Nagykanizsa, június 3. Scherczer Károly Róbert

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

főigazgató-helyettes
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
Üzleti tapasztalatok Angolában
Foglalkoztatói nyugdíj
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
ADÓZÁSI, JOGI,KERESKEDELMI ÉS KULTURÁLIS KÖRNYEZET HORVÁTORSZÁGBAN.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Luxemburg, Málta,Hollandia
Hong-kong és Szingapúr
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és jövője
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A magyar gazdaság várható helyzete
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A tőzsde idén megduplázta tavalyi profitját!. „Kölcsönvett” lendület Mennyibe kerül a magyar társadalomnak a Gyurcsány-kormány első 100 napja.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
Vállalkozás alapítás Ausztriában
Magyar-horvát külgazdasági kapcsolatok helyzete és perspektívái
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
FRANCIA O RSZÁG Faragó Sándor külgazdasági szakdiplomata Lyon - Franciaország.
Vállalkozási környezet Ausztriában GYSMKIK Győr, május 5. Külgazdasági és Külügyminisztérium Mautner Márk külgazdasági attasé, Magyar Nagykövetség,
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Magyar-román gazdasági kapcsolatok Bogár Ferenc gazdasági tanácsos.
Road - Show BELGIUM. 10,6 millió lakos, km2 Új ország (1830), mini EU (7 kormány, 7 Parlament) 3 hivatalos nyelv plusz kommunikációra angol.
A FÜRDŐK HELYZETE AZ EURÓPAI TURISZTIKAI PIACON Siniša Perić.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Költségvetés.
Előadás másolata:

Magyarország és Horvátország közötti gazdasági kapcsolatok –Üzleti környezet Horvátországban Nagykanizsa, 2009. június 3. Scherczer Károly Róbert külgazdasági szakdiplomata

Bilaterális kapcsolataink Általános jellemzők Magyarországot fontos gazdasági partnernek tekintik Horvátországban: Mind a kereskedelmi partnerek, mind a beruházók, mind az idegenforgalmi látogatók vonatkozásában az első tíz partner között vagyunk. A kétoldalú kapcsolatok kezelése semleges vagy inkább kedvező, amiben tükröződik az a tény, hogy Magyarország az egyetlen szomszédos állam, mellyel nincsenek nyitott kérdéseik. Gazdasági, kereskedelmi kapcsolataink kereteit kétoldalú ill. az EU-val kötött Stabilizációs és Társulási Megállapodás rendezi.

Bilaterális kapcsolataink Kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink A kétoldalú áruforgalom az ezredforduló óta több mint ötszörösére nőtt, állandó jelleggel magyar aktívum jellemzi. A 2008. évben a magyar export értéke több mint 10%-os növekedést mutat, importunk azonban ugyanezen időszakban a magyar statisztikák szerint 16 %-kal esett. Horvát részről a magyar áruk piacrajutását diszkriminatív intézkedések nem akadályozzák. Horvátországba jelenleg évente több mint 1100 magyar cég viszi ki áruit, illetve 400 importál onnan. A legfontosabb magyar exportcikkek közé az élelmiszerek, az ásványi termékek és energiahordozók, a vegyipari, műanyag és gumitermékek, a gépek, berendezések, járművek. Az importban jelentős tételt képviselnek az energiahordozók, polimerek valamint a cukor.

Bilaterális kapcsolataink Kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink II.

Bilaterális kapcsolataink Kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink III.

Bilaterális kapcsolataink A magyar tőke jelenléte érdemivé vált A magyar befektetések értéke öt év alatt több mint ötszörösére nőtt és meghaladja a 2,1 Mrd EUR-t. 2008-ban 900 M EUR értékű magyar beruházás valósult meg Horvátországban, ami elsősorban a MOL további részvényszerzésének köszönhető az INA-ban. A külföldi befektetők sorában Magyarország az előkelő 4. helyet foglalja el. Az elmúlt évben befejeződött az OTP Hrvatska feltőkésítése - melyet a horvát központi bank írt elő valamennyi kereskedelmi bank számára. A MOL által megvásárolt Tifon bővítette benzinkút hálózatát. A Trigránit megkezdte a zágrábi sport Arénához kapcsolódó bevásárló és szórakoztató központ építését. A Danuvius Marina folytatta tengerparti üdülő központjának bővítését.

Bilaterális kapcsolataink III. A magyar tőke jelenléte érdemivé vált Működőtöke-befektetések 2004 és 2008 között (M EUR-ban)

Horvátország gazdasági helyzete I. A 2008-as évben, a horvát GDP 2,4 %-al nőtt a GDP. A növekedés forrásai: a lakossági fogyasztás, az állami beruházások, valamint az idegenforgalom. Az Eurostat szerint vásárlóerő paritás alapján GDP/fő-je az EU átlag 57,8%-a. A gazdaság továbbra is szerkezeti gondokkal küzd: nincs versenyképes ipara és gyenge a mezőgazdaság teljesítménye. Jelentős zöldmezős beruházások a tavalyi évben sem valósultak meg. A horvát gazdaság egyik legkritikusabb területe a gyenge export teljesítmény. Horvátország kivitele 2008-ban 6,1 %-al (9,58 MRD EUR), míg importja 10,8 %-al (20,8 MRD EUR) nőtt a megelőző év ugyanezen időszakához képest. A külkereskedelmi deficit 11,22 MRD EUR, ami folyamatosan romló trendet mutat. A külső össz-adósság folyamatosan növekszik és 2008 végére elérte a GDP 90%-át (39 MRD EUR). A tavalyi évben 17 %-kal növekedett a teljes adósságállomány.

Horvátország gazdasági helyzete II. Válságellenes intézkedések I. A költségvetés felülvizsgálásra került. A horvát kormány jelenleg 3%-os zsugorodással számol. Szakértői vélemények alapján azonban 6 % körül lehet. A vállalatok adón kívüli terheinek csökkentése (kötelező kamarai tagsági díj, befizetés a Horvát Erdőgazdaság és Turisztikai Társaság részére, önkormányzatok által kivetett díjak). Az állami vállalatok kiadásait kb. 2 milliárd kunával csökkentik. Az állami vállalatok fizetési kötelezettségeiknek max. 60 napon belül tegyenek eleget. A vállalatoknak adható „de minimis” támogatás értékét 200 ezerről 500 ezer euróra növelik (EU konform támogatási forma). A Horvát Fejlesztési Bank alaptőkéjét 400 EUR-val emelik az exportáló és a kis- és közepes vállalatoknak nyújtandó hitelek bővítése érdekében.

Horvátország gazdasági helyzete II. Válságellenes intézkedések II. A turizmus fejlesztése érdekében intézkedési tervet dolgoznak ki. A 30 millió eurónál nagyobb értékű külföldi beruházások engedélyezését 45 napon belül be kell fejezni. Az első lakáshoz jutást kedvezményes kamatokkal támogatják. Az import áruk ellenőrzését megszigorítják. A szociálisan legveszélyeztetettebbek védelme érdekében pénzügyi alapot hoznak létre.

Horvátország gazdasági helyzete III. HORVÁTORSZÁG GAZDASÁGI MUTATÓI 2004 – 2008

Gazdasági társasági formák Horvátországban Társaság, illetve egyéni vállalkozás alapítása Horvátországban jelenleg több nagyvárosban (Zágráb, Split, Rijeka, Eszék, stb.) egyablakos rendszerben is elvégezhető. Az eljárás menete a www.hitro.hr honlapon angol nyelven is megtalálható, illetve a formanyomtatványok, valamint befizetési szelvények is letölthetőek. Társasági forma Tőketársaságok korlátolt felelősségű társaságok (d.o.o.) ill. részvénytársaság (d.d). Személyegyesülések közkereseti társaságok, betéti társaság ill. un. gazdasági érdekközösség. Egyéni vállalkozások cégjegyzékbevétel évi 2 M HRK-tól kérhető ill. ha bevétele meghaladja a 15 M HRK-t kötelező kérnie azt). Alaptőke Bt.-re vonatkozó előírások általában azonosak a magyar jogban szeplővel. Kft.-re vonatkozó előírások Minimális törzstőke nagysága 20000 HRK, minimális törzsbetét 200 HRK. Rt. - re vonatkozó előírások Minimális alaptőke nagysága 200000 HRK.

Horvát Adórendszer Összefoglaló táblázat I.

Horvát Adórendszer Összefoglaló táblázat II. (SZJA kedvezmények) Adózó Eltartott családtagok Gyermekek FAKTOR A SZEMÉLYI ADÓKEDVEZMÉNY ÖSSZEGE (HRK-ban) havonta évente Alapvető adókedvezmény (kvázi 0%-os SZJA sáv) 1,0 1.600,00 19.200,00 Eltartott családtag 0,5 800,00 9.600,00 Első gyermek Második gyermek 0,7 1.120,00 13.440,00 Harmadik gyermek Negyedik gyermek 1,4 2.240,00 26.880,00 Ötödik gyermek 1,9 3.040,00 36.480,00 Részleges rehabilitációs pótlék 0,3 480,00 5.760,00 Rehabilitációs pótlék 100% rokkantság esetében Nyugdíjasok - A nyugdíj összegének nagyságáig, legfeljebb 3.000,00 36.000,00

Köszönöm a figyelmüket! Elérhetőségeink: Magyar Köztársaság Nagykövetsége – Külgazdasági Iroda Zagreb, 10000 Pantovčak 146 Telefon/Fax: 00-385-1-4822-055 E-mail: zagreb@itd.hu