IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, 2006. ápr. 24-26. 1 Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HAJDU & MENYHEI ÜGYVÉDI IRODA
Advertisements

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Készítette: Sallai Katalin
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK.
Az adó mint bevételi forrás Badak Zsuzsanna június.
1 TÁRSASÁGI ADÓ Többször módosított évi LXXXI. tv. jellemzői A költségvetési bevételekben évről-évre kb. 6-8 %-ot képvisel.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Társadalombiztosítási
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
Az adórendszerek és az adóigazgatás fejlődésének tendenciái az OECD országokban, és az ezzel kapcsolatos hazai teendők (2005)
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Felsőfokú szakképzés Csorba László
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A VÁLLAKOZÁSINDÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE Megoldást kínálunk.
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Cégalapítás/3. feladat ©Lukács Könyvelés az előtársaságban
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
EHO módosítása szeptember 01-től. EHO mértéknövekedés 14% Külön adózó jövedelmekből: - vállalkozásból kivont - értékpapír kölcsönzésből - 25 illetve.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam gazdasági szerepének újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
© 2004 KPMG LLP, a UK limited liability partnership and the UK member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
A évi (új) adópolitika: „NÖVEKVŐ KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY” „NÖVEKVŐ ÁLLAMADÓSSÁG” „NÖVEKVŐ ÍGÉRETEK” …mindent 2006-ért? …bármi áron?
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Előadó: Kelemen Katalin
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Miről lehett felismerni??? Talán fekete???.  Teljesen illegális  A munkáltatód nem jelent be  Így nincs TB, adó egyéb kötelezettség  A fizetésed levonások.
„ TÁMOP B/2. projekt pénzügyi megvalósításának lényeges pontjai” Szombathely, december 15. Készítette: Berényiné Bosch Cecília OFA Kooperáció.
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
Keresztury János kamarai tag könyvvizsgáló november 24.
a költségvetési tervek teljesítésében
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
Költségvetés.
Költségvetés bevételei Adórendszer
Előadás másolata:

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr

3 A könyv alapelvei 1. Békeidőben, normális körülmények között az államháztartásnak egyensúlyban kell lennie. 2. Nálunk 10 évenként esedékes a reform. 3. Az aktív nemzedéknek jövedelme ½ -ét meg kell takarítania idős korára. 4. Az önkéntes megtakarítások elégtelensége vezet oda, hogy a hiányt az állam pótolja. 5. Ma a közteherviselés alól való kibújás lehetősége a szürke és fekete gazdaság alapja. 6. A nemzeti adóalapok bizonytalanok (globalizáció).

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Magyar sajátosság: Három rendszer szorosan össze van „madzagolva”: Szja + Eü. + Nyugdíj

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Az élőmunka közterhei 2004-es adatok : Szja: 567 E. Alap: 1100, Ny. Alap: 1300 (Mrd Ft)

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mind a két alappal baj van!

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Ugyanaz a GDP%-ában

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Egyszerű a magyarázat: indokolatlanok voltak a járulékcsökkentések!

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Nagy katyvasz van!

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Az E. Alap nem kap pénzt az Ny.Alaptól, de …

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr … fizet nyugdíjszerű járadékokat.

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Két fő állítás:

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr A három rendszer összhatásában: 1. a munkaviszony eltitkolására, illetve a munkajövedelmek vállalkozói bevételként történő kimutatására ösztönöz (  elköltségelés). 2. túlzottan progresszív, méghozzá oly módon, hogy a magyar társadalom legszegényebb és leggazdagabb rétegei egyaránt igazságtalanságot emlegetnek.

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Nem könnyű „kifehéríteni” 3. A gazdaság 100%-os kifehérítése nyomban versenyképtelenné tenné a vállalkozások százezreit. 4. A kifehérítést adócsökkentéssel kell(ene) ellensúlyozni.

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mit lehet tenni ?

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Növelni kell a transzparenciát, csökkenteni kell a rendszerek progresszivitását. 1. Bruttósítani kell a nyugdíjakat! 2. Bruttósítani kell a kereseteket és a pénzbeli juttatásokat! Egyéni számlák. 3. Meg kell szüntetni az Alapok közötti keresztfinanszírozást és a pótköltségvetés nélküli hiányok lehetőségét. Ez „csak” technika!

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Szektorsemleges adózás Nem egykulcsos szja-ról van szó! 1. A tőke- és munkajövedelmeket, valamint a fogyasztást terhelő valamennyi adó legyen egységes (vagy ehhez közelítsen).  szja, áfa, tánya. 2. Kedvezmények és „bagatell adók” eltörlése. 3. Minimum-jövedelem szintjéig az szja 0%- os.

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr KÖLTSÉGTUDATOSSÁG 1. Addig nem lehet megszüntetni a HÁLAPÉNZ-t, amíg az emberekben nem tudatosodik, hogy mennyi járulékot fizetnek. 2. Addig az emberek eltitkolják jövedelmüket, amíg nem szembesülnek azzal, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk.

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Ez már fájni fog! 1. Gyógyítás kontrollja (TAJ). 2. Több-biztosítós modell az egészségügyben. 3. Minden munkajövedelemre tb-járulék. 4. A három legfontosabb „elköltségelő” tételt (autó, mobil, otthoni számítógép) ki kell venni a költségek közül. Azután még több mindent…

IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Köszönöm a figyelmet! Posta cím: Veszprémi Egyetem, Pénzügytan Tanszék, 8201 Veszprém Pf. 158.