(1882 – 1941). James Joyce (dzsémsz dzsojsz)  Ír származású angol író  Fő műve az 1922-ben Párizsban megjelent Ulysses című regény  Dublini emberek,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van Gogh Művészete.
Advertisements

„Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szerepl ő knek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat,
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Arany János: Toldi összefoglaló
Egy ötlet megvalósítása
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Móricz Zs.: Hét krajcár.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Őszinte bocsánat.
Megértési értelmezési folyamatok
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Az egyed-kapcsolat modell
Görög filozófia.
Klasszicizmus Romantika
„Férfinak és nőnek teremtette”
A mozgóképi elbeszélés
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Gárdonyi Géza meséi.
A regény műfaji jellegzetességei
Lyonel Feininger Vitorlások.
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Világomban minden rendben van
A modern világirodalom
Déry Tibor:.  Déry élete utolsó évtizedében főként kisregényeket írt. Közülük a legnagyobb sikert a Képzelt riport egy amerikai pop- fesztiválról című.
dalát csöndjét, És lásd a világod
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Homérosz és művei 3/A.
A hazaszeretet az Odüsszeiában és másutt
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
A drámai monológ 28/B.
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
Buja költemény... Engedélyed nélkül közelítek majd feléd, egész testedhez érek, körbeölellek és megkaplak. Akaratomnak engedelmeskedve, ledöntve, fáradság.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Asztal- és életközösség Jézussal
Michal Snunit A lélekmadár
Kenyered és Borod táplál engem, Te gyógyítod Szívem, hogyha fáj.
A csillagászat keletkezése
Steventon falujában született december 26- án Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően.
Puskin 26/B.
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
ISTEN hozott köztünk!.
A kommunikáció tényezői
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Barát Müller Péter.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Issac Newton Gravitáció
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Bölcsességek, aforizmák
Így szólt hozzám a dédapám.
Csabai László.
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Jellemzése földalakú(geoid): a gömbhöz hasonló, de nem szabályos, az északi és a déli sarknál lapított az egyetlen olyan bolygó a Naprendszerben, ahol.
Bábel tornya.
A BALLADA Formája: verses Szerzője: népballada – ismeretlen
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
Készítette: Nagy Attila
Összeállította: Gergely János
Munka, energia teljesítmény.
A meghívás alapjai Előadó: Tibai Eszter. - Vannak akik nagyon jó meghívók - Nehezen megy, félnek a kudarctól - A meghívás is értékesítés - A célja időpont.
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
Nagy elbeszélések II. / Epika I.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
ISTEN KEZÉBEN.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
A Biblia és a képzőművészet
Mikszáth Kálmán novellái
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
JÓKAI MÓR EGY MAGYAR NÁBOB.
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Előadás másolata:

(1882 – 1941)

James Joyce (dzsémsz dzsojsz)  Ír származású angol író  Fő műve az 1922-ben Párizsban megjelent Ulysses című regény  Dublini emberek, elbeszélések  Nemcsak a regénycím, hanem az egész szerkezete, a szereplők, a motívumok is utalnak az Odüsszeiára.  A szereplők és a világuk kisszerűsége komikus ellentéte a homéroszi világnak.

Ulysses  A regény a századforduló hús-vér emberéről szól.  A vegetatív életet ábrázolja.  A szereplők – Leopold Bloom, Mrs. Bloom, Stephen Dedalus – egyetlen napját ismerjük meg.  A regény helyszíne Dublin, a történet keretideje 24 óra.

Írói módszer  A regény írói módszerének a lényege a TUDATÁRAM-TECHNIKA vagy gondolatfolyam alkalmazása.  E módszer a belső monológ uralmára építi a szöveget. = egyetlen napban tárul fel az egész élet! Asszociációk, összefüggések, emlékek és a gondolatok sajátos egymásutánisága, láncfűzére jellemzi a technikát.

 A tudat szabad asszociációi vég nélkül áramlanak, felbomlanak.  Ennek következtében relatívvá válnak a valóságos és elképzelt, a belső és a külső világok, az objektív és a személyes idő arányai.  A világ kaotikusnak mutatkozik, csak a kiterjedt végtelenben ragadható meg. Tudatáram-technika

 A kaotikus világ ellentpontjaként pontos megszerkesztettségű a regény.  Konkrét helyszín, meghatározott idő: Dublin, június 16., egy átlagos hétköznap  A regényszerkezet az Odüsszeuszei 24 fejezetét idézve, az egy nap 24 órájára építi a kerettörténet idejét. A regény szerkesztettsége

Részlet a Dublini emberekből Mikor beköszöntöttek a rövid téli napok, jóformán meg sem vacsoráltunk, máris leszállt a homály. A házakra már árnyék borult, mire találkoztunk az utcán. Fölöttünk az ég mezője nyugtalan violafényben vibrált, feléje emelték fejüket a homályos utcalámpák. A hideg levegő belénk mart. Addig játszottunk, amíg átizzott a testünk. Kiabálásunktól visszhangzott az utca. Futkározás közben elsodródtunk a házak mögött húzódó sáros utcácskákba, és ott a kis házikók goromba népe alaposan megkergetett minket, egészen a nedvességtől csepegő, homályba olvadt kertek hátsó ajtajáig, ahol mindenféle szagok gomolyogtak a szemétgödrökből, a nehéz szagú istállókig, ahol kocsisok kefélték a lovak szőrét, és dallamba csendültek a hámok csatjai. Mikor visszakerültünk az utcára, a konyhaablakból fények rácsozták az előudvart. (Arábia)