Hogyan és miért vállalkozzunk?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hasznos tippek pályamódosításhoz
Advertisements

A boldog emberek tudják,
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Energia – történelem - társadalom
A házasság még nem a mennyország
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Trend vagy evolúció? üzleti döntésfolyamatok átalakulása a túlélés és fejlődés érdekében Dr. Csorbai Hajnalka Opten Informatikai Kft. Opten - Céginformáció.
ÖKO-Pack rendezvénysorozat a Mobilitási Héten Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing Vezető december 2. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Üzleti kapcsolatépítés és értékesítés a gazdasági válság idején
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
A nemzetközi üzleti élet etikája
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Családi vállalkozások - prezentáció
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Kkv Akadémia 7 nap, 7 gyakorlati téma kezdő és haladó kkv-vezetőknek.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Az üzleti élet illuzionistái „Csak a cégemet figyeljék, mert csalok!” december 3. Dr. Csorbai Hajnalka – stratégiai igazgató, Opten Informatikai.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Powerpoint TemplatesPage 1Powerpoint Templates A humánszféra hatása a fenntarthatóságra Belasics Edit.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Az élet.
Nyílt forrású szoftverek - néhány kiegészítés László Gábor előadásához - NHIT IT3 BT ülés Rátai Balázs -
Minőség menedzsment 6.előadás
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Do not put content in the brand signature area 7 szűk esztendő? Nemes Krisztián ING Lease Hungary értékesítési igazgató VIII. Manager konferencia Tata,
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
A vezető mint sikertényező szerepe egy középvállalkozás
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Stresszmentes, hatékony vállalkozásvezetés Avagy hogyan építsük fel újra vállalkozásunkat Horváth Győző – május.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Key To Success DUPLIKÁCIÓ 3 Résztvevős Hívás /3-way/ A Duplikáció Egyik Alapja Ez!!! Mikor lehet használni? /IDŐZÍTÉS/ Legjobban működik amikor a jelölt.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A t e r m é s z d a l Csak az erős ember ismeri a szeretetet,
A PALAGÁZ ÉS A TXM KFT A MAGYAR TÁRSADALMI KÖRNYEZETBEN OKTÓBER 30.
Alapszeminárium II. Tréning Jövő. Ezzel fogunk ma foglalkozni !
Tűrések, illesztések CNC forgácsoló tanfolyam 2008 – 2009
Közgazdaságtan 5 Célok és fejlődéskép GDP, alternatív indikátorok, pénz és boldogság Tóth Gergely.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Vállalati fenntarthatóság
Előadás másolata:

Hogyan és miért vállalkozzunk? vállalkozói stratégiák a jelenlegi pénzügyi? válságban

Vállalkozó? Válság - lehetőség 2009-06-06 Manapság eléggé vegyes jelentése van a vállalkozó szónak. Sokszor kifejezetten szégyellem, ha vállalkozónak neveznek. Kiket is nevez a közvélemény ma vállalkozónak? A leggazdagabbakat? Szombaton volt szerencsém az estét a 200 leggazdagabb emberrel tölteni. Sokan az éremnek csak a fényes oldalát látják. Nem hiszik el, hogy akinek sok pénze van, annak a gondjai is megsokasodnak. A legfontosabbakat? Vállalkozásuk mellett elfelejtenek élni. A temető tele van nélkülözhetetlen emberekkel... A legmerészebbeket? Magam is ilyen voltam, de azóta bölcsebb lettem. A színesfém kereskedőket? Hát, - ez nem vonzó. A szolgáltatások jegyzéke ezt a vállalkozást így definiálja: „Egyéb közérzet javító szolgáltatás”. Ez sem vonzó, sőt inkább szánalmas minden érintett esetében. Válság - lehetőség 2009-06-06

Vállalkozó! Válság - lehetőség 2009-06-06 A vállalkozó fogalma folyamatosan átértékelődik. Régen paraszt volt, most agrárvállalkozó. Nem akart az lenni, a társadalmi változások tették azzá. Aki ma nagy családban gondolkodik, az bizonyosan vállalkozó szellemű. Az emberiség őssejtje a család. A kézműves iparos ugyancsak vállalkozó. Ő már évszázadok óta. A vállalatvezetőket is ebbe a kategóriába sorolják. De a legszebb vállalkozás gyermeket vállalni. Az anyaság az emberiség egyik legnagyobb és nélkülözhetetlen vállalkozása. Nagy baj, hogy nincs becsülete a köztudatban. Válság - lehetőség 2009-06-06

A kis- és középvállalatok és a vállalkozási készség Mielőtt elmélyednénk a vállalati felelősség témában, pozícionálnunk kell a kis és középvállalatokat a magyar gazdaságban. Magyarországon körülbelül 1,2 millió regisztrált vállalkozás van. Kevés számú nagyvállalatot leszámítva túlnyomó többségben KKV-kről beszélhetünk. Válság - lehetőség 2009-06-06

Nettó árbevételt tekintve a KKV-k 2003-ban 27 584 milliárd 604 millió forintot értek el. Ez az összes vállalat árbevételének az 59,3%-a volt Hozzáadott érték szerint a KKV-k 4 652 milliárd 515 millió forintot termeltek, ami az összes hozzáadott érték 52,5%-a Válság - lehetőség 2009-06-06

A kis- és középvállalatok és a vállalkozási készség A foglalkoztatás tekintetében meglepő adatot találunk: A KKV-k 2003-ban 1 982 460 főt foglalkoztattak, ami a vállalkozói szféra összes foglalkoztatásának 71,4%-a! Ezekből az adatokból arra lehet következtetni, hogy a KKV-k kisebb profittal, kisebb költségvetéssel, de mégis nagyobb számú munkavállalónak biztosítanak megélhetést, mint a nagyvállalatok. Szerepük rendkívül fontos a magyar gazdaságban és nemcsak mint termelési, de társadalmi tényezők is. Válság - lehetőség 2009-06-06

Mi történik velünk? Válság - lehetőség 2009-06-06

Fenntarthatóság… természet gazdaság társadalom társadalom gazdaság Mielőt elmélyednénk a témában, néhány gondolat a fenntartható fejlődésről, társadalmi felelősségről. Tekintsük a társadalmat és a gazdaságot a természet alrendszereinek. Ez egy ideális állapot fenntarthatósági szempontból. Az ember és a gazdaság része a természetnek. Nézzük meg mi történik, ha az ember a szükségleteit többé már nem maga határozza meg, hanem a kereskedelmi tv csatornák és óriásplakátok. A társadalom túlcivilizálja magát, maga alá gyűri a természetet, feléli a föld erőforrásait. Mindezt pillanatnyi gazdasági érdekből. Fogyasztóvá válik és a folyton növekvő fogyasztása alapján határozza meg a gazdaság az ember értékét. Ki irányítja a gazdaságot? Meddig folytatható ez? Hol vannak a növekedés határai? Ezt a kérdést 1973-ban tette fel a Római Klub néhány tudósnak. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a rendszer össze fog omlani és az nem lesz fájdalommentes az emberiségnek. Már régen nem az a kérdés, hogy emberek, váltsunk irányt, mert viharba fogunk kerülni, hanem az, hogy túléljük-e a vihart és ha igen akkor kik lesznek a túlélők? Válság - lehetőség 2009-06-06

„A világ baja nem az, hogy valamit rosszul csinálunk, a baj az, hogy rosszat csinálunk. Ha végre jót csinálnánk (akár rosszul is), az eredmény ha a rosszat akarjuk jobban csinálni, nagyobb rossz lesz az eredmény” (Agócs József) Válság - lehetőség 2009-06-06

Válság Környezeti Energia Pénzügyi Gazdasági Morális… érték válság Válság - lehetőség 2009-06-06

Népességrobbanás? 200x 9x 2.6x 11 Az adatok forrásai: U.S. Census Bureau, WTO, IMF és Maddison [2003] Válság - lehetőség 2009-06-06

Hurrá! Jaj! Zsíroskenyér = energia Kenőolaj = hitel Bernd Senf: Der Tanz um den Gewinn 12 Válság - lehetőség 2009-06-06

Válság - lehetőség 2009-06-06

Válság - lehetőség 2009-06-06

KKV – fenntarthatóság A vállalati felelősség „alapállás”, belülről kell fakadjon, nem függ a vállalat méretétől. „Csak ott mennek jól a dolgok, ahol a szabó, a szappanfőző, a cukrász és mindenki más is meg van győződve róla, hogy az ő üzletén, az ő iparán fordul meg a nemzet sorsa…” „Ablakon bedobott pénz” www.kovet.hu A nagyvállalatok magatartásának hatása a KKV-kre… Outsourcing Környezetszennyezés export, olcsó munkaerő import, … „Nem elég felelősnek látszani, - annak is kell lenni!” Elképzelhető-e kisebb szervezeteknél a CSR? A kérdésre a válasz: -természetesen! Ezzel kapcsolatban egy Széchenyi idézetet szertnék citálni. „Csak ott mennek jól a dolgok, ahol a szabó, a szappanfőző, a cukrász és mindenki más is meg van győződve róla, hogy az ő üzletén, az ő iparán fordul meg a nemzet sorsa…” De hozzá kell tenni, hogy a politikai, gazdasági és társadalmi környezet hatást gyakorol a KKV-k vállalati felelősségére. Jó példa erre a 15 évvel ezelőtti szelektív hulladékkezelési törekvésünk. Hiábavalónak bizonyult, mert a szállító cég a szemünk láttára öntötte egybe a szelektíven gyűjtött hulladékot, így nem sok értelme volt az erőfeszítésünknek. Abban a pillanatban, hogy a hulladékkezelési költségek emelkedni kezdtek és a törvényi szabályozás is szigorodott, mindenkinek egyszerre érdekében állt a hulladék szelektív gyűjtése. Kis környezetvédelmi fejlesztéssel megtakarításokat lehetett elérni. Ez lett az „ablakon bedobott pénz” erről bővebben olvashatnak a KÖVET honlapján. Meg kell említenem a nagyvállalatok magatartását is, mint a KKV-kra gyakorolt hatást. A nagyvállalatok CSR politikája abban mutatkozik meg leginkább, hogy hogyan viszonyulnak a kicsikhez. Ha egy nagyvállalat CSR teljesítményére vagyunk kíváncsiak, akkor nem a fenntarthatósági jelentését kell elolvasni, hanem azt, hogy mit mondanak róla az alkalmazottak és a beszállítók… Válság - lehetőség 2009-06-06

KKV és vállalati felelősség El meri olvasni? Társadalmilag felelőtlenebbek-e a kisebb vállalatok? Ez a kérdés vitára adhat okot. Az időm nem elég arra, hogy ebben kifejtsem az álláspontomat, így segédeszközhöz nyúlok: A segédeszköz pedig egy könyv. A valóban felelős vállalat címet viseli, amit Tóth Gergely barátom írt. Ha az olvasó félreteszi vonatkozó előítéleteit és hajlandó elszakadni az uralkodó közgazdaságtudományi paradigmától, a könyv sokáig motoszkáló gondolatokat ültet majd a fejébe. Vállalatvezetőként újra kell gondolnia alapjaitól a vállalata működését, magánemberként, beosztottként szokásait, egyéb döntéseit. A másokkal szembeni felelősség jelen van minden ember egész életében. A kérdés az, hogy hány embernek van bátorsága ahhoz, hogy felelősen cselekedjen? Válság - lehetőség 2009-06-06

másért vállalkozó Válság - lehetőség 2009-06-06 A vállalatok a haszonszerzésre törekszenek. Ez eddig rendben is van. De mi az a haszon? Emlékezzünk csak közgazdasági tanulmányainkból Gossen határhaszon elméletére… A haszonmaximalizálás működteti valóban a gazdaságot. Vállalkozóknak és másért vállalkozóknak csupán a HASZON fogalmában kellene megállapodniuk... A másért vállalkozó esetében ez a haszon nem pénzben kifejezhető értékre vonatkozik. Válság - lehetőség 2009-06-06

Boldogság... Vajon a gazdagság és a boldogság egyenes arányban áll egymással? Egy szintig biztosan, de mi van azután? A Himalája beli Bhutan, amely a GDP helyett a GNH-t, a bruttó nemzeti boldogságot tűzte ki mérőszámként, mivel az előbbit kerülőútnak, sokszor zsákutcának tartja az emberi boldogsághoz. Bővebben: www.bhutanstudies.org.bt GDP ≠ GNH GNH: bruttó nemzeti boldogság. Bővebben: www.bhutanstudies.org.bt Válság - lehetőség 2009-06-06

„A polgár igényes puritanizmussal a szükségleteit maga határozza meg…” Válság - lehetőség 2009-06-06

És az emberi kapcsolatok? Az emberi kapcsolataink minősége határozza meg, hogy mennyire vagyunk boldogok. Válság - lehetőség 2009-06-06

Öt eszköz visioning - jövöképalkotás networking - hálózatépítés truth-telling - igazmondás learning - tanulás Loving - szeretet A fenntartható társadalom felé való átmenetben segíthet az, ha egyszerűen gyakrabban használunk bizonyos szavakat, őszintén és szabadkozás nélkül a világ információs csatornáin.” D.H. Meadows, D.L. Meadows and J. Randers, 1992, Beyond the Limits, Chapter 8 “Overshoot but Not Collapse” pp223-224. Meadowsék a növekedés határai című könyvükben, mikor a Római klub felkérésére ezt a témát vizsgálták, Az emberiség pusztulásának elkerülésére hosszas vizsgálódás után 5 eszközt jelöltek meg. Azt mondták: … Egy kicsit hezitálunk, hogy beszéljünk-e ezekről… mivel ezek olyan szavakat igényelnek, amelyek nem jönnek könnyen a tudósok szájára, illetve szövegszerkesztőjére. Ezeket túl „tudománytalannak” tartják ahhoz, hogy a cinikus közvélemény komolyan vegye őket. Ezek az eszközök a következők: Az emberiségnek legyen jövőképe Az emberek teremtsenek kapcsolatot egymással Ne hazudjanak egymásnak És ez most nem erkölcsi kérdés, hanem egyszerűen már nincs rá idő, hogy a taktikázásban megtaláljuk az igazságot. Tanuljunk az elmúlt korok eseményeiből És tekintsük embernek a többieket is. „azt add másnak, amit magadnak is elvársz” A fenntartható társadalom felé való átmenetben segíthet az, ha egyszerűen gyakrabban használunk bizonyos szavakat, őszintén és szabadkozás nélkül a világ információs csatornáin.” És ehhez még EU-s pályázati pénzekre sincs szükség. Nos, egy másért vállalkozó többek között ezt az öt eszközt is felhasználja és ezek elsajátítására igyekszik rávenni vevőit, szállítóit és alkalmazottait is. Hogy ez mennyire igaz az Ostorházi kft-re azt döntsék el önök és kérem, osszák meg velem építő szándékú kritikájukat, mert attól még nem tanultam semmit, aki mindig egyetértett velem. Válság - lehetőség 2009-06-06

Milyen vezetők állhatnak élére ennek a változásnak? Akik képesek cégüket a rendszer részeként szemlélni Van annyi lelkierejük és bátorságuk, amivel el tudnak képzelni egy másfajta jövőt Ez alapján el tudják dönteni, mit tehet meg cégük ma és mit nem Elég állhatatosak, hogy ragaszkodjanak a jövőképükhöz Maines Thomas Dean előadása alapján, KÖVET Konferencia, 2007. október 25. Válság - lehetőség 2009-06-06

Ha egyet találsz, tudhatod hogy tele van velük a kert… A krumplibogarak Ha egyet találsz, tudhatod hogy tele van velük a kert… (Fóris Ferenc 2008) Válság - lehetőség 2009-06-06

Köszönöm a figyelmet! www.bevonattechnika.hu Dr. Ostorházi László Ostorházi Bevonattechnikai Kft. Ügyvezető www.bevonattechnika.hu Ezzel megköszönöm megtisztelő figyelmüket és kívánok önöknek egy szebb, élhetőbb jövőt.