tanít csak, mert a csehszlovák államhatalom által követelt hűségesküt megtagadja dolgozik könyv-kötészetben, kalapüzletben, újságírói igazol-ványt szerez 1919-ben Húga kalapüzletében A könyvkötészetben

Az író Közben éli az újságírók könnyed életét. „Önállóság, cigaretta, kávéház, csavargás a nagyvilágban hajadonfőtt, zsebredugott kézzel, friss vacsora egy kiskocsmában, cigányzene…” írta naplójában. 1922-23-ban eljegyzett menyasszony, de rájön, hogy a vidéki gazdatisztnék élete nem neki való, így a jegygyűrűt visszaküldi.

Egy hang megszólal A hivatásért való harc tíz évig tartott Sára testvér életében. 1927-ben ismerkedik meg a kassai szociális testvérekkel. Lelkiatyja tanácsára megfogadja, hogy nem nyúl többé cigarettához. Először 3 napig bírta, majd egy hétig, de sikerült. 1929-ben elfogadják jelentkezését a Szociális Testvérek Társaságába Első fogadalmát 1930. pünkösdjén teszi. Jelmondata: Alleluja!

Küzdelmes út a közösségben Első fogadalom 1930-ban Örökfogadalom 1940-ben

Munkamegbeszélés Eszterházi Lujzával és Anitta testvérrel. Az úton A hivatásért vívott harc nem ért véget a belépéssel. Küzdelmes útjáról naplóbejegyzései tanúskodnak. 1932 őszén áthelyezik Komáromba. Állandó levelezés, kurzusokat szervez, beutazza Felvidéket, Kárpátalját, előadásokat tart a katolikus lányoknak, asszonyoknak. Munkamegbeszélés Eszterházi Lujzával és Anitta testvérrel. Munkakörei: Karitász, gyermekkonyha, menház felügyelő, családokat látogat, heti 26 órát hitoktat, szerkeszti a Katholikus Nő c. folyóiratot, kegytárgyüzletet vezet…

Missziós hívás 1934-ben - igen kimerült állapotban visszahelyezik Kassára. Ekkor támad benne először komoly vágy a missziós tevékenység iránt. 1937-ben a Brazíliában élő magyar bencések szociális testvéreket kérnek missziós munkára. E célból 1937. augusztusában Budapestre költözik. Az anyaházban egy év alatt tizennyolc féle munkaterületen találjuk. Időközben meghiúsul a brazíliai misszióba utazás.

Célba ér Alleluja! Ecce ego, mitte me! A harmincas években Sára testvér több járás szociális előadója. 1939-ben a Katholikus Női Szociális Képzőben tanít. 1940 pünkösdjén leteheti örökfogadalmát. Új jelmondata: Kárpátalján Alleluja! Ecce ego, mitte me! Alleluja! Íme, itt vagyok, engem küldj!

Dolgozó Leányok Sára testvér 1940 áprilisában így ír naplójában: "...a kínzástól ne féljek, az apró testi gyengeségeket fogadjam szívesen, a halálnak örüljek". 1941 februárjától a Katholikus Dolgozó Nők és Leányok Szövetségének országos vezetője és a mozgalom lapjának szerkesztője. Nevét 1942-ben Salkaházira magyarosíttatja. Elkezdi az első magyar Munkásnő Főiskola építését.

Árpád-házi szent Margit Fény és illat 1943-ban előadják Salkaházi Sára Fény és illat című, Szent Margitról szóló misztérium játékát. A szociális testvérek kivették részüket az üldözöttek - nem kis bátorságot igénylő - menekítéséből. Mintegy ezer ember köszönheti nekik az életét. Közülük közel száz, személy szerint Sára testvérnek. Az imádságból merít erőt az emberfeletti munkához. 1943-ban belső indíttatást kap Istentől, hogy felajánlja önmagát áldozatul a Társaságért. Slachta Margit és Rónai Paula testvérek jelenlétében történik meg a felajánlás. Árpád-házi szent Margit

Isten elfogadta a felajánlást! 1944. december 27-én a nyilasok körülzártak a Bokréta utcai munkásnőotthont, amelyet Sára testvér vezetett. Zsidók után kutattak, s négy gyanús személyt, valamint Bernovits Vilma hitoktatónőt őrizetbe vették. Bokréta utca Sára testvér éppen nem tartózkodott a házban, csak végszóra érkezett meg. Kikerülhette volna a letartóztatást, de nem tette meg. Mint az otthon felelős vezetőjét, őt is elhurcolták, s egy szemtanú szerint még aznap este mind a hatukat - mezítelenre vetkőztetve - a jeges Dunába lőtték. Bernovits Vilma

Ahol a Dunába lőtték őket. Beteljesedett A kivégzés előtti percben Sára testvér gyilkosai felé fordulva letérdepelt, és égre emelt tekintettel nagy keresztet vetett magára. Isten elfogadta életfelajánlását, vértanúsága betejesedett. A Cipők a Duna-parton elnevezésű szoborkompozíciót 2005. április 16-án avatták fel a pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon. Az emlékmű azoknak állít emléket, akiket nyilaskeresztes fegyveresek 1944-45-ben a Dunába lőttek. Ahol a Dunába lőtték őket.

Emlékezések Sára testvérre 1972. ápr. 2. Jad Vasem elismerés Sára Testvérnek Dohány u. 2. Wallenberg park, Életfa mögötti emléktáblája. 1991. júniusában készült Síremlék Kassán A Magyar Köztársaság belügyminisztere 1996-ban, bátor magatartása és helytállása elismeréséül poszthumusz „Bátorság érdemjelet” adományozott Sára testvérnek.

Emléktáblák Halála helyét 1989-től emléktábla őrzi. Bár a márvány emléktáblát vandálok két alkalommal is összetörték, azt tisztelőik újra és újra felállították. A táblák állításának időpontjai: 1989. december 30. 1997. január 19. 2002. május 12. Legutóbbi emléktáblát állította: Főváros IX. ker. Önkormányzata, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetése és a Szociális Testvérek Társaságának vezetése.

Boldog vagy, Sára testvér Szeretettel várjuk! Boldoggá avatás a Szent István-bazilikában 2006. szeptember 17-én. Szent László kora óta nem volt ilyen Magyarországon! Könyvbemutató 2006. szept. 4. Készítette: Lauer Tamás