Autóipar Magyarországon – 2007.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Vállalati pályázatok uniós forrásból
ÚMFT-s gazdaságfejlesztési támogatási lehetőségek vállalkozások részére Mészáros Gábor, vezető tanácsadó Szeghalom, április 8.
Elérhető támogatások vállalkozásoknak
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
„ T ő lünk függ minden, csak akarjuk!” Széchenyi István Forrás: MAG Zrt.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
BUDAPEST, Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP)
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program első prioritása: K+F és innováció Szilágyi László GKM Vállalkozás Finanszírozási Főosztály
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Pénz, de honnan?” Gyakorlati ismeretek pályázóknak
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
JEREMIE program tervezése a as programozási időszakra
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Így fejlesztünk mi- innovatív technológiafejlesztés a gyakorlatban Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
Megjelentek az ÚMFT első pályázatai!. Megnyíló források ● Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) ● Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) ●
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Gazdaságfejlesztési politika – II. NFT ( ) Eszes Gábor GKM Miniszteri Kabinet Nyíregyháza, december 14.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
JEREMIE Programok módosulásai
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
A KKV-k számára elérhető támogatások. ÚSZT célok megjelenése a pályázati felhívásokban ÚSZT kitörési pontok Kkv-k fejlesztése Foglalkozta-tási hatás.
MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.
Pályázatok a gazdaságfejlesztésért április 18. András Lászlóné, igazgató.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Közlekedésbiztonságra fordítható források
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. A szervezet a 68/2011 (IV.28) Korm. rendelet alapján, az európai uniós források hatékony felhasználását segítő térítésmentes.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) Kóczián József GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály Budapest, február.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Előadás másolata:

Autóipar Magyarországon – 2007. A vállalkozások állami támogatása, a vállalkozásfejlesztés pályázati eszközei Autóipar Magyarországon – 2007. Budapest, 2007. november 23.

Fő témák A vállalkozásfejlesztés típusai A vállalkozásfejlesztés forrásai Az Új Magarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Az operatív programok rendszere Gazdaságfejlesztési OP szerepe, helye Gazdaságfejlesztési OP prioritásai GOP intézményrendszere A KKV-k fejlesztésének stratégiája Új Magyarország Vállalkozói Program Hazai forrású KKC pályázatok Kedvezményes pénzügyi konstrukciók Az NFÜ honlapján megtalálható néhány fontosabb információ Hasznos linkek és elérhetőségek

A vállalkozásfejlesztés típusai Normatív támogatás (pl. adókedvezmények) Kedvezményes hitelkonstrukciók Vállalkozásfejlesztési programok Pályázati konstrukciók

A vállalkozásfejlesztés forrásai Saját forrás (önerő) Támogatások - hazai költségvetésből - EU forrásból - egyéb támogatások Külső források (hitel, lízing)

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) legfontosabb célja: a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés feltételeinek megteremtése Hat kiemelt területen indít el összehangolt állami és uniós fejlesztéseket: a gazdaságban, a közlekedésben, a társadalom megújulása érdekében, a környezet és az energetika területén, a területfejlesztésben, az államreform feladataival összefüggésben.

Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) helye az ÚMFT-n belül Gazdaságfejlesztési OP (GOP) Közlekedésfejlesztési OP (KözOP) Társadalmi Megújulás OP (TÁMOP) Társadalmi Infrastruktúra OP (TIOP) Környezet és energia OP (KEOP) Konvergencia régiók OP (ROP 6db) Közép-magyarországi régió OP (KMOP) Államreform fejlesztés OP Végrehajtás OP Elektronikus közigazgatás OP

Gazdaságfejlesztési OP prioritásai K+F és innováció a versenyképességért A vállalkozások (kiemelten KKV-k) komplex fejlesztése A modern üzleti környezet erősítése Jeremie típusú pénzügyi eszközök 1. A tervezési folyamat koordinálására feláll egy Projekt Irányító Bizottság, melynek tagjai: OP-specifikusan fő GKM főosztályok (+ NKTH) A PIB 2 hetenként ülésezik. Amennyiben szükséges, további szakértők is bekapcsolódnak a munkába. 2. Minden szakfőosztály állandó munkatársat jelöl ki, aki az OP tervezés tekintetében összefogja a szakfőosztály munkáját. A Tervezési Főosztály a kapcsolatot közvetlenül a kijelölt munkatárssal tartja. A főosztályok rendszeres munkakapcsolat keretében biztosítják a szakmai inputot és kontrollt a Tervezési Főosztály számára a prioritások és intézkedések kidolgozásának folyamatában. A munkakapcsolat elektronikus levelezés, személyes konzultációk, és workshopok formájában valósul meg. A tervezésben résztvevő szakfőosztályok: OP-specifikusan fő GKM főosztályok A Tervezési főosztály tájékoztatja a szakfőosztályok vezetőit és kapcsolattartóit a tervezési munka előrehaladásáról, a NSRK állásáról, a Bizottsággal való együttműködésről, és minden egyébről, ami a szakfőosztály munkáját érinti. 3. Az IOP tartalmát illetően, más OP-kkal való összehangolás és lehatárolás kérdésében - a munkában résztvevők egyidejű tájékoztatásával – az alábbi közigazgatási szereplőkkel működünk együtt: OP-specifikusan fő közigazgatási aktorok 4. A partner-szervezetek együttműködése hivatott erősíteni a rendszerben látást és az elérhetőség általános szempontjának érvényesülését a tervező munka során az ágazati szempontok mellett. A tervezés folyamatába bevont partner-szervezetek (együttgondolkozáson, workshopokon, szemináriumokon vesznek részt): OP-specifikusan fő gazdasági-társadalmi partnerek 5. Végül, a tervezési dokumentumokat véleményezésre küldjük a fenti gazdasági-társadalmi partnereken kívül, kb. 20-25 szervezet, OP-specifikusan

1. prioritás: K+F és innováció a versenyképességért Piacorientált K+F támogatása és a kutatási-technológiai együttműködések ösztönzése Piacorientált kutatás-fejlesztési és technológiai együttműködések fejlesztése Kutatási központok fejlesztése, megerősítése Az innovációs, technológiai parkok fejlesztése Innovációs és technológiai parkok (pólus program) Innovációs klaszterek (pólus program) A vállalatok önálló innovációs és k+f tevékenységének ösztönzése Vállalati K+F és innováció ösztönzése Vállalati K+F tevékenység/divízió kialakításának támogatása Technológia-intenzív start-up vállalkozások segítése

2. prioritás: A vállalkozások (kiemelten KKV-k) komplex fejlesztése Vállalkozások technológiai korszerűsítése Vállalkozások technológiai korszerűsítése – Támogatási összegtől függő eljárásrend; Elmaradott térségek munkalehetőség beruházásai Vállalati szervezet-fejlesztés, korszerű folyamatmenedzsment ösztönzése Nemzetközi szolgáltatóközpontok létrehozása, fejlesztése Minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszereke Vállalati menedzsment rendszerek (váll. ir. rendszerek) E-kereskedelem, e-szolgáltatások

3. prioritás: A modern üzleti környezet erősítése Korszerű infokommunikációs infrastruktúra (szélessáv) Telephelyfejlesztés (logisztika központok fejl.) Vállalkozások részére üzleti, információs és piacfejlesztési tanácsadás nyújtása (ITD-H, egyéb vállalkozásfejlesztési intézmények) 4. prioritás: JEREMIE típusú pénzügyi eszközök (visszatérítendő támogatás) Mikrofinanszírozás Garanciaeszközök Tőkepiac fejlesztése

JEREMIE program hatására várt kedvező változások Összességében nagyobb összegű pénzügyi forráshoz juthatnak a kis- és középvállalkozások. Szélesedik a kisebb vállalkozások finanszírozásával foglalkozó pénzügyi közreműködők köre. A pénzügyi közvetítők közötti verseny következtében várhatóan csökkennek az egyes konstrukciók adminisztratív költségei. A pénzügyi programokra rendelkezésre álló források rugalmasan átcsoportosíthatók, a piaci igényeknek megfelelően igazíthatók.

GOP intézményrendszere Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Feladata az ország átfogó fejlesztési tervének elkészítése, a megvalósítás során a részfeladatok koordinálása. Irányító Hatóság (IH) Az operatív program irányító hatóság az adott operatív program megvalósítására, és az operatív program jogszabályoknak megfelelő adminisztratív, pénzügyi és szakmai irányítására kijelölt szervezeti egység. Közreműködő Szervezet (KSZ) A közreműködő szervezet tevékenysége a pályázatok érkeztetésétől kezdve, a pályázati adatok feldolgozásán és értékelésén át tart mindaddig, amíg a támogató és a pályázó jogi viszonyban áll egymással.

Közreműködő Szervezet intézményrendszer MFB Rt. támogatásközvetítés MVf Kht. Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG Zrt) RTk Kht. (EU pályázatok) KPI (Kut. Fejl.-i és Kt. Haszn. Pr. Ir.) (EU pályázatok) IT (Inform. Társ.) Kht.

A kis- és középvállalkozások fejlesztésének stratégiája (2007-2013) (A Kormány elfogadta: 2007. október 10.) Cél: az állami beavatkozások a hiányzó, vagy nem kielégítően működő piacok kifejlődéséhez járuljanak hozzá, illetve a fejlesztési programok hatékonysága és az elérhető vállalkozások száma növekedjen. A cél elérését szolgáló eszközcsoportok: - a támogató szabályozási környezet kialakítását célzó intézkedések (intézkedések az üzleti környezet javítására), - kötött célú állami támogatások (Uniós és hazai forrású pályázatok), - államilag támogatott finanszírozó eszközök (pénzügyi konstrukciók pl. mikrohitel, garancia, tőkeprogramok)

Új Magyarország Vállalkozói Program (A Kormány elfogadta: 2007. október) Vállalkozásbarát szabályozási környezet megteremtése az adminisztrációs terhek csökkentésével Vállalkozói infrastruktúra fejlesztése (ipari parkok, inkubáció, logisztikai központok, vállalkozások informatikai fejlesztése) Finanszírozási források bővítése (vissza nem térítendő támogatások, valamint hitel-, garancia- és tőkekonstrukciók) A vállalkozói tudást fejlesztő és az innovációt elősegítő pályázatok

Hazai forrású GKM pályázatok Információ forrás: www.gkm.gov.hu hazai roma mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházások támogatására, a háziorvosi működtetési jog megvásárlását vagy az egészségügyi közszolgáltatás nyújtását segítő kamattámogatás, a versenyképes vállalkozói tudás támogatása, vállalkozások tőzsdei bevezetésének elősegítésére.

Kedvezményes pénzügyi konstrukciók „Sikeres Magyarországért” hitelprogram Magyar Fejlesztési Bank + kereskedelmi bankok www.mfb.hu Széchenyi Kártya KAVOSZ Zrt., kamarák, érdekképviseletek www.szkartya.hu Lánchíd Faktoring Program faktorcégek Mikrohitel helyi vállalkozói központok www.mva.hu

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megtalálhatók a Kitöltő programok Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK) Közbeszerzési útmutató Tájékoztató a KKV minősítés megállapításához Támogatási szerződés tervezet Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettsége Esélyegyenlőségi útmutató Fenntarthatósági útmutató

Hasznos linkek és elérhetőségek GKM - http://www.gkm.gov.hu/ NFÜ - http://www.nfu.gov.hu/ MAG Zrt - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt Center Point 2. Irodaház Budapest XIII. ker., Váci út 81-83. Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 8.00-17.00 (új ügyfelek fogadása 16.00 óráig) péntek: 8.00-16.00 E-mail: info@magzrt.hu Web: www.magzrt.hu

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!