Vízgazdálkodás- Duna stratégia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Advertisements

Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Nemzeti cselekvési terv
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Stratégiai tervezés.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Vízkárelhárítási főosztályvezető
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Strukturális és Kohéziós Alapok
Magyarország és a magyar EU elnökség a víz védelmében
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Európai Unió Duna Régió Stratégiája
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Magyar Útügyi Társaság
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Oktatás, tudomány Korreferátum
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
Magyar Útügyi Társaság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Annex VI: Examples of the national research programme supporting drought management 2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16. Bihari Zita.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Vízgazdálkodás- Duna stratégia Ea: Láng István Főosztályvezető VM Vízkárelhárítási Főosztály

A Dunastratégia akciótervének felépítése   A.)Kapcsolatok a Duna régióban 1.A mobilitás fejlesztése és az intermodalitás 2.A megújuló energiaforrások, fenntartható energiatermelés 3.A kultúra és a turizmus támogatása, emberek közötti kapcsolatok B.)Környezetvédelem a Duna régióban 4. A vizek minőségének helyreállítása, védelme 5. Környezeti kockázatok kezelése 6. A biológiai sokféleség megőrzése, a táj, levegő és a talaj C.)A Duna régió jólétének biztosítása 7. A tudás alapú társadalom kiépítése, kutatás, információ, technológia 8. A vállalkozások versenyképességének támogatása 9. Az emberi erőforrások fejlesztése, szakképzés támogatása D.)A Dunarégió megerősítése 10. Együttműködéshez szükséges intézményi kapacitás kiépítése 11. Biztonság, a szervezett bűnözéssel szembeni közös fellépés Nemzetpolitika érvényesítése

4. A vizek minőségének helyreállítása, védelme Intézkedések 1. Duna vízgyűjtő-gazdálkodási terv végrehajtása 2. Részvízgyűjtő-szintű együttműködés megerősítése 5. Környezeti kockázatok kezelése Intézkedések 1.A Duna-medence, mint nemzetközi vízgyűjtő szintjén koordinált árvízi kockázatkezelési tervek kidolgozása és elfogadása 4. A Duna menti országok közötti operatív együttműködés megerősítése 5. A vizes árterek reaktiválása, természetvédelmi és árvízvédelmi szerepének erősítése

Duna stratégia Magyarország éljen a lehetőséggel! Az Európai Unió célja: Versenyhelyzet egyenlő esélyekkel Az Magyarország célja: A versenyhátrány megszüntetése A vízgazdálkodás újjászervezése

Helyzetértékelés Magyarország a külföldi vízgyűjtőknek kiszolgáltatott ország Külföldi vízgyűjtők Kiszolgáltatott helyzet Klimaváltozás kitettség Alulértékelt biztonságpolitika Elfogyott biztonság

Magyarország árvízvédelmi helyzete európai viszonylatban Helyzetértékelés Magyarország árvízvédelmi helyzete európai viszonylatban Biztonság 100 évre 1250 évre

Költségvetésbe befizet Költségvetésből kifizet Helyzetértékelés A földrajzi helyzet hátrányai Felvízi országok Energetikai célú tározók Mezőgazdasági célú tározók Árvízvédelmi céllal kombinált tározók Magyarország alvízi ország Medersüllyedés Árterek feltöltődése Káros vízszintváltozások Költségvetésbe befizet Költségvetésből kifizet A kiszolgáltatottság aránytalan terhet ró Magyarországra

Újrakezdés és reform a vízgazdálkodásban Helyzetértékelés Újrakezdés és reform a vízgazdálkodásban A fenntartás reformja  Megelőzni a kárt A védekezés reformja  Csökkenteni a kárt A fejlesztés reformja  Növelni a biztonságot A kutatás reformja  Hatékony rendszerek A Duna stratégia keretet adhat az újjászervezéshez!

Kitörési pontok Vízgyűjtő-gazdálkodás A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek megvalósítása Hordalékváltozások átfogó kezelése a Duna vízgyűjtőjén Szélsőséges vízjárások Határokon túlnyúló árvízvédelem Aszály – összehangolt cselekvési program a klímaváltozásra

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek megvalósítása Kitörési pontok A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek megvalósítása Magyarország vízgazdálkodási problémáinak 70%-a a Tiszavölgyben lép fel Állandó Tisza vízgyűjtő bizottság létrehozása és üzemeltetése Az Integrált Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv megvaló-sítása (ICPDR Tisza Group) Összehangolt vízkárelhárítás és vízkészlezgazdálkodás

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek megvalósítása Kitörési pontok A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek megvalósítása Magyarországon a hordalékstruktúra változása mind árvízi, mind vízpótlási problémákat okoz A hordalékváltozások összehangolt vizsgálata A hordalékváltozások mértékének és következményeinek feltárása Az összehangolt kompenzációs beavatkozások meghatározása

Hordalékproblémák - Vízszint-tendenciák Dunaremete térségében Kitörési pontok Hordalékproblémák - Vízszint-tendenciák Dunaremete térségében Kis-, és középvizek csökkenő, árvízszintek növekvő trendje Kis-, közép- és árvízszintek növekvő trendje A jelenségek felgyorsultak

Szélsőséges vízjárások elleni védelem - árvíz Kitörési pontok Szélsőséges vízjárások elleni védelem - árvíz Magyarországon kitettsége a legnagyobb, emiatt jelentős versenyhátrányban van Határokon átnyúló árvízvédelem megvalósítása Közös kockázatkezelés Árvízvédelmi beruházások elősegítése a külföldi vízgyűjtőkön A hazai árvízvédelmi biztonság megteremtése

Beregi térségárvízvédelmi problémái Kitörési pontok Beregi térségárvízvédelmi problémái

Szélsőséges vízjárások elleni védelem - aszály Magyarországon lakosság-megtartási, élelmiszerbiztonsági és ökológiai problémákat vet fel. Összehangolt aszály- és szárazság kezelési tervek Közös kockázatkezelés Összehangolt vízkészlet-gazdálkodás (külföld) A vízpótlási feltételek megteremtése, új víz-rendszerek (Magyarország) Kitörési pontok Klímazónák Klimahatár

Eszközök Stratégia Pénz-paripa-fegyver Célok Politikai döntések Lehetőségek feltárása Szakemberképzés A nemzetközi hírnevünk megőrzése A vízmérnök-képzés támogatása, reformja Pénz - Finanszírozás Források tervezése Gazdaságosság kimutatása

Stratégia Politikai döntések A biztonság megteremtése Eszközök Stratégia Politikai döntések A biztonság megteremtése A költségvetés stabilizálása Okszerű vízgazdálkodás kialakítása Startégiai lehetőségek EU elnökség –Központi témája a víz (politika) Duna stratégia 2014 – 2020 (pénz és politika) Hosszútávú hitel (pénz) Elérendő célok Versenyhátrány felszámolása (EU) Árvízvédelmi biztonság megteremtése (szomszédokkal) Vízgazdálkodás korszerűsítése, újraindítása (itthon)

Az utolsó vízépítő mérnökök Eszközök Szakemberképzés Kihalás előtt?? Múltunk és hírnevünk VITUKI Szakembereink Tennivalóink Oktatók képzése Felső vezetők képzése (MSC) Vízügyi kutatóbázis újjászervezése (MSC) Területi vezetők képzése (BSC) Technikus és gátőrképzés Környezetvédelmi mérnökök integrálása Az utolsó vízépítő mérnökök

Finanszírozás Eszközök Az árvízkárok finanszírozása

Következmények 50 év távlatában Eszközök Következmények 50 év távlatában A kár mértéke évente legalább 1%-al emelkedik

Biztonság A nagy lépés Eszközök 2029 a biztonság elérése A fejlesztés elérte a megkívánt biztonságok Biztonság A nagy lépés A potenciális veszély minimalizálódik

Halmozott ráfordítások a vizsgált esetekben Eszközök Halmozott ráfordítások a vizsgált esetekben 4134 mrdFt 929 mrdFt 3205 mrdFt Biztonság

Eszközök 2029 a biztonság elérése

Megvalósítás Lépésről lépésre DUNA RégIÓ STRATÉGIA: B.)Környezetvédelem a Duna régióban 4. A vizek minőségének helyreállítása, védelme 5. Környezeti kockázatok kezelése 6. A biológiai sokféleség megőrzése, a táj, levegő és a talaj A költségvetés kritikus elemeinek visszaszorítása Biztonság megteremtése Fenntartható környezet kialakítása Kiszámítható jövőkép DUNA RégIÓ STRATÉGIA: C.)A Duna régió jólétének biztosítása 7. A tudás alapú társadalom kiépítése, kutatás, információ, technológia 8. A vállalkozások versenyképességének támogatása 9. Az emberi erőforrások fejlesztése, szakképzés támogatása

Köszönöm a figyelmet! Kezelhető rendszerek: A Tiszaroffi tározó megnyitása Köszönöm a figyelmet! Ea: Láng István Főosztályvezető VM Vízkárelhárítási Főosztály