Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Az OH TÁMOP fejlesztései
„Ezt egy életen át kell játszani”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Helyi oktatásirányítás fejlesztése TÁMOP /
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadás támogató szerepe
XXI. századi közoktatás a TÁMOP projekt bemutatása
Fejlesztő célú szaktanácsadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Idegen nyelvi fejlesztés Balog Éva TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola”
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
E-PORTFÓLIÓ.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
A nevelési-oktatási program előzményei
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
A kerettantervek fejlesztése
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
KRE TFK Nyári Akadémia, Nagykőrös
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
A szaktanácsadó segítő szerepe
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
A pályázati kiírás: „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére.” A pályázat címe: Az Asbóth Szakközépiskola.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
Tantárgygondozó szaktanácsadás
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A fejlesztő célú szaktanácsadás
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A TANTÁRGYGONDOZÓ ÉS A SZERVEZETI SZINTŰ SZAKTANÁCSADÁS KÉZY ÁGNES TÉMAVEZETŐ TÁMOP
MEGÚJULÓ PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSBEN TÁMOP A Magyarországi Református Egyház köznevelési feladatainak.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Szaktanácsadás, Tantárgygondozás a megújuló köznevelési rendszerben Az OFI anyagainak felhasználásával készült.
Új típusú, személyközpontú szaktanácsadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Barcsák Marianna KPSZTI
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megvalósuló szakmai programok a 2017/2018. tanév során Szabó Róza főosztályvezető Oktatási Hivatal.
főosztályvezető-helyettes
Előadás másolata:

Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1 Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3.1.5/12-ben megvalósuló fejlesztések Dr. Pompor Zoltán szakmai vezető, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP 3.1.5/12 projekt

A TÁMOP 3.1.5/12 kiemelt projektben megvalósuló fejlesztések Megújuló köznevelési rendszer Pedagógusok előmeneteli rendszere – pedagógus életpálya Pedagógus életpálya nyomon követő rendszer – portfólió Szaktanácsadói, tantárgygondozói rendszer Pedagógus továbbképzési rendszer Összefüggések: Életpálya, portfólió és szaktanácsadás Továbbképzések és szaktanácsadás

Az új típusú szaktanácsadás, tantárgygondozás célja A szaktanácsadás, tantárgygondozás célja A pedagógusok munkájának, azon belül mesterségbeli tudásuk fejlesztésének szakmai támogatása. Ennek keretében a szaktanácsadók, tantárgygondozók fejlesztő célú támogatást nyújtanak a folyamatos szakmai fejlődéshez, valamint a pedagógus életpályán történő előrehaladásához, szakmódszertani segítséget biztosítanak az adott szakterület, tantárgy iskolatípushoz és -fokozathoz illeszkedő tanításához, illetve az óvodai neveléshez, általános pedagógiai módszertani támogatást nyújtanak az egyéni szükségleteket figyelembe vevő, differenciált nevelő-oktató munka megvalósításához, képzési szükségleteket diagnosztizálnak és továbbképzéseket támogatnak.

Szaktanácsadói rendszer fejlesztése Eszközök, módszerek Képzések Látogatások

Szaktanácsadói rendszer A szaktanácsadással kapcsolatos általános követelmények meghatározása A szaktanácsadói szintek meghatározása A szaktanácsadói feladatok tipizálása A szaktanácsadói továbbképzések rendszerének kialakítása A szaktanácsadás minőségbiztosítási rendszerének kialakítása Országos tantárgygondozói rendszer koncepciója és működési sajátosságai

Eszközök, módszerek A szaktanácsadói, tantárgygondozói látogatás típusai A látogatások protokollja A látogatáshoz kapcsolódó dokumentumok (pl. elemzési vezérfonalak) A szaktanácsadói látogatás produktumai Helyzetelemzés – a pedagógus és intézményvezető számára Szakmai fejlesztési terv – a pedagógus számára Összegzés – az OFI számára

Tervezett szaktanácsadói, tantárgygondozói képzések Óvodapedagógus Tanító Felső tagozat – műveltségi területi modulokkal kiegészítve Szakközépiskola és gimnázium – műveltségi területi modulokkal kiegészítve Szakiskola Gyógypedagógiai intézmény Iskolai könyvtár Kollégium További képzések és továbbképzések fejlesztése a kutatás és a szükségletek tükrében.

Párbeszéd és támogatás Célunk a képzések során, hogy kis létszámú csoportokban, közösen megismerjük azokat az eszközöket és eljárásokat, amelyekkel a szaktanácsadás céljait a leghatékonyabban el tudjuk érni, és minden segítséget megadjunk ahhoz, hogy ez a támogatás mind ismeretekben, mind képességekben, mind attitűdökben fejlődjön – végeredményben szaktanácsadói kompetencia fejlődjön.

A szaktanácsadói, tantárgygondozói képzésekről Pilot program a pilot tapasztalatai alapján korrigáljuk a képzéseket - folyamatos tartalomfejlesztés A képzés elemei Jogszabályi ismeretek Általános pedagógia, módszertani ismeretek A támogató szaktanácsadás módszerei Az egyéni fejlesztési tervek és készítésük, új szaktanácsadói ismeretek A portfólió tartalmi elemei és követelményei Az adott intézménytípushoz, illetve műveltségi területhez (és tantárgyhoz) kapcsolódó speciális tartalom Terepgyakorlat

Látogatások A projekten belül szaktanácsadói feladatellátás 2013 őszétől Megyei szinten – intézménytípusra, tantárgyakra bontva. Heti legalább 1 nap szaktanácsadás. Csak az végezheti ezt a feladatot, aki a képzést sikeresen elvégezte – a képzés során erre a feladatra kaptak felkészítést. A látogatás dokumentuma bekerül a pedagógus portfóliójába.

Köszönöm a figyelmet! pompor.zoltan@ofi.hu