A Kistérségi Cselekvési Tervek feldolgozásának eredménye, a továbblépés lehetséges irányai Dr. Orbán Péter KMR – régió-koordinátor 2007. szeptember 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
„Kistérségi integrált projekttervek ” Szombathely,
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Infotér konferencia – EKOP előrehaladása Balatonfüred,
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

A Kistérségi Cselekvési Tervek feldolgozásának eredménye, a továbblépés lehetséges irányai Dr. Orbán Péter KMR – régió-koordinátor szeptember 12.

Az előadás szerkezete  Előzmények;  Országos kitekintés;  A KCST-k helyzete a Közép-magyarországi régióban;  „Hogyan tovább KCST?”;

Előzmények  A miniszterelnök decemberi beszéde;  Bajnai Gordon – akkori fejlesztéspolitikai kormánybiztos – társulási elnököknek írt levele;  Szaló Péter, szakállamtitkár úr társulási elnököknek írt levele;

Eredmény…  június 20-ig a 168 kistérségből 160 db¹ Kistérségi Cselekvési Terv (KCST) érkezett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz (ÖTM).  Mindez 95%-os reprezentativitású. 1 – Vecsést is önálló kistérségként számítva

Országos kitekintés I.  A feldolgozás első tapasztalatai:  A KCST-k egységes módszertan és tematika nélkül készültek; kidolgozottságukban meglehetősen heterogén anyagok születtek;  db projekt(ötlet) érkezett be;  A projektekről kapott adatok jelentős részben hiányosak, ami megnehezítette a feldolgozást;  A projektek több települést, vagy akár az egész kistérséget érintő hatásának bemutatása a jelen „módszertan” alapján nem lehetséges;

Országos kitekintés II.  A projektlisták értékelésének összegzése:  A kistérségek által beadott projektek többsége az adott régió OP-jének forrásaira koncentrál;  Projektszám tekintetében az ÚMVP képviseli a legnagyobb súlyt (17%);  Forrásigény vonatkozásában a KEOP a legjelentősebb;  A nem besorolt, vagy nem illeszkedő projektek aránya a legmagasabb (18%);

Országos kitekintés III.  Átlagos projektköltség  ÁROP-é a legalacsonyabb (ESZA), melyet az ÚMVP követ (kis költségvetésű fejlesztések);  A KÖZOP (ERFA) vezeti a listát – átlagos projektköltség 3,3 Mrd Ft;  Ezt a KEOP (ERFA) követi 1,2 Mrd Ft átlagos költséggel;

Országos kitekintés IV.  Ütemezés  : 8817 db. projekt (58%);  : 837 db. projekt (5%);  Nincs ütemezve: 5610 db. projekt (37%);

Országos kitekintés V.  Regionális és ágazati megoszlás  Prioritásonkénti megoszlás  Nehezen adható kellő iránymutatás, tekintve a besorolás hiányosságait és pontatlanságát;  Véleményem szerint ezen megosztás nem releváns;

Országos kitekintés VI.  A KCST-k szöveges munkarészeinek elemzése:  120 kistérség (70%) adott le értékelhető stratégiai vázlatot;  3 kategóriába sorolhatóak ezek:  Prioritások/célok/intézkedések lista-szerű felsorolása (20%);  Szövegesen kisfejtett rész plusz lista (28%);  Kifejtő, leíró stratégia (52%);  A legtöbb anyagból nem körvonalazódik egy markáns, az adott kistérségre jellemző koncepció!

A Közép-magyarországi régió I.

A Közép-magyarországi régió II.  2. célkitűzés;  Mono-found, multi-objective program;  ERFA,  Ágazati és regionális célkitűzések egy programon belül,  További érintett OP-k (5 db):  TÁMOP (ESZA);  ÁROP (ESZA);  EKOP (ERFA);  KEOP (KA);  KÖZOP (KA);

A Közép-magyarországi régió III.  A db projektből 954 (6%) jut a Közép- magyarországi régióra (Pest megyére!!!);  Jelentősebb projektmértek:  KEOP – majdnem 15 Mrd Ft (KA);  KÖZOP (KA);  KMOP (ERFA);

A Közép-magyarországi régió IV.  A KMOP súlya az operatív programok között:  A legkevesebb projektötletet (!!!) beadott régió;  494,5 Mrd Ft költségvetésével átlag feletti költségvetésű (ágazatok + régió, Budapest + Pest megye);  A KMR 7 éves kerete ~450 Mrd Ft

A Közép-magyarországi régió V.  A KMOP költségvetése, forrásigénye  A KCST-kben szereplő projektek átlagos költségigénye 861,5 millió Ft/projekt  Ütemezés  : 465 db. projekt (49%) – 293,2 Mrd Ft;  : 19 db. projekt (2%) – 18 Mrd Ft;  Ütemezés nélkül: 470 db. projekt (49%)!!!;

A Közép-magyarországi régió VI.  Kistérségi különbségek:

A Közép-magyarországi régió VII.  Prioritási hangsúlyok, tématerületek:  A KMOP prioritásaihoz való illesztés a kistérségek többsége esetében hiányos, vagy nem megfelelő;  A KMOP projektjeinek több mint 50%-a nem került besorolásra;  Legjelentősebb érdeklődés a 4. prioritás iránt (humán infrastruktúra – iskola, egészségügy);  A KMOP esetében a nem illesztett projektek összértéke 305,5 Mrd Ft;  Jellemző a magas átlagos projektméret;

A Közép-magyarországi régió VIII.  Projektgazdák köre: önkormányzatok  Elsöprő többségben vannak az önkormányzatok !!!

A KCST készítőinek átfogó tapasztalatai, észrevételei I.  Rövid határidő;  Kommunikáció és visszajelzés hiánya;  Képzés, metorálás, konzultáció szükségessége;  Stratégia vagy végrehajtási dokumentum?  ÚMVP-hez való viszony meghatározása;

A KCST készítőinek átfogó tapasztalatai, észrevételei II.  A 3 szektor együttműködésének kihívásai;  A kistérségi munkaszervezetek és a hálózatok együttműködésének pozitív tapasztalatai;  Kellő megalapozottság a kistérségi dokumentumok szintjén;  Kihívások: költségek meghatározása, sorrendiség felállítása;

„Jogszabályi definíció”  Módosító javaslat: évi XXI. törvény 5. § o) pont: kistérségi cselekvési terv: az akciótervekhez, valamint a kistérségi területfejlesztési programhoz illeszkedő két, vagy több évre szóló, a kistérség fejlesztési projektjeit rögzítő részletes programozási és végrehajtási dokumentum.

Egymást kiegészítő Kistérségi Területfejlesztési Koncepciók Országos Területfejlesztési Koncepció Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció Regionális Területfejlesztési Koncepciók Nemzeti Stratégiai Referenciakeret Regionális Stratégiai Tervek Kistérségi Stratégiai Tervek Ágazati Operatív Programok Regionális Operatív Programok Kistérségi Operatív Programok Ágazati Akciótervek Regionális Akciótervek Kistérségi Cselekvési Tervek Ágazati Stratégiák LEADER program, HVT Helyi vidékfejlesztési stratégia Egymást kiegészítő ÚMVST ÚMVP Egymást kiegészítő

A kistérségi cselekvési terv elhelyezése a tervek rendszerében Ágazati akcióterv Regionális operatív program Regionális Akcióterv Kistérségi Cselekvési Terv LEADER program; HVT Kistérségi stratégiai terv Kistérségi operatív program Egymást kiegészítő

A KCST szerepe a tervezésben  Az akciótervek készítése során iránytűként szolgál(hat) a régió és az ágazatok számára a forrásallokációs tervezéshez.  Figyelemmel a meglévő kistérségi programokra és az adott időszakra szóló akciótervekre részletes útmutató lehet a térségek számára a rövid távú, összehangolt projektmegvalósításban.

A KCST szerkezeti elemei I.  Illeszkedés a KMR-t érintő operatív programokhoz;  Illeszkedés az Akciótervekhez;  Illeszkedés a kistérségi programokhoz;  A projekt tartalmának rövid bemutatása;  A projektgazda bemutatása;  Végső kedvezményezett,

A KCST szerkezeti elemei II.  A projekt kedvezményezettje(i);  Milyen korábbi fejlesztés(ek)re épül;  Milyen fejlesztés(eke)t alapoz meg;  Milyen szinergikus hatása van a KCST többi projektjével;  A projekt pénzügyi háttere;  Önerő,  Támogatási igény,  Magántőke,

A KCST szerkezeti elemei III.  Társadalmi/gazdasági költség-haszon elemzés;  A megvalósulás eredménye;  A projekt megvalósítása elmaradásának költsége;  A kistérségi szervezetek véleménye/támogatása;  Társulás,  Civil, és vállalkozói szféra,

Kérdések, melyek megválaszolásra várnak  Mitől válik a kistérség szereplői számára legitimmé a KCST?  Ki készíti?  Ki fogadja el?  Ki ellenőrzi a végrehajtást?  Mi történik azokkal a fejlesztési elképzelésekkel, melyek nem jelennek meg a KCST-ben?  Mi történik azokkal, melyek megjelennek a KCST- ben?  Milyen lesz az összhang a KCST és a LEADER terv, valamint a helyi vidékfejlesztési terv között?  …?

Munkacsoport a KCST továbbfejlesztésére  július 31 – OKÉ: közös munkacsoport létrehozásának kezdeményezése;  szeptember 18 – a munkacsoport alakuló ülése;

Köszönöm a figyelmüket! Elérhetőségek: mobil: /