Az Ócsai Tájház.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Alsónémedi A falu bemutatása
Királyhelmec városunk története
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Felsőregmec.
SIÓAGÁRDI TÁJHÁZ.
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Beregszász.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
A házbelső A 19. századra egész Kárpát-medencében általánossá vált a háromhelyiséges parasztház. Soros elrendezésben az utca felől kiindulva következett.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Oud of Mooi ???? Az ŐRSÉGBEN jártam jártam Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné Dr Bajzák Tamásné 2009 június 2009 június automata automata.
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
A jurtától a háromosztatú parasztházig
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Manhattan a sivatagban
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
Készítette: Szanyi Mária február 10. A tisztaszoba.
NYON 1.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
A szoba berendezése © Németh György.
Fő tér.
Halászy Károly Általános Iskola
A szoba berendezése.
Tűzhelyek, füstelvezetés
A jurtától a háromosztatú parasztházig
CHILLON VIZIVÁR SVÁJC Készítette: Dr Bajzák Tamásné automata.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Szendrő nevezetességei
Bihartorda.
A Kis-Balaton hagyományai és népművészete
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Tokaji múzeum.
Hellászi lakáskultúra
A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál ( ) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
Pásztorművészet A pásztorélet jellemző használati- és dísztárgyait, ill. az általuk készített díszes munkákat nevezzük így. Juhászkampó, tükrös, borotvatok,
A falu Katona András 8.c. Gazdaság A faluban sokan élnek mezőgazdaságból, a település környékén rengeteg termőföld van. Ezen kívül többen segédkeznek.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Molnár András bemutatja BERLIN FÉNYKÉPALBUMÁT.
Kávás.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
A vecsési tájház Készítette: Horváth Áron és Pásztor Zsombor, 7.c.
Hellászi lakáskultúra
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Erdélyi barangolások:
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Nagykároly Készítette:
Sárrétudvari.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Veresegyház.
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
Budapest Magyarország Hungary
Székelyderzs a becsület falva
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Napközis tábor 5.évfolyam 2018
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Az Ócsai Tájház

Környéke Ócsa legszebb részén, az Öregfaluban, a református templom mellett található. Valójában 62 portából álló épületegyüttes alkotja ezt a falurészt. A Tájházat ma öt porta alkotja. Ismerkedjünk meg vele!

A tájház létrejötte Minden akkor kezdődött, amikor kialakult a településünket körbevevő tájvédelmi körzet. Mikor az épületek elkészültek, az emberek mindenféle tárgyakat ajándékoztak oda, hogy megmaradjanak az utókor számára. 1980-ban nyitotta meg kapuit az idelátogató közönség előtt. Ekkor még csak egy konyhát és egy szobát rendeztek be, mintha egy régi ház lenne.

Több mint 30 éve gyűjti és mutatja be a helyi néprajzi értékeket. A mai tájház-együttes lépésről lépésre alakult ki, folyamatosan bővülve várja látogatóit. 2006-ban az Év Tájháza címet is elnyerte.

A Tájház kívülről

Itt található a már említett néprajzi gyűjtemény. Tájház és istálló Itt található a már említett néprajzi gyűjtemény. A helyiségek berendezésére jellemző az akkor élt emberek mindennapi élete és használati tárgyai. A szoba-konyha-szoba elrendezés is ezt mutatja. Az udvaron lévő istállóban a mindennapi állattartás eszközeivel ismerkedhetünk meg. De találunk itt őrlőt, tilolót is. borona

Belülről

A tisztaszoba A tisztaszobában láthatók a bútorok, ruhák, a vetett ágy a díszbe öltöztetett ágyneműkkel. Az ágy mellett bölcső. A falakon, mint régen, családi fotók és képek vannak. Valamikor itt állt a búbos kemence, a képen a helyén szövőszék áll.

A pitvarkonyha A pitvarkonyha berendezése hagyományos. Amint belépünk, az ajtóval szemben ott áll az elmaradhatatlan szekrény, a kaszli, tőle balra a vizes pad. A falon a tálason sok szép tál és tányér, míg a fogason a köcsögök és bögrék sorakoznak. Egyik sarokban a kenyérkészítés eszközei sorakoznak: a teknő, a szakajtó, a lisztes kanál és fölöttük falon a sütőlapát. Itt láthatjuk a különböző mázas szilkéket, és fazekakat, melyekben régen a tűzhelyen főztek.

Tárgyak a mindennapi életből Fazekak a főzéshez Tűzhely és a szenes vasaló A kenyérsütés eszközei

Az Ágasház Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. Ez az épület az egyetlen megmaradt ágasház az "öregfaluban". Itt különböző állandó kiállítások láthatók (ásvány-, tojás-, iskolatörténeti kiállítás) ágasfa

Miért ágasház? Mi az az ágasfa? A sárfalazatra épített tetőt ágasfák tartják. A ház elején és végén Y alakú oszlopokat ástak a földbe. Ezekre az ágasokra tették a szelemengerendát hosszában, így a tető súlyát a gyenge földfal helyett az ágasfák hordozták.

Melegedő vagy zsellérház Ez egy kéthelyiséges zsellérház, melyet  Melegedőnek neveztek el. Berendezése is szerényebb. Itt különböző foglalkozásokat szoktat tartani. Itt megmaradt a kemence, mely a hideg téli napokban visszaidézi a régmúltat és meleggel tölti be a szobát.

Felhasznált források: Képek forrása: internet www.ocsaitajhaz.hu/‎ www.dinpi.hu/index Horváth Lajos: Ócsa (Száz Magyar Falu Könyvesháza Kht.; Bp. Magyar Sándor: Értékeink (Egressy Gábor Művelődési Ház, Ócsa, 1990.)

Készítette:. Holi Krisztina és Óman Ágnes. 5. a osztályos tanulók Készítette: Holi Krisztina és Óman Ágnes 5. a osztályos tanulók Halászy Károly Általános Iskola