Az európai integráció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények.
Advertisements

A NATO és a Varsói Szerződés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Gazdálkodási ismeretek és közgazdaságtan 12. osztály
Európai Unió.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió intézményrendszere
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Földünk a második világháború után
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
EU II..
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az Európai Unió intézményrendszere
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Szabadkereskedelmi társulások
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.

Az euró Előadó: Halm Tamás.
Az európai integráció előzményei és létrejötte
Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az EU intézményrendszere
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az európai integráció

Integráció fogalma Gazdasági integráció: egyes országok piacai között fennálló korlátok folyamatos lebontása Politikai integráció: közös politikai vezetés alá helyezése több országnak Társadalmi integráció: Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatása

Előzmények- Az összefogás okai Nyugat-Európa jelentősége csökken a II. vh. után. A Szovjetuniótól való félelem összefogásra ösztönzi a nyugat-európai vezetőket. A francia-német viszony tartós rendezését is várják az összefogástól. Szükség van gazdasági téren az összefogásra!

Európa a hidegháború idején

Előzmények- Az első szervezetek Benelux-szerződés (1947): Hollandia, Belgium, Luxemburg gazdasági, politikai együttműködése gazdasági Unió, egységes útlevél Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (1948) (Későbbi rövidítése: OECD) Marshall –terv végrehajtása, később gazdasági fórum. Magyarország 1996-tól tagja. NATO(1949)- Katonai szövetség ,az USA vezetésével. Magyarország 1999-től tagja Európa Tanács (1947): konzultáció politikai, ember jogi kérdésekben, Magyarország 1990-től tag Bírósága a strasbourgi Ember Jogi Bíróság  Ezek szervezetek nem kapcsolódnak a későbbi Európai Unióhoz!

A Schuman-terv 1950 május 9-én javasolja Robert Schuman francia külügyminiszter, hogy Franciaország és az NSZK közös irányítás alá helyezze a két ország szén- és acéltermelését A javaslat teljes szövege: http://europa.eu/abc/symbols/9-may/decl_hu.htm A terv Jean Monett-tól származik, ő ismerte fel hogy két ország között csak úgy lehet tartós béke, ha együttműködnek gazdasági téren. Jean Monett Francia politikus, közgazdász. Robert Schuman Francia politikus

A francia-német megbékélés A francia kormány elfogadta a Schuman-nyilatkozatot, mely felkérte a németeket és minden más európai országot, hogy a szén- és acélipari termelésüket együttesen és demokratikusan Európa első nemzetek feletti közösségében végezzék. A két ország II. világháború utáni megbékélése teremtette meg az Európai Unió alapját! De Gaulle francia elnök és Adenauer német kancellár találkozója

A Montánunio megalakulása-1952 1951. április 18-án hat alapító tag aláírta a Párizsi szerződést, mely létrehozta az Európai Szén- és Acélközösséget. -közös irányitó szervezet -vámokat eltörlik ezekre a termékekre egymás között

Európai Szén- és Acél Közösség Az ESZAK legfontosabb szervei: Főhatóság: 9 tagja van (Franciaország, Németország, Olaszország 2-2, a többi állam 1- 1 taggal képviselteti magát, a mai Európai Bizottság elődje) Miniszterek Tanácsa: a 6 ország nehézipari miniszterei a tagjai (ez ma az Európai Unió fő döntéshozó szerve) Közgyűlés: 78 fő, Strasbourgban üléseztek (ebből alakult ki a mai Európai Parlament)

Az Európai Gazdasági Közösség A Montánunió sikere után az alapító 6 ország a gazdaság minden ágára kiterjeszti az együttműködést 1957. március 25-én aláírják a Római Szerződést, 1958 január 1-től létrejön az EGK (Közös Piacnak is nevezték!)

Európai Atomenergia Közösség (Euroatom) A Római Szerződéssel hozták létre ezt a szervezet is (1957). Az atomenergia felhasználásának koordinálásra alakult meg ez a szervezet. Nem az atomfegyverek, hanem az atomerőművek tartoztak hatáskörébe!

Nagy-Britannia külön útja Nem vesz részt sem a Montánunióban, sem az EGK-ban!  saját szervezetet hoz létre 1960-ban: létrejön az Európai Szabadkereskedelmi Társulás-European Free Trade Association, (rövidítve EFTA!) Tagjai:Ausztria, Dánia, az Egyesült Királyság , Norvégia, Portugália, Svájc és Svédország Az EGK a sikeresebb, a tagok többsége felvételét kéri az EGK-ba!

A Közös Piac sikere Nincsenek vámok az országok között (vámunió). Külső országokkal szemben azonos vámokat alkalmaznak. A gazdaságilag legerősebb államokat tömöríti Európában! Gyors gazdasági fejlődés megy végbe a résztvevő országokban (nagyobb piac , nagyobb verseny!)

Az EGK fejlődésének irányai  új országok felvétele  gazdasági együttműködés elmélyítése  politikai együttműködés megvalósítása

A fejlődés iránya I.- politikai együttműködés megvalósítása 1967-től Európai Közösség a szervezet új neve! 1970-től a tagállamok folyamatos konzultációkat folyatnak, a legfontosabb politikai kérdésekben közös álláspontot próbálnak kialakítani. 1974-től működik az Európai Tanács .  a politikai együttműködés nem olyan sikeres mint a gazdasági!

A fejlődés iránya II.- az EK bővítése A gazdasági sikerek hatására vannak új jelentkezők csak hosszas csatlakozási tárgyalások után vesznek fel új országot 1973: Nagy-Britannia, Dánia, Írország csatlakozása 1981: Görögország csatlakozása 1986: Spanyolország és Portugália felvétele  így 12 ország lesz az Európa Közösség tagja!

A fejlődés iránya III.-a gazdaásgi együttműködés elmélyítése Közös agrárpolitika létrehozása Négy alapvető szabadság megvalósítása: Munkaerő, tőke,szolgáltatások, áruk szabad áramlásának biztosítása a tagállamok között Pénzügyi (monetáris) unió létrehozása (közös pénz bevezetése) Gazdasági unió létrehozása: nemzeti gazdaságpolitikák összehangolása, a végcél azok egyesítése

Az Európai Unió kialakulása 1992 A12 tagállam Maastricht-ban új szerződést ír alá. A szervezet nevét Európai Unióra változtatják. Közös pénzt vezetnek be 1999-től. Közös kül- és biztonságpolitikát alakítanak ki Bel- és igazságügy területén is együttműködést valósítanak meg. A közös szervezetek jogkörét kiszélesítik.

Az Unió három pillére

Az Unió közös pénze- az euró 1999. január 1-én vezették be elszámolási egységként. 2002. január 1-én jelentek meg a bankjegyek Az akkori tagállamok közül nem vezette be: Nagy Britannia, Svédország, Dánia Új csatlakozóknak szigorú gazdasági előírásokat kell teljesíteni az euró bevezetéséhez! (Maastrichti konvergencia kritériumok)

Maastrichti konvergencia kritériumok Az államadóság nem lehet több a GNP 60%- nál. A költségvetési hiány nem lehet több a GNP 35-nál Az infláció nem haladhatja meg 1,5%-nál nagyobb mértékben a három legalacsonyabb mutatóval rendelkező tagállam inflációs rátájának átlagát! Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Konvergenciakritériumok_(Európai_Unió)

Az Eurózóna térképen Eurózóna (eurót használó EU-tagállamok) EU-tagállamok szerződésben kötelezve az euró bevezetésére EU-tagállam szerződésben rögzített kimaradással Eurót szerződéssel használó Unión kívüliek Eurót egyoldalúan használó Unión kívüliek Interaktív térképen a bővülés :http://www.ecb.int/euro/intro/html/map.hu.html

Az Európai Unió bővítése 1995: Ausztria ,Svédország, Finnország felvétele 2004 május 1: 10 új ország felvétele: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Málta, Ciprus 2007: Románia ,Bulgária felvétele  jelenleg 27 tagállama van!

Az EU bővítése- térképen

Az Unió szervezetei- Európai Tanács Évente többször ülésezik, nem állandó testület 1974 óta működik, nem azonos az Európa Tanáccsal Tagállamok állam- kormányfőiből áll Itt hozzák a legfontosabb stratégiai döntéseket, az Uniós politika legfőbb irányvonalát határozzák meg. Nincs állandó székhely,Uniós csúcsnak is nevezik 2010-től állandó elnöke van (jelenleg Herman Van Rompuy)

Az Unió szervezetei- Európai Unió Tanácsa (Miniszterek Tanácsa) Székhelye Brüsszel. A legfontosabb jogszabályokat itt fogadják el. Az egyes országokat mindig az illetékes miniszter képviseli. Az egyes országok eltérő szavazatszámmal rendelkeznek lakosságszámuk arányában. A Tanács elnökségét félévente cserélik a tagállamok között (soros elnökség). Soros elnökségről bővebben: http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=14 32

Az Unió szervezetei- Európai Bizottság Székhelye Brüsszel A legfontosabb végrehajtó szerv, az Unió „kormánya” Minden tagállam egy biztost küld a Bizottságba Minden biztos egy meghatározott területért felel A Bizottság elnökét 5 évre jelöli ki az Európai Tanács (jelenleg José Manuel Barroso) A bizottság eddigi elnökei: http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Európai_Bizottság_elnöke A Bizottság tagjai: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/index_hu.htm

Az Unió szervezetei- Európai Parlament Székhelye Strasbourg.751 képviselőből áll. A tagállamok lakossága választja a képviselőket A képviselők pártjuk szerint alkotnak frakciókat,nem országonként. Eredetileg ellenőrző feladata volt, napjainkban egyre inkább szerepet kap a döntés hozatalban A tagállamok lakosságszám alapján választhatnak képviselőket (Magyarország 22 képviselői hellyel rendelkezik) Bővebben: http://www.europarl.europa.eu/meps/hu/search.html

Az Unió szervezetei- Európai Bíróság Székhelye Luxemburg, minden tagállam 1-1 bírót delegál Feladata az Unió jogszabályainak betartatása, tagállamok közötti vitás ügyekben döntéshozatal Bármelyik ország, szervezet, állampolgár fordulhat hozzá, ha úgy érzi megsértik Uniós jogait Nem azonos a hágai Nemzetközi bírósággal, sem a strassbourgi Ember Jogi Bírósággal! Bővebben: http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/court-justice/index_hu.htm

A Schengeni övezet 1995-ben lépett érvénybe a schengeni egyezmény. Az aláírók vállalták, hogy egymás közötti határellenőrzést megszüntetik, a külső határon viszont szigorú ellenőrzést vezetnek be A schengeni övezethez folyamatosan újabb országok csatlakoznak Magyarország 2007 decemberétől lett a schengeni övezet része

A schengeni övezet -térképen További aláírók, amelyek nem teljes jogú tagok (Bulgária, Ciprus, Románia) Belépést fontolgató államok (Vatikán) Csak a rendőri együttműködésben részt vevő államok (Egyesült Királyság, Írország)

Az Európai Unió szervezeti felépítése

Az Unió költségvetése Az Unió költségvetéséből támogatja a fejlődésben elmaradt tagállamokat. Az Unió bevételei a vámokból, a tagállamok forgalmi adóinak bizonyos részéből (0,5%) és a tagállamok GNP alapú hozzájárulásából tevődnek össze .(A GNP 0,5896% kell befizetni a tagoknak). A bevétlek több mint 60%-át a GNP hozzájárulás teszi ki fejlettebb országok fizetnek többet!

Az Unió közös mezőgazdasági politikája - belső árat határoznak meg, felvásárolják a gazdáktól ezen az áron a terményt - EU-n kívüli mezőgazdasági cikkekre vámot vetnek ki („ lefölözés”) - gazdák támogatása, közvetlen kifizetések - Export támogatás a mezőgazdasági cikkekre, - vidékfejlesztésre külön Uniós alap van  Az 1970-es években a kiadások 70%-át fordította a mezőgazdaságra az EU, napjainkban 34%-ot)

Regionális támogatások Az EU támogatja azokat a régiókat, melyek fejlettségben elmaradtak az EU átlagához képest. A támogatást a következő alapok biztosítják: Európai Szociális Alap-munkahelyteremtés támogatása. Európai Regionális Fejlesztési Alap: azoknak a régióknak melyek nem érik el az EU GDP átlagának 75%-át. Kohéziós Alap- azoknak az országoknak melyek az EU GDP 90%-át nem érik el.

A Liszaboni szerződés-2009 A tagállamok közösen dolgozták ki. Sok területen megreformálja az Uniót. Nagyobb szerepet kap az Európai Parlament Új tisztségek jönnek létre: Európai Tanács elnöke, a Bizottság külügyi főképviselője.  elkötelezettség a további bővítés irányában! A szerződés bővebben: http://europa.eu/lisbon_treaty/glance/index_hu.htm

Köszönöm a figyelmet!