TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
A víz oxigéntartalmának meghatározása
Gázok előállítása és reakciójuk Lugol-oldattal
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Reakció tipusok (2.-3. óra)
Karbonát-, foszfát-, nitrátionok
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Műszeres analitika vegyipari és környezetvédelmi területre
6. Sav – bázis titrálások Analitika 13. C, 13. H osztály és 1219/6 modul tanfolyam részére 2010/ Sav – bázis titrálások.
A kémiai egyensúlyokhoz… ( )
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
pH, savak, bázisok, indikátorok
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
OLDÓDÁS.
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Vizes oldatok kémhatása
8. Csapadékos titrálások
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Oldatok kémhatása és koncentrációjuk
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Elektro-analitikai mérések műszeres analitikusok számára
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
Készítette: Kothencz Edit
Konduktometria.
Készítette: Szenyéri veronika
Analitika OKTÁV tanfolyam részére 2016
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Összeállította: J. Balázs Katalin
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009

Mosószóda Na 2 CO 3 - tartalmának meghatározása

A mosószódáról A mosószóda kémia neve a nátrium-karbonát. Nátriumtartalmú kőzetek mállásakor keletkezik. A természetben szikes talajokon, egyes tavak vizében, valamint a növények hamujában fordul elő. Erős zsíroldó hatása miatt erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására alkalmas. Más tisztítószerekhez adagolva azok mosóhatása fokozható. Erősen lúgosan hidrolizáló só. A nátrium-karbonát vízben való oldáskor hidratált ionok keletkeznek: Egyiptomban, a sivatag kiszáradt tavaiban is előfordul, amely elsősorban nátrium-karbonátot, egy kevés nátrium-kloridot és nátrium-szulfátot tartalmaz. A rómaiak nitrumnak nevezték. Az első században zsír vagy olaj felhasználásával szappant állítottak elő vele. Magyarországon a szikes talajokon vagy a tavakban kivirágzott sziksóval háziszappant állítottak elő. A karbonátion erős bázisként viselkedik:

A meghatározás elve Na 2 CO 3 + HCl = NaHCO 3 + NaCl NaHCO 3 + HCl = H 2 O + CO 2 + NaCl A titrálás során a kezdetben erősen lúgos oldat pH-ja a két reakciónak megfelelően két helyen is ugrásszerű változást (csökkenést) mutat. A hirolízishez hasonlóan a Na 2 CO 3 a sósavval is két lépésben reagál: pH Fogyás (cm 3 )

Az egyenértékpont Egy görbe adott pontbeli meredeksége alatt a görbe adott pontjához húzott érintő meredekségét értjük: Az egyenértékpont ott van, ahol a titrálási görbének legnagyobb a meredeksége. Emlékeztetőül: az egyenes meredeksége az abszcisszával bezárt szög tangensét jelenti: Egy görbe meredeksége tehát minden pontban más, szemben az egyenessel, melynek meredeksége állandó. x y y x

Az egyenértékpont A titrálási görbe meredeksége is pontról-pontra változik. A legnagyobb, vagy legkisebb meredekségű pontot inflexiós pontnak nevezzük. A titrálási görbén az ehhez a ponthoz tartozó mérőoldat térfogata jelenti a fogyást. pH Fogyás egyenértékpont

A mérés elve A pH elektromos méréséhez olyan elektródot használunk, amelynek feszültsége az oldat hidrogénion koncentrációjától függ, tehát közvetett módon a pH-tól. A mérés, ha nincs az oldatban zavaró szennyeződés, elvégezhető hagyományos indikátorokkal is, de a pH folyamatos mérésével is. A pH méréséhez az üvegelektródot használjuk. AgCl-dal bevont ezüstszál Üveggömb Pufferoldat Az üvegelektród legfontosabb része a speciális üvegből készült vékony falú mérőgömb. VIGYÁZAT! TÖRÉKENY ÉS DRÁGA ! ! !

A méréshez használt titrálóberendezés A folyamatos pH-mérés folyamatos titrálást tesz szükségessé. Ezt különböző típusú titrátorok végzik. Mágneses keverő, rajta a titráló pohár Elektród, mérés közben a titrálandó folyadékba merül Büretta, dugattyúját motor mozgatja Mérőoldat tartálya Vezérlő és kiértékelést végző egység A titrátor fontosabb részei