Klímaváltozás hatása a talajlégzésre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Advertisements

Nitrogén vizes környezetben
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
A LÉGKÖRI NYOMANYAGOK FORRÁSAI ÉS NYELŐI
Az időjárás előrejelzése
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz– és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Meterológiai Tanszék Aszályok erőssége,
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Vízminőségi jellemzők
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Népesség és társulás Az ökológia alapjai.
Vegetációs indexek Kiegészítő tananyag QGIS gyakorlatokhoz Benő Dávid
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
A hőmérséklet mérése.
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Évszakok a kertben 5. osztály.
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Felszíni víz monitoring
Levegőtisztaság-védelem
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Levegő szerepe és működése
Készítette: Simon Andrea.  Anderson & Domsch, 1978  A mikrobiális biomassza mérésére használatos közelít ő módszerek egyike.  Alkalmazható savanyú.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A csírázástól az egyed haláláig
Talajszennyezés.
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Globális ökológia - a bioszféra ökológiája Kertész Miklós, Vida Gábor
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Egyed alatti szerveződési szintek
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Környezetvédelem.
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK a tilakoid-membránok lipid-fázisának kb. felét pigmentek teszik ki a többi galaktolipid és foszfolipid kettősréteg (erősen telítetlen.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Levegőtisztaság védelem TantárgyrólKövetelmények.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
ÖKOLÓGIA.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Globalizáció.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

Klímaváltozás hatása a talajlégzésre „A természetben nincs jutalom és nincs büntetés. Csak következmények vannak.” (Robert G. Ingersoll)

Talajlégzés fogalma Talajból a légkörbe való szén-dioxid áramlás : CO2 efflux Talajlégzés komponensei Gyökérlégzés és rhizoszféra respiráció Mikrobiális respiráció (a talajban folyó lebontó folyamatok miatt) Talajlakó állatok (ízeltlábúak, fonálférgek, gyűrűsférgek stb.) /ezekkel a talajlégzésről szóló cikkek ritkábban foglalkoznak

Miért mérjük a talajlégzést? Nagyléptékű szénforgalmi vizsgálatok: bioszféra-atmoszféra interakciók modellezése szénmérlegek készítése (társulástól biomokon át a globális szintig) globális klímaváltozás modellek, predikciók Talajok minősítése: mezőgazdasági talajok működése talajszennyezés következményeinek vizsgálata Talajlégzés természetének vizsgálata: az egyes összetevők elkülönítése, aránya talajhőmérséklet hatása illetve hőmérsékletfüggés változása talajnedvesség hatása talaj tápanyagtartalmának hatásai külső szén-dioxid koncentráció hatása (FACE = Free Air Carbon-dioxide Enrichment kezelés) (Hendrey et al., 1993) Talajlégzés mérés módszertanának elemzése: módszerek összehasonlítása, megbízhatósága

Talaj- és gyökérlégzés mérési módszerei alkáli abszorpciós technika statikus kamra csatlakoztatásával gázkromatográfia statikus kamrával infravörös gázanalizátor (IRGA) statikus vagy dinamikus, nyílt vagy zárt rendszerű kamrával eddy kovarianciás technika (szén-dioxid áramok mérése)

A talajlégzés mérése

Talajlégzés intenzitásának éves menete, 2003

A respiráció elkülönítése gyökér- és rhizoszféra-, valamint mikrobiális légzésre komponens integráció: megmérik minden talaj kompartment szén-dioxid efflux rátáját, majd az egyes komponensek tömege alapján kiszámolják a teljes effluxot gyökér kizárás: megmérik a szén-dioxid efflux rátát gyökérrel és gyökér nélkül (gyökér­eltávolítással, körülárkolással vagy gyökér gap analízis segítségével) stabil szén izotóp technika (13C) (Pendall et al., 2001)

A respiráció mértékét befolyásoló tényezők: hőmérséklet talajnedvesség vegetáció és szubsztrát minőség ökoszisztéma netto primer produkciója (NPP) növényzet gyökérsűrűsége és a felszín alatti biomassza allokáció talaj fizikai és kémiai tulajdonságai felszín feletti és alatti flóra és fauna populáció és társulás dinamikája földhasználat/zavarás típusa, mértéke

A hőmérséklet hatása Q10 = e10β A talajlégzés a hőmérséklettel pozitív korrelációt mutat. 40°C felett a biokémiai folyamatok annyira felgyorsulnak, hogy a respirációs szubsztrátok hiánya lép fel, és esetleg csökken a respiráció. A Q10 hőmérsékleti koefficiens a T hőmérsékleten és a T+10°C hőmérsékleten végbemenő folyamatok mértékének az arányszáma. Sokan használják a Q10 -et a talajlégzés és a hőmérséklet exponenciális viszonyának a kifejezésére. Q10 = e10β Nagy általánosságban Q10 = 2.

A talajnedvesség hatása Víz stresszre a növényi sejtválasz két típusa: Kezdetben a mérsékelt dehidratáció respiráció növekedést okoz, később az erősebb vízvesztés miatt csökkenni kezd. A növekvő víz stressz következtében folyamatosan csökken a respiráció. Hőmérséklet és nedvesség interakciója: A talajlégzést korlátozzák a talajhőmérséklet és nedvesség szélsőségei. Másrészt a talajlégzés különböző hőmérsékleten általában gátlódik alacsony talajnedvességnél.

Nem vízlimitált időszak talajlégzése Nappali légzés Control Q10=1,20 Heat Q10=1,31 Drought Q10=1,24 Hajnali légzés Control Q10=2,19 Heat Q10=1,94 Drought Q10=2,16

Talajlégzés 2003

Talajlégzés 2004

További tisztázandó kérdések a talajlégzés vizsgálatok kapcsán A talajlégzés hőmérsékletfüggésének alapos vizsgálata a víz- és tápanyaglimitált fülöpházi homokpusztagyepben A gyökérlégzés arányának vizsgálata a talajlégzésben Fülöpházán Mikrobiális biomassza és talajlégzés kapcsolata a homokpusztagyepben

Légköri CO2-feldúsulás hatása Vizsgálata a FACE kezelés keretében: Free Air Carbon dioxide Enrichment (Hendrey et al., 1993). hajszálgyökér biomassza növekedése intenzívebb fotoszintézis megnövelt szénallokáció a gyökérzetbe respiráció növekedés

Tápanyag hozzáadás hatása Az alábbi tényezők megváltozhatnak: gyökérbiomassza allokációja gyökérlégzés intenzitása talaj tápanyag dinamikája mikrobiális biomassza szervesanyag lebontásának üteme talaj szervesanyag tartalma

Mikrobiális biomassza 2004 június